Salut Ginecològica

Tractament hormonal de la menopausa

La teràpia hormonal ha demostrat ser segura i eficaç, i és la forma més efectiva per alleujar els símptomes que s'associen a aquesta etapa. No obstant això, no s'ha de generalitzar com a tractament, ja que no està indicada en tots els casos.

Salut Ginecològica

Tractament hormonal de la menopausa
La teràpia hormonal ha demostrat ser segura i eficaç, i és la forma més efectiva per alleujar els símptomes que s'associen a aquesta etapa. No obstant això, no s'ha de generalitzar com a tractament, ja que no està indicada en tots els casos.

La teràpia hormonal substitutiva o de reemplaçament hormonal en la menopausa (TRH) es va començar a utilitzar fa dècades, però un estudi nord-americà publicat fa 20 anys va associar-ne l’ús a un major risc de patir càncer de mama i a problemes de salut cardiovascular. Aquestes dades van fer que caigués en desús. Tanmateix, aquest estudi es va dur a terme en dones amb una mitjana d’edat de 63 anys sense tenir en compte si tenien altres problemes de salut, i no es va dissenyar per avaluar l’efecte risc-benefici de la teràpia hormonal per tractar els símptomes de la menopausa, sinó que l’objectiu era determinar l’efecte preventiu de la teràpia hormonal en malalties cròniques.

Actualment, les societats mèdiques i científiques nacionals i internacionals defensen la seguretat i eficàcia de la TRH, però indiquen que ha de valorar-se’n l’ús de forma personalitzada.

Cal estudiar cada cas i conèixer molt bé quin és l’historial clínic, els antecedents familiars i les circumstàncies personals de cada dona per decidir si pot ser útil, quan començar, quina dosi hormonal és la correcta a cada moment i quan és convenient modificar-la o abandonar la teràpia.

En general, la TRH no es recomana a partir dels 60 anys ni passats els 10 primers anys després de l’última menstruació, perquè en aquests casos podria augmentar el risc cardiovascular. Això no obstant, això no és extensible per als tractaments hormonals d’aplicació vaginal.

En què consisteix

Consisteix a reemplaçar les hormones que el teu cos ja no produeix. Habitualment la THS combina estrògens i progesterona o derivats amb dosis baixes o molt baixes. En cas de no tenir úter se solen prescriure només estrògens.

El tractament sempre es prescriu individualment, en funció dels símptomes predominants, l’edat de la pacient, els antecedents familiars i personals. A partir d’aquí, es determina la combinació i la dosi que pot ser més beneficiosa en cada cas.

Es pot administrar de manera sistèmica o local.

Generalment, conté una dosi més alta d’estrogen que s’absorbeix en tot el cos. Se puede administrar por vía oral en forma de comprimidos o a través de la piel con parches, cremas o spray.

S’apliquen localment en forma de cremes, gels o anells. Les preparacions vaginals solen contenir una dosi més baixa d’estrogen i s’utilitzen per tractar els símptomes derivats de la síndrome genitourinària de la menopausa.

La dosi i el temps d’ús han d’ajustar-se a cada pacient i s’han de fer controls periòdics per avaluar si la resposta és adequada o si cal fer alguna modificació.

En quins casos pot estar indicada

Contraindicacions

Efectes secundaris

Preguntes freqüents

Perquè la menopausa és un període normal en la vida de la dona que es manifesta de forma diferent en cadascuna. Moltes passen aquesta etapa sense símptomes o amb símptomes molt lleus. En canvi, d’altres presenten una simptomatologia que els condiciona el dia a dia.

Cal consultar un ginecòleg especialitzat en menopausa o acudir a un centre que compti amb una unitat específica per valorar-ho i fer un estudi personalitzat. Sempre és necessari conèixer l’historial clínic, els antecedents familiars i les circumstàncies personals de les pacients per decidir si pot ser útil, quan començar, i quina dosi hormonal és la correcta en cada moment, i també per fer-ne un seguiment per valorar la resposta i si és convenient modificar la teràpia o abandonar-la.

El moment en què ha d’iniciar-se depèn de cada cas. Com més aviat s’inicia, millor són els beneficis demostrats per a la qualitat de vida i la salut, però sempre ha de fer-se abans que hagin passat 10 anys des de l’última menstruació. Quan s’inicia passat aquest temps s’incrementa el risc cardiovascular..

Perquè falta més informació que desmenteixi algunes falses creences i temors. També es necessiten més especialistes i unitats específiques que ofereixin atenció especialitzada a les dones que travessen aquesta etapa i puguin assessorar i acompanyar-les durant aquest procés.

En els casos en què està indicada, disminueix el risc de desenvolupar malalties cardíaques, osteoporosi, diabetis, depressió i demència en el futur.

L’ús de la TRH no endarrereix la menopausa. Encara que la utilitzis, seguiràs passant pel canvi hormonal, i no té efecte rebot, és a dir, si tens símptomes relacionats amb la menopausa en suspendre la TRH, són símptomes que tindries igualment, encara que mai no haguessis pres la TRH.

Descobreix les experiències de les nostres pacients

Tractaments relacionats