Canvis d’humor

Un 40% de les dones que estan en transició a la menopausa experimenten canvis d'humor que afecten el seu estat d'ànim i poden tenir un impacte en la seva vida familiar i social, per la qual cosa és important saber gestionar-los.
Canvis d’humor
Un 40% de les dones que estan en transició a la menopausa experimenten canvis d'humor que afecten el seu estat d'ànim i poden tenir un impacte en la seva vida familiar i social, per la qual cosa és important saber gestionar-los.

Els canvis hormonals que es produeixen en la menopausa afecten el nostre estat d’ànim i sovint provoquen emocions com ara irritabilitat i mal humor.

Alguns símptomes indicatius són: sentir que tot i tothom et molesten, estar més trist o sensible, sentir-te vulnerable o enfadar-te amb més facilitat. Encara que pot ser una cosa habitual, és important ser conscient i aprendre a controlar aquests canvis, perquè no afectin les nostres relacions personals, i si és així, demanar consell mèdic, ja que poden predisposar-nos a experimentar sentiments negatius o a caure en una depressió.

Per fer front a aquesta situació, hi ha diverses estratègies, però abans de res s’aconsella adoptar una actitud positiva davant la menopausa. No és una malaltia, sinó l’inici d’una nova etapa que t’acompanyarà en els pròxims anys. A més, és un procés natural i una fase vital de maduresa que també té avantatges. Has d’acceptar els canvis que comporta i buscar solucions a les qüestions que et preocupin.

Així mateix, és un bon moment per adoptar hàbits de vida saludable, cuidar-se i dedicar més temps a una mateixa: reserva un espai en la teva agenda per fer activitats que t’agradin, planifica sortides amb la teva parella o les teves amigues, fes esport de forma regular i, si és possible, a l’aire lliure –l’exercici millora l’humor i té un efecte relaxant i antiestrès– i procura mantenir-te activa físicament i mentalment.

Així mateix, és important controlar factors que poden agreujar aquest problema, com ara la falta de son, l’estrès, el sedentarisme, hàbits tòxics com fumar o el consum d’alcohol, l’ansietat, etc.

Finalment: no t’oblidis del sexe. Durant les relacions sexuals alliberem oxitocina i dopamina, neurotransmissors que ens fan sentir bé, tant físicament com mentalment. Encara que sentis que en tens menys ganes o notis molèsties i sequedat vaginal, hi ha tractaments específics per a tots aquests problemes, així que busca solucions.

Tractaments

A Dexeus Midlife t’oferim una visita orientativa gratuïta amb una coach perquè li puguis explicar quins símptomes tens i què et preocupa. El seu objectiu és assessorar-te perquè coneguis una mica millor quins serveis oferim i quins et poden ser d’ajuda. Per fer un estudi personalitzat de manera integral i iniciar algun tractament, s’aconsella fer una visita de Ginecologia integrativa amb el nostre equip mèdic.

Preguntes freqüents

La sensibilitat individual als estrògens és genètica i hereditària. Hi ha dones que des de la primera menstruació noten més els canvis premenstruals amb capricis, cefalees i retenció de líquid, i d’altres gairebé no els noten. També passa en la menopausa, hi ha dones més sensibles als canvis de dèficit hormonal que altres.

Ambdues emocions s’entremesclen i poden aparèixer en moments no esperats. Encara que la irritabilitat sol ser més freqüent. Respondre malament o de mala manera davant de situacions o problemes que normalment podíem gestionar bé.

Si sents que aquests sentiments o comportaments incontrolables estan afectant el teu dia a dia i la teva relació amb la família i amics, has de demanar assessoria mèdica.

Sí, en reposar les hormones, milloren els símptomes.

Per sort, poc temps, però si t’afecten es poden allargar més. La durada no és important mentre no et generin problemes.