L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera com a insomni la dificultat per agafar o mantenir el son; o una sensació de son poc reparador que generi un notable malestar o que interfereixi en les activitats socials i laborals. En general, es considera que una persona pateix insomni quan apareixen problemes a l’inici o manteniment del son almenys tres vegades a la setmana i durant un mínim de tres mesos.
Moltes persones donen poca importància a aquest problema. L’atribueixen a períodes d’estrès o ansietat i pensen que és una cosa puntual. Però els trastorns del son són una cosa que sempre hauríem de consultar perquè l’insomni, encara que sigui lleu, afecta la nostra salut, estat d’ànim, capacitat cognitiva i rendiment físic i mental. A més, a mesura que passen els anys, el son és menys intens i la seva qualitat també, per la qual cosa és un problema que no es reduirà, sinó al contrari.
Les hormones femenines intervenen en múltiples funcions i el seu descens pot influir en l’aparició d’alteracions del son. A més, en les dones que experimenten problemes vasomotors, com ara sufocacions o sudoració nocturna, és més freqüent la seva aparició, pels despertars nocturns i l’ansietat que ocasionen aquests símptomes. Però, en realitat, es considera que l’insomni en la menopausa és un problema d’origen multifactorial. Cal estudiar cada cas per poder fer-ne una bona valoració i determinar quin tractament pot ajudar.
Tractaments per a l'insomni
El tractament de l’insomni s’ha de basar en el seu origen, durada i gravetat.
De vegades, simplement establint alguns canvis en l’estil de vida –dieta, exercici, evitar tòxics–, es pot aconseguir una millora.
Visita mèdica de menopausa integrativa
Visita mèdica de menopausa integrativa
Es tracta d'una visita que fa un ginecòleg especialista en Ginecologia regenerativa i funcional de la dona.
...
Consulta d'assessorament en menopausa
Consulta d'assessorament en menopausa
La menopausa és una etapa natural en la vida de les dones que mereix ser viscuda amb vitalitat, optimisme i...
Veure mésTractament hormonal
Tractament hormonal
La teràpia hormonal ha demostrat ser segura i eficaç, i és la forma més efectiva per alleujar els símptomes que...
Veure mésTractaments naturals
Tractaments naturals
Els tractaments i teràpies naturals han demostrat que poden ser útils per tractar alguns símptomes freqüents en la menopausa. A...
Veure mésPreguntes freqüents
Quantes hores al dia es recomana dormir?
Segons l’Organització Mundial de la Salut, es recomana dormir de 7 a 9 hores al dia. Hi ha persones que en necessiten menys i d’altres més.
Quan es considera que hi ha un problema d'insomni?
Quan els problemes per dormir es produeixen diverses vegades a la setmana i durant almenys un mes. A partir de 3 mesos es considera insomni crònic.
Què cal evitar si et despertes a mitjanit?
Llevar-se, menjar, utilitzar aparells electrònics, veure la TV, pensar en activitats que exigeixin activar el cervell i no siguin relaxants.
Quins tractaments naturals poden ajudar?
Les infusions d’efectes relaxants (camamilla, melissa, passionera, til·la, valeriana), prendre un got de llet (conté melatonina), fer exercici de forma regular, seguir una dieta saludable, etc.
És segura la melatonina?
En general, es considera segur utilitzar melatonina a curt termini. A diferència de molts medicaments per dormir, la melatonina no sol provocar dependència, ni disminució de l’efecte després de l’ús reiterat ni ressaca. Però pot provocar somnolència diürna, maldecap, irritabilitat i pot interactuar amb altres fàrmacs (anticoagulants, anticonceptius, antihipertensius, immunosupressors, etc.), per la qual cosa el seu consum sempre s’ha de fer amb prescripció d’un professional. Si tens alguna patologia, consulta el teu metge.
Quines pautes d'higiene es recomanen per afavorir un bon descans?
Intentar anar a dormir sempre a la mateixa hora, evitar els menjars copiosos, limitar les activitats a la nit i l’ús de pantalles abans d’anar-se’n a dormir, reduir el consum de cafeïna, limitar la durada de les migdiades, regular la temperatura de l’habitació i la il·luminació, perquè resulti agradable. Fer exercici moderat de manera regular, etc.
És veritat que prendre psicofàrmacs crea dependència?
La majoria dels fàrmacs que es prescriuen per a la salut mental no són addictius, i poden ser útils si es necessiten. Però s’haurien de prendre durant períodes curts de temps i amb supervisió mèdica, ja que passat un temps perden eficàcia terapèutica i poden generar tolerància. A més, no es poden abandonar de forma brusca. Cal reduir-ne el consum de manera progressiva per evitar efectes adversos.