Dolor en les relacions sexuals

El dolor amb la penetració o disparèunia és freqüent en la menopausa. Se sol produir de forma secundària a la sequedat vaginal per la disminució d'estrògens.
Dolor en les relacions sexuals
El dolor amb la penetració o disparèunia és freqüent en la menopausa. Se sol produir de forma secundària a la sequedat vaginal per la disminució d'estrògens.

Durant la menopausa disminueix la producció d’estrògens, que s’encarreguen de mantenir el trofisme vaginal (vagina elàstica, lubricada i amb més circulació). En disminuir la lubricació, es produeix sequedat vaginal, i en tenir menor elasticitat, la penetració resulta dolorosa. És freqüent veure contractures musculars que es produeixen de forma secundària al dolor. Tots aquests canvis influeixen en les relacions sexuals perquè en dificulten la penetració, i fan que fins i tot el contacte pugui resultar dolorós. També poden provocar molèsties en fer exercici, seure o anar al lavabo. Aquest problema també pot aparèixer en dones que experimenten insuficiència ovàrica prematura de forma natural o després d’un tractament de quimioteràpia o radioteràpia per càncer.

Així mateix, la lactància i l’ús d’anticonceptius hormonals poden provocar sequedat vaginal, per la reducció en la producció d’estrògens que comporten.

Les cicatrius doloroses després del part, el vaginisme i patologies com el liquen escleroatròfic també poden dificultar la penetració i causar dolor.

Si et trobes en alguna d’aquestes situacions, consulta-ho, perquè hi ha múltiples tractaments per solucionar aquest problema.

Tractaments per evitar el dolor en les relacions sexuals

A Dexeus Midlife oferim tractaments innovadors per afavorir la regeneració dels teixits, millorar la hidratació i la lubricació vaginal i recuperar la funcionalitat de l’àrea genital.

Preguntes freqüents

El tractament depèn de cada cas i segons la causa. Els tractaments regeneratius són una bona opció per a pacients que no tenen constància, no ofereixen una bona resposta a altres productes, presenten una atròfia molt greu o tenen contraindicats els tractaments hormonals.

  • Si el dolor provoca contractures musculars, la fisioteràpia serà la primera opció.
  • Si la causa és hormonal o per manca de lubricació, el tractament consisteix a utilitzar hidratants o tractament hormonal, que es poden aplicar per via vaginal o oral, i lubricants durant les relacions sexuals. Hi ha productes específics per hidratar i lubricar aquesta zona, que resulten inodors, incolors i de textura molt fluida.
  • Quan ens trobem davant de patologies com el vaginisme o la vulvodínia, el tractament sol ser multidisciplinari, i moltes vegades involucra disciplines com la psicologia i la fisioteràpia. Dins de la ginecologia regenerativa i funcional, es poden beneficiar fent tractament amb infiltració de bòtox o de procaïna.
  • Si la pacient té liquen escleroatròfic, l’objectiu és regenerar aquest teixit per enfortir-lo, a més de controlar-ne la inflamació i frenar la progressió de la patologia amb diferents tècniques.

Sí, de fet, és força habitual, ja que molts actuen de manera complementària.

Sí, però no necessàriament. Depèn de la laxitud dels teixits, de la ferida i de la seva cicatrització. Seguint les indicacions mèdiques, la recuperació sol ser bona, encara que pot passar que una cicatriu que no era dolorosa comenci a fer mal en la menopausa.

Sí. Encara que primer cal buscar la causa d’aquestes fissures, i posteriorment millorar amb tècniques regeneratives la qualitat d’aquesta pell que es trenca en estirar-se.

El tractament s’ha de fer tota la vida, perquè la producció d’estrògens no es recupera. Com més constància, més bons resultats. Els tractaments regeneratius poden requerir algunes sessions de reforç que s’han de fer de forma periòdica, en funció de cada cas. El més habitual és fer-ho en un interval de 6 a 12 mesos.