En general, si la teva vida sexual era satisfactòria abans de la menopausa, no té per què ser pitjor en assolir aquesta etapa. Però sí que cal ser conscient que la reducció en els nivells d’estrògens i testosterona que es produeixen pot provocar alguns canvis en els àmbits físic i mental que afectin les teves relacions.
Els canvis més freqüents són:
- Disminució del desig.
- Més dificultat per excitar-se.
- Sequedat vaginal.
- Problemes de lubricació.
- Molèsties a l'àrea vulvar.
- Pèrdua de to i elasticitat vaginal.
- Dificultat per arribar a l'orgasme.
- Dolor amb la penetració.
Són canvis que també poden experimentar les dones que pateixen una fallada ovàrica primària o menopausa precoç a causa d’un càncer o el seu tractament.
De tota manera, i independentment que aquests aspectes ens afectin en major o menor grau, hi ha altres factors que també influeixen en la nostra activitat sexual, com l’estat d’ànim, la preocupació per envellir, la monotonia en la relació, la dificultat de trobar moments d’intimitat en parella, els canvis en l’àmbit físic (que poden fer que ens sentim menys atractives), l’estrès laboral i el consum d’alguns medicaments, com alguns antidepressius, que tenen impacte en la funció sexual, entre d’altres.
En qualsevol cas, no s’hi ha de restar importància. L’activitat sexual i la satisfacció en aquest àmbit té un impacte sobre la salut física i mental. És important consultar un ginecòleg especialitzat en menopausa i sexualitat per valorar quins tractaments o teràpies de suport poden ser més útils en cada cas.
Tractaments
L’elecció d’un tractament o un altre depèn de la simptomatologia, el moment en què estiguis respecte a la menopausa, la teva edat i circumstàncies personals. Al nostre centre pots sol·licitar una visita de Ginecologia integrativa o de Sexualitat per valorar el teu cas i les possibles opcions de tractament.
Visita mèdica de menopausa integrativa
Visita mèdica de menopausa integrativa
Es tracta d'una visita que fa un ginecòleg especialista en Ginecologia regenerativa i funcional de la dona.
...
Consulta d'assessorament en menopausa
Consulta d'assessorament en menopausa
La menopausa és una etapa natural en la vida de les dones que mereix ser viscuda amb vitalitat, optimisme i...
Veure mésTractament hormonal
Tractament hormonal
La teràpia hormonal ha demostrat ser segura i eficaç, i és la forma més efectiva per alleujar els símptomes que...
Veure mésTractaments naturals
Tractaments naturals
Els tractaments i teràpies naturals han demostrat que poden ser útils per tractar alguns símptomes freqüents en la menopausa. A...
Veure mésHidratació vulvovaginal
Hidratació vulvovaginal
El tractament de la zona genital amb àcid hialurònic és una de les tècniques que podem utilitzar per hidratar l'àrea...
Veure mésBio-regeneració amb plasma ric en plaquetes (PRP)
Bio-regeneració amb plasma ric en plaquetes (PRP)
Les plaquetes activen de forma natural la capacitat de regeneració dels teixits. Per això s'utilitzen amb finalitats terapèutiques en la...
Veure mésFisioteràpia del sòl pelvià
Fisioteràpia del sòl pelvià
Els canvis hormonals i les postures mantingudes tenen un impacte en la musculatura del sòl pelvià. Moltes vegades no es...
Veure mésPreguntes freqüents
Per què disminueix el desig sexual amb la menopausa?
Perquè tant els estrògens, que fan de mediadors en canvis fisiològics, com la congestió vaginal i la lubricació, com la testosterona, que activa el desig i l’excitació, es redueixen, i això té un impacte tant psicològicament com físicament.
Què puc fer per recuperar la libido?
El més important és demanar una primera visita amb l’objectiu d’avaluar possibles causes d’aquesta disminució del desig sexual. Si la causa és dolor en les relacions sexuals, valorarem diferents tractaments que poden incloure teràpies hormonals locals, teràpies regeneratives com làser, PRP, hidratació vulvovaginal amb àcid hialurònic, carboxiteràpia, entre d’altres, associats amb fisioteràpia o no. Si hi ha problemes en la relació, podríem recomanar fer teràpia. Si la causa és l’estrès, podem ensenyar tècniques de relaxació i acompanyar-les amb alguns adaptògens. Una altra eina que pot ajudar a millorar la libido quan no hi ha altres causes associades, si es requereix, és l’ús de testosterona o de teràpia hormonal sistèmica.
En quins casos pot estar indicada la teràpia hormonal?
Avaluant bé cada cas, si la disminució del desig sexual afecta la qualitat de vida, es pot recomanar fer certes teràpies hormonals sistèmiques. També podem recomanar-la quan hi ha problemes d’atròfia, sequedat vaginal i falta de lubricació o dolor i molèsties importants.
Els efectes dels tractaments de Ginecologia regenerativa quant duren?
Alguns es mantenen durant més de 6 mesos o fins i tot un any. Però els seus efectes no són permanents i en molts casos serà necessari fer noves sessions. De tota manera, no es pot generalitzar ni establir una pauta. Cal fer un seguiment per observar la resposta i valorar l’estratègia que cal seguir.