La radiofreqüència és una tècnica que s’utilitza de forma habitual en Fisioteràpia. Consisteix en l’aplicació d’ones electromagnètiques per generar calor en els teixits del cos.
El sistema que s’aplica al nostre centre –Capenergy– utilitza radiofreqüència capacitiva i resistiva (TECAR), el que permet tractar tant teixits superficials com profunds. La calor és el resultat de la resistència que aquests ofereixen al pas del corrent. Això té un efecte terapèutic en el teixit provocant diverses reaccions biològiques i fisiològiques que acceleren respostes metabòliques a diferents nivells amb finalitats terapèutiques.
En ginecologia regenerativa té moltes aplicacions i ha demostrat ser eficaç per afavorir la recuperació i la regeneració de teixits durs i tous, a més d’exercir una acció analgèsica i antiinflamatòria.
En què consisteix
L’energia electromagnètica s’aplica a través d’un dispositiu específic de radiofreqüència que permet regular de forma precisa el pas de l’energia i la temperatura. La pacient s’estira còmodament en una llitera, se li col·loca una placa passiva en contacte amb la pell, i mitjançant un manípul s’aplica l’energia a través de la crema conductora que es posa sobre la superfície a tractar.
En tots els tractaments és necessari col·locar una placa passiva (metàl·lica) per dirigir l’energia. Normalment se situa en la zona lumbo-sacra per tractar la pelvis. Ha d’estar ben ajustada i en total contacte amb el cos i/o la pell. Aquesta placa forma un circuit electromagnètic que permet el pas d’energia de radiofreqüència. Si el tractament es realitza a nivell intravaginal, s’utilitza un aplicador d’un sol ús amb un gel conductor i el moviment d’entrada i sortida és molt suau. Es nota calor i la temperatura està regulada.
- Tractament ambulatori
Es realitza en consulta i no requereix cap preparació prèvia.
- Sense anestèsia
És indolor i mínimament invasiu.
- Durada
En principi les sessions de radiofreqüència duren 45 min. El tractament en si s’aplica durant uns 20-30 min.
- Sessions
El nombre de sessions i el tractament sempre és individualitzat, i es determina en funció de cada cas.
A qui va dirigit el tractament?
- El tractament s'indica en els casos següents:
- Dolor pèlvic.
- Vulvodínia.
- Vaginisme.
- Diàstasi abdominal.
- Laxitud vaginal o perinea.
- Prolapsos.
- Atròfia vaginal.
- Liquen vulvar.
- Incontinència urinària.
- Dolor amb l'activitat sexual.
- Endometriosi.
- Linfedemes (flebologia i edemes).
- Fibrosi.
- Cicatrius (Episiotomia, Cesària, Desgarros).
Resultats esperats
Els beneficis comencen a notar-se a partir de la tercera sessió, encara que depenent del cas poden ser evidents ja en una sola sessió. També, depèn de la situació o patologia de la pacient, es recomanaran entre 5 i 12 sessions.
Teràpia complementària: Pot utilitzar-se juntament amb altres teràpies, però cal consultar la compatibilitat prèviament tant amb la fisioterapeuta com amb la ginecòloga, en casos de tractaments hidratants invasius com, per exemple, les infiltracions d’àcid hialurònic, ja que la radiofreqüència podria reduir l’eficàcia d’aquests si es realitza abans del temps estimat d’acció (habitualment es dóna un marge d’un mes).
Preguntes freqüents
Hi ha risc que es produeixin cremades o altres efectes indesitjables?
En casos de pell sensible, problemes de microcirculació o tabaquisme, es podria produir una irritació dèrmica si la potència aplicada fos excessiva. La terapeuta t’indicarà la sensació tèrmica que has de sentir per al tractament que necessites i anirà modulant la intensitat en funció de la teva sensibilitat. En casos de falta de sensibilitat al calor, s’ha d’indicar perquè la terapeuta pugui anar provant la temperatura del teixit.
Té contraindicacions el tractament amb radiofreqüència?
Sí, la tècnica no es pot aplicar en pacients que portin marcapassos o altres dispositius actius, com implants coclears, bombes d’insulina, etc. Ni en cas d’embaràs, processos infecciosos o implants metàl·lics.
Cal treure's la roba o només ha d'estar descoberta la zona a tractar?
Habitualment basta amb descobrir la zona a tractar, cal tenir en compte que s’utilitza una crema conductora que pot tocar la roba si no es retira del tot.
Quan es comencen a notar els efectes del tractament amb radiofreqüència?
Habitualment a partir de la tercera sessió ja es comencen a notar canvis, també és possible notar-los des de la primera aplicació
Els efectes són duradors o cal repetir les sessions de forma periòdica?
La radiofreqüència és una eina més dins de la fisioteràpia, així que en funció del tractament pot variar la pausa. Per exemple, en patologies cròniques és habitual fer sessions de forma periòdica, en un primer moment es pot realitzar un tractament més continuat i a mesura que vagi millorant anar espaiant les sessions. En casos aguts, com pot ser un procés postquirúrgic o una lesió puntual, el tractament necessitarà una sèrie de sessions i no farà falta una continuïtat.
Es pot utilitzar de forma complementària a altres tractaments?
o sempre és compatible amb altres tractaments. Per exemple, si la pacient s’ha sotmès a infiltracions d’àcid hialurònic necessitarà un temps aproximat de entre 4 i 6 setmanes per poder fer el tractament de radiofreqüència sense que afecti als resultats del primer. És important consultar i explicar al terapeuta els tractaments que cada pacient realitza o ha realitzat recentment.
Descobreix les experiències de les nostres pacients
Ho recomano 100%
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur consectetur euismod tellus, vel pretium nulla. Vestibulum lobortis venenatis erat vel rhoncus. Phasellus volutpat tortor vitae nisl pharetra tristique. Sed ac nisi congue, posuere felis tincidunt, consequat risus. “
Carmen Rodríguez, Barcelona
Tractaments relacionats
Làser de recuperació funcional
Làser de recuperació funcional
El tractament amb làser indueix una resposta regenerativa cel·lular que afavoreix la síntesi de col·lagen i la vascularització dels teixits,...
Veure mésCadira d'estimulació magnètica funcional
Cadira d'estimulació magnètica funcional
L'estimulació magnètica funcional és una tècnica que utilitza camps electromagnètics de diferent intensitat per tonificar els músculs del sòl pelvià....
Veure mésHidratació vulvovaginal
Hidratació vulvovaginal
El tractament de la zona genital amb àcid hialurònic és una de les tècniques que podem utilitzar per hidratar l'àrea...
Veure mésBio-regeneració amb plasma ric en plaquetes (PRP)
Bio-regeneració amb plasma ric en plaquetes (PRP)
Les plaquetes activen de forma natural la capacitat de regeneració dels teixits. Per això s'utilitzen amb finalitats terapèutiques en la...
Veure mésCarboxiteràpia
Carboxiteràpia
Consisteix en la infiltració de diòxid de carboni (CO2) als teixits per fomentar un augment de la circulació sanguínia i...
Veure mésEmpelt de teixit gras
Empelt de teixit gras
S'aplica en l'àrea urogenital per estimular la regeneració del teixit. Millora la hidratació, la tonicitat i la lubricació de la...
Veure mésMesoteràpia regenerativa
Mesoteràpia regenerativa
És una tècnica mèdica que permet introduir vitamines i substàncies actives a través de microinjeccions superficials en la pell i...
Veure mésDespigmentació íntima
Despigmentació íntima
L'enfosquiment de la pell de la zona íntima en la dona és un fet associat a l'envelliment. Per tractar aquest...
Veure mésLabioplàstia
Labioplàstia
És una intervenció quirúrgica que es fa per reduir, remodelar o corregir asimetries en els llavis majors o menors de...
Veure mésFisioteràpia del sòl pelvià
Fisioteràpia del sòl pelvià
Els canvis hormonals i les postures mantingudes tenen un impacte en la musculatura del sòl pelvià. Moltes vegades no es...
Veure més