Sudoració nocturna

Despertar-se xopa de suor, amb els llençols i la roba humida és un símptoma molt comú en la menopausa, que pot afectar el son i provocar estrès i ansietat.

Sudoració nocturna
Despertar-se xopa de suor, amb els llençols i la roba humida és un símptoma molt comú en la menopausa, que pot afectar el son i provocar estrès i ansietat.

La sudoració nocturna és un dels símptomes més coneguts i comuns en la menopausa. Igual que les sufocacions, es tracta d’un símptoma de tipus vasomotor. En ambdós casos, la fluctuació hormonal i la disminució d’estrògens provoquen un canvi en la regulació de la temperatura en una part del cervell anomenat hipotàlem, de manera que petits canvis en l’entorn poden desencadenar una reacció extrema. L’estrès, la cafeïna, les begudes calentes, els canvis bruscos de temperatura o les situacions compromeses poden actuar com a desencadenants.

Es considera que aquest símptoma afecta 3 de cada 4 dones en la menopausa, encara que és més freqüent que apareguin durant el primer any després de l’última regla. També poden variar pel que fa a freqüència i durada, de manera que algunes dones en pateixen amb regularitat, mentre que d’altres només n’experimenten de tant en tant.

Tractaments per a la sudoració nocturna

Canviar alguns hàbits pot ajudar a millorar-ne els símptomes i disminuir-ne els efectes. Si afecten el son i la qualitat de vida, es pot optar per un tractament hormonal o altres teràpies complementàries.

Preguntes freqüents

El descens d’estrògens afecta els mecanismes de regulació tèrmica. Com a resultat, el nostre organisme pot interpretar que està més calent i reacciona suant per eliminar o combatre l’augment de la temperatura corporal.

No. Però canviar alguns hàbits pot ajudar a millorar els símptomes i disminuir els seus efectes, així com afavorir el descans nocturn i reduir l’ansietat: evitar tòxics (consum de tabac i alcohol), fer exercici amb regularitat i alimentar-se de forma sana són alguns consells útils. També és recomanable regular la temperatura de l’habitació, perquè no sigui excessivament alta, deixar oberta alguna finestra o espai de ventilació a la nit i utilitzar roba de llit i de dormir de cotó o fibres naturals que facilitin la transpiració.

En general són més freqüents durant el primer any després de la menopausa, però en alguns casos poden persistir fins a 5 anys o més. De tota manera, la majoria solen ser episodis lleus i transitoris.

T’has de canviar de roba i posar llençols nets, intentar relaxar-te, esperar que es reguli la temperatura corporal i ventilar una mica l’habitació.

Sí, s’ha comprovat que fer o incrementar l’exercici físic durant la menopausa pot ser beneficiós per a la salut general i, a més, pot ajudar a alleujar alguns símptomes comuns com ara sufocacions, suors nocturnes, canvis d’humor i d’ànim, i també contribueix a millorar el son i la qualitat de vida.