En la nostra sang hi ha un tipus de cèl·lules denominades plaquetes, que a més de ser les responsables de la coagulació, desenvolupen un rol important en la reparació de teixits i la regeneració cel·lular.
Quan s’activen, alliberen els exosomes, unes petites estructures que contenen una gran varietat de components biològics, com ara proteïnes, lípids i ARN. Aquests agents influeixen en les cèl·lules circumdants, promovent-hi processos regeneratius. Per això, poden utilitzar-se per afavorir la cura i la reparació en diverses alteracions i patologies ginecològiques.
Es tracta d’un tractament que aprofita els components naturals del cos, cosa que redueix el risc de reaccions adverses i millora l’eficàcia de la teràpia.
En què consisteix
El tractament amb exosomes autòlegs derivats de plaquetes és una tècnica ambulatòria basada en l’aplicació intradèrmica d’aquests agents actius, que s’obtenen a partir d’una mostra de sang de la pacient. El procediment es divideix en diverses fases.
- Extracció de sang
El primer pas és la presa d’una petita mostra de sang de la pacient. Aquesta sang es processa en un laboratori especialitzat per extreure les plaquetes.
- Processament de la sang
En un laboratori especialitzat, es processen les plaquetes de la sang mitjançant un procés conegut com a centrifugació. Aquest procediment separa les plaquetes.
- Obtenció dels exosomes
Una vegada obtingudes les plaquetes, s’activen mitjançant un procés controlat, que provoca l’alliberament dels exosomes.
- Aplicació del tractament
Els exosomes autòlegs derivats de plaquetes s’apliquen en l’àrea afectada mitjançant una tècnica mínimament invasiva, per mitjà d’injeccions locals.
Per a què està indicat el tractament?
- Atròfia vulvovaginal.
- Liquen esclerós vulvar.
- Èczema.
- Psoriasi.
-
Cicatrius.
- Erosions/úlceres vaginals o vulvars.
Resultats esperats i avantatges
- El temps en què es poden observar els resultats pot variar segons diversos factors, com ara la resposta individual del pacient, la gravetat de la patologia i el protocol específic utilitzat pel metge. Els primers senyals de millora poden aparèixer al voltant de 2-4 setmanes després del tractament.
- Tractament ambulatori: es fa en consulta.
- Indolor: només requereix l'aplicació d'una anestèsia local en crema.
- Recuperació: el procediment és generalment ràpid, encara que requereix un seguiment posterior per avaluar-ne la resposta.
Preguntes freqüents
Quins riscos comporta aquesta tècnica?
Els riscos són mínims, encara que poden produir-se hemorràgies, equimosi, hematomes, i infeccions. També poden produir-se complicacions derivades del procediment anestèsic (tòpic o local).
L'extracció de sang és similar a la d'una analítica normal?
Sí, és igual.
Cal fer més d'una extracció?
Només en els casos en què no s’obtingui la mostra necessària amb la primera presa.
Cal estar en dejú abans de l'extracció?
No, és preferible no estar en dejú.
En quins casos es considera especialment indicada o una bona alternativa en lloc d'altres tractaments regeneratius?
En cas d’afeccions inflamatòries de la pell o qualsevol procés que necessiti una regeneració tissular, com ara líquens, atròfia vulvovaginal, resistència als tractaments mèdics habituals o cicatrització de ferides, fotoenvelliment i cronoenvelliment, dermatitis atòpica i psoriasi.
Quantes sessions es poden fer?
Cal individualitzar cada cas. Però, de vegades, amb tan sols una sessió es poden veure resultats. El nombre de sessions pot variar depenent de la condició específica, la gravetat de la patologia i la resposta individual de la pacient. En la majoria dels casos, els protocols suggereixen entre 1 i 3 sessions. Després, es pot fer una sessió de manteniment cada 3 o 6 mesos si és necessari, depenent de la millora clínica i l’avaluació mèdica.
Té alguna contraindicació?
Sí, està contraindicada en cas d’al·lèrgia coneguda a productes sanguinis o derivats de plaquetes, infeccions actives, trastorns de la coagulació o malalties hematològiques greus, càncer actiu, embaràs i lactància.
Descobreix les experiències de les nostres pacients
Ho recomano 100%
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur consectetur euismod tellus, vel pretium nulla. Vestibulum lobortis venenatis erat vel rhoncus. Phasellus volutpat tortor vitae nisl pharetra tristique. Sed ac nisi congue, posuere felis tincidunt, consequat risus. “
Carmen Rodríguez, Barcelona
Tractaments relacionats
Làser de recuperació funcional
Làser de recuperació funcional
El tractament amb làser indueix una resposta regenerativa cel·lular que afavoreix la síntesi de col·lagen i la vascularització dels teixits,...
Veure mésCadira d'estimulació magnètica funcional
Cadira d'estimulació magnètica funcional
L'estimulació magnètica funcional és una tècnica que utilitza camps electromagnètics de diferent intensitat per tonificar els músculs del sòl pelvià....
Veure mésHidratació vulvovaginal
Hidratació vulvovaginal
El tractament de la zona genital amb àcid hialurònic és una de les tècniques que podem utilitzar per hidratar l'àrea...
Veure mésBio-regeneració amb plasma ric en plaquetes (PRP)
Bio-regeneració amb plasma ric en plaquetes (PRP)
Les plaquetes activen de forma natural la capacitat de regeneració dels teixits. Per això s'utilitzen amb finalitats terapèutiques en la...
Veure mésCarboxiteràpia
Carboxiteràpia
Consisteix en la infiltració de diòxid de carboni (CO2) als teixits per fomentar un augment de la circulació sanguínia i...
Veure mésEmpelt de teixit gras
Empelt de teixit gras
S'aplica en l'àrea urogenital per estimular la regeneració del teixit. Millora la hidratació, la tonicitat i la lubricació de la...
Veure mésMesoteràpia regenerativa
Mesoteràpia regenerativa
És una tècnica mèdica que permet introduir vitamines i substàncies actives a través de microinjeccions superficials en la pell i...
Veure mésDespigmentació íntima
Despigmentació íntima
L'enfosquiment de la pell de la zona íntima en la dona és un fet associat a l'envelliment. Per tractar aquest...
Veure mésLabioplàstia
Labioplàstia
És una intervenció quirúrgica que es fa per reduir, remodelar o corregir asimetries en els llavis majors o menors de...
Veure mésFisioteràpia del sòl pelvià
Fisioteràpia del sòl pelvià
Els canvis hormonals i les postures mantingudes tenen un impacte en la musculatura del sòl pelvià. Moltes vegades no es...
Veure mésRadiofreqüència
Radiofreqüència
És una teràpia d'activació cel·lular que estimula la formació de col·lagen i elastina i augmenta el flux sanguini, per la...
Veure més