Sequedat vaginal

És un problema comú després de la menopausa. També pot aparèixer en cas de fallada ovàrica precoç, arran d'un tractament oncològic, en la lactància o per la presa d'anticonceptius.
Sequedat vaginal
És un problema comú després de la menopausa. També pot aparèixer en cas de fallada ovàrica precoç, arran d'un tractament oncològic, en la lactància o per la presa d'anticonceptius.

La sequedat vaginal és un dels símptomes més comuns en la menopausa. La causa és el descens d’estrògens que es produeix en aquesta etapa, que provoca una disminució de la lubricació natural d’aquesta zona.

També pot aparèixer en cas de fallada ovàrica precoç o després d’un tractament oncològic, durant la lactància i en situacions d’estrès. L’ús d’anticonceptius, la presa d’alguns medicaments o infeccions puntuals són altres factors que la poden provocar.

En qualsevol cas, i sigui quina sigui la causa, hi ha solució. Però només un 25% de les dones consulten sobre aquesta problemàtica, i sovint no s’hi dona gaire importància llevat que hi hagi altres molèsties com ara picor, coïssor, canvis en les secrecions de la zona vaginal, dolor o dificultats per mantenir relacions sexuals, ja que la sequedat pot provocar irritació i ardor per la fricció. Tanmateix, és important tractar aquest problema, ja que, a més d’aquestes molèsties, pot afavorir l’aparició d’infeccions urinàries de repetició i sol agreujar-se amb el temps.

Tractaments per a la sequedat vaginal

Es poden utilitzar cremes hidratants o recórrer a l’aplicació local d’estrògens. En casos difícils o si la pacient prefereix una teràpia no hormonal, la medicina regenerativa ofereix altres opcions.

Preguntes freqüents

Perquè depèn del grau d’atròfia. L’atròfia vaginal afecta la pell, que es torna més prima i fina, però no sempre provoca coentor o coïssor. Tanmateix, amb el pas dels anys va a més, per això és important fer-ne un seguiment.

No, llevat que t’ho indiqui la teva ginecòloga o ginecòleg. El que sí que es recomana és evitar els banys i les rentades freqüents i utilitzar sabons de pH neutre.

Depèn del grau de sequedat. Si no et provoquen molèsties, sí. Però el millor és consultar sempre un expert.

Sí que n’hi ha. Hi ha productes tòpics que poden ajudar a alleujar la incomoditat, com les cremes hidratants que contenen àcid hialurònic, olis naturals, calèndula i àloe. També es recomana seguir un estil de vida saludable i consumir aliments rics en bacteris que cuiden la microbiota intestinal i vaginal.

Sí, encara que hi ha múltiples opcions de tractaments i també es poden combinar entre si. Passats els primers 10 anys després de la menopausa, no estan indicats els tractaments hormonals, perquè els riscos superen els beneficis potencials. Si el tractament hormonal és aplicable localment, gairebé no té efectes sistèmics, per la qual cosa es pot allargar en el temps.