Ginecologia Regenerativa

Fisioteràpia del sòl pelvià

Els canvis hormonals i les postures mantingudes tenen un impacte en la musculatura del sòl pelvià. Moltes vegades no es veu ni es nota fins que apareix la simptomatologia. La fisioteràpia és la primera opció per a la prevenció i el tractament.

Ginecologia Regenerativa

Fisioteràpia del sòl pelvià
Els canvis hormonals i les postures mantingudes tenen un impacte en la musculatura del sòl pelvià. Moltes vegades no es veu ni es nota fins que apareix la simptomatologia. La fisioteràpia és la primera opció per a la prevenció i el tractament.

El sòl pelvià és un conjunt de músculs i estructures que sostenen els òrgans localitzats en l’àrea pelviana: la bufeta, el sistema reproductor i el recte. Mantenir en forma aquesta musculatura és essencial perquè tots els òrgans funcionin amb normalitat. D’això depèn el control d’esfínters i la funció sexual i sensitiva de l’àrea de la vagina.

L’embaràs i el part tenen un impacte sobre aquesta zona, però no és només un problema associat a la maternitat: el sedentarisme, el restrenyiment crònic i la pràctica d’esports d’impacte de forma intensiva o continuada, com el running, també poden debilitar-lo. Així mateix, en la menopausa, a causa del descens en la producció d’estrògens, es perd força i massa muscular, per la qual cosa també és convenient fer una revisió.

En el nostre centre comptem amb una Unitat especialitzada en Fisioteràpia del Sòl Pelvià que pot fer una primera valoració i oferir-te diferents opcions de tractament.

En què consisteix

En primer lloc, es fa una visita de valoració, que inclou una entrevista per completar la història clínica i l’exploració genital externa i interna, sempre que sigui possible. A partir d’aquesta sessió, es plantegen el tractament i les pautes a seguir en cada cas.

Es poden aplicar tècniques diverses:

Tècniques manuals

Aquestes tècniques solen aplicar-se sobretot en l'àmbit del sòl pelvià, abdominal i de diafragma.. Específicament en la zona perineal, les tècniques tant externes com internes són necessàries per a una bona valoració i tractament.

Massatge perineal

El massatge perineal s'utilitza per flexibilitzar els teixits i incrementar l'elasticitat del perineu. Ajuda a relaxar la zona.

Tècniques miofascials externes i internes

Són molt suaus i agradables, s'apliquen per treballar les fàscies i teixits interns millorant-ne l'oxigenació i la mobilitat.

Biofeedback per EMG o manomètric

Enfocats a millorar la presa de consciència de la musculatura del sòl pelvià i de la qualitat i intensitat de la contracció i de la relaxació.

Electroestimulació

Destinada a millorar la propiorecepció. Permet l'estimulació de certs reflexos i també una millora de la força, resistència i to de la musculatura del sòl pelvià. Pot utilitzar-se també pel seu efecte contra el dolor.

Exercicis específics

Exercicis per treballar a casa la consciència del sòl pelvià, la mobilitat o la tonificació.

Tècniques abdominals hipopressives

Estan especialment indicades per tractar la musculatura estabilitzadora i es basen en exercicis posturals i respiratoris.

Tècniques instrumentals

A més de l'electroestimulació, per millorar la consciència i el to de la musculatura, es pot complementar el tractament amb vibracions. En altres casos, amb falta d'elasticitat, es recomanen olisbes per fer estiraments i massatges de la zona perineal.

Valoració i treball del diafragma toràcic

S'enfoca a millorar-ne la funció i promoure una respiració adequada.

A qui va dirigit el tractament?

Resultats esperats

L’objectiu és restaurar la funcionalitat de la zona urogenital, augmentar la consciència, reeducar la postura, corregir hàbits que tinguin un impacte negatiu i recuperar el to de la musculatura del sòl pelvià.

Efectes secundaris

Preguntes freqüents

Depèn de cada cas i de l’origen del problema. En general, es recomana fer un mínim de 10 sessions i, posteriorment, fer una valoració en funció de la resposta.

Pots demanar hora de manera directa, però si és la primera vegada que acudeixes al servei o tens dubtes, és aconsellable consultar primer el teu ginecòleg o ginecòloga perquè et derivi a o la fisioterapeuta.

No, ha d’estar especialitzat en sòl pelvià.

En general, s’aconsella fer una primera valoració abans del part i una altra després. En el nostre centre, la valoració del sòl pelvià postpart entra dins el protocol de visites de seguiment i control mèdic.

Sí. L’electroestimulació està contraindicada en cas de sospita d’infecció, durant l’embaràs i en pacients portadores de marcapassos.

No és habitual, perquè les fisioterapeutes que treballen la zona pelviana coneixen molt bé els problemes d’aquesta etapa i tenen una sensibilitat especial a l’hora de fer una exploració o aplicar qualsevol teràpia. És important que tinguis confiança en la terapeuta i li vagis indicant les sensacions que tens durant l’exploració o el tractament, perquè pugui adoptar les tècniques necessàries.

Descobreix les experiències de les nostres pacients

Tractaments relacionats

Cadira d'estimulació magnètica funcional

Cadira d'estimulació magnètica funcional

L'estimulació magnètica funcional és una tècnica que utilitza camps electromagnètics de diferent intensitat per tonificar els músculs del sòl pelvià....

Veure més

Làser de recuperació funcional

Làser de recuperació funcional

El tractament amb làser indueix una resposta regenerativa cel·lular que afavoreix la síntesi de col·lagen i la vascularització dels teixits,...

Veure més