Fatiga i falta d’energia

Sentir-se cansada o amb poca energia és un dels símptomes més comuns de la menopausa. Afecta més del 65% de les dones, encara que algunes el comencen a notar abans. La causa és multifactorial, però s'ha de consultar perquè no tingui un impacte negatiu en la qualitat de vida.
Fatiga i falta d’energia
Sentir-se cansada o amb poca energia és un dels símptomes més comuns de la menopausa. Afecta més del 65% de les dones, encara que algunes el comencen a notar abans. La causa és multifactorial, però s'ha de consultar perquè no tingui un impacte negatiu en la qualitat de vida.

Totes ens hem sentit cansades alguna vegada. Per això, és possible que pensem que és una cosa transitòria, a causa d’un estrès més elevat per una densa agenda laboral, responsabilitats familiars (cura dels fills, cura de pares grans), problemes físics, si tenim dolors musculars o articulars, que atribuïm a l’edat…

Tanmateix, la sensació de fatiga i de falta d’energia és un símptoma primerenc molt habitual de la menopausa, que pot ajudar a establir el diagnòstic i detectar altres problemes relacionats.
D’altra banda, els estrògens ajuden a regular altres hormones, com la serotonina, que influeix en l’estat d’ànim i l’energia. Quan aquests disminueixen, també ho fa la serotonina, cosa que pot afectar els nivells d’energia. Si a aquest fet sumem els problemes de son, freqüents en la menopausa, la disminució de la força muscular i altres trastorns propis d’aquesta etapa, és comprensible que ens falti motivació i empenta, o que ens sentim esgotades o amb un to vital baix.

La solució? El primer que cal fer és consultar un expert en menopausa perquè valori de forma integral l’estat de salut i, a partir d’aquí, determini quin tractament o tractaments ens poden ajudar a guanyar vitalitat. Cuidar la dieta, fer exercicis de força, reorganitzar l’agenda i practicar alguna activitat física amb regularitat són altres consells útils.

Tractaments per a la fatiga

Preguntes freqüents

No. Encara que cal practicar una activitat que ens agradi i fer-ho de forma moderada. L’important és la regularitat. Fer exercici afavoreix l’alliberament d’endorfines, que contribueixen a reduir l’estrès i l’ansietat, protegeix la salut cardiovascular i millora el son. També enforteix els músculs i els ossos, i aporta vitalitat.

S’ha d’adaptar a cada persona i la seva forma física. També cal tenir en compte si ja has fet esport anteriorment o si no en tens costum. Ballar, caminar –senderisme o tipus marxa– i fer exercicis aeròbics ajuden a enfortir i mantenir la força òssia. L’entrenament amb pesos també millora el to i la força muscular. Pilates i ioga milloren l’elasticitat i aporten benestar mental, i nedar tonifica els músculs, relaxa i protegeix la salut cardiovascular. Uns 30 minuts cada dia o almenys 60 minuts 3 vegades a la setmana és suficient.

La teràpia hormonal pot millorar el son i reduir el baix estat d’ànim i l’ansietat, símptomes que poden influir en els nivells d’energia. También puede ayudar a mantener la fuerza muscular y ósea. Si ja estàs seguint un tractament hormonal i tot així et notes molt cansada, consulta un ginecòleg expert en menopausa.

La dieta s’ha d’adaptar a les necessitats de cada pacient. Però és important que sigui equilibrada i variada i que cada dia inclogui aliments rics en calci, proteïnes de qualitat (llegums, carn magra, peix), fruita de temporada, verdures i hortalisses, i hidrats de carboni de lenta absorció, com els cereals i el pa integral, que proporcionen energia de manera sostinguda. Pel que fa als greixos: oli d’oliva verge, fruita seca natural, sense sal i sense torrar, i àcids grassos omega-3 (presents sobretot al salmó, en seitons, sardines, etc.). Encara que es necessiten carbohidrats per obtenir energia, prendre molts carbohidrats blancs refinats, com pa blanc, pizza i arròs blanc, pot provocar fluctuacions energètiques, que afecten l’estat d’ànim.