Augment de pes i inflor

La menopausa s'associa a canvis metabòlics que solen produir un augment o redistribució del greix corporal. Aquest fet afecta la imatge, però també és un factor de risc cardiovascular i de diabetis, per la qual cosa s'ha de controlar.
Augment de pes i inflor
La menopausa s'associa a canvis metabòlics que solen produir un augment o redistribució del greix corporal. Aquest fet afecta la imatge, però també és un factor de risc cardiovascular i de diabetis, per la qual cosa s'ha de controlar.

En la menopausa es produeixen una sèrie de canvis hormonals i metabòlics que poden afavorir l’augment de pes i l’acumulació de greix a la zona de l’abdomen, en lloc dels malucs i les cuixes. Tanmateix, els canvis hormonals per si sols no sempre provoquen un augment de pes. L’envelliment, l’estil de vida i els factors genètics són factors que també tenen un impacte. La prova és que no afecta totes les dones de la mateixa manera.

El principal problema de l’acumulació de greix a la zona abdominal és que afavoreixi el desenvolupament de l’anomenada síndrome metabòlica, un trastorn que s’associa a una probabilitat més elevada de patir malalties cardiovasculars i diabetis tipus 2. Si, a més, es té colesterol o pressió alta, el risc és més gran.

Per disminuir les possibilitats de desenvolupar aquesta síndrome és fonamental baixar de pes si es té sobrepès, seguir una dieta saludable, rica en fruites i verdures i baixa en calories, i augmentar la pràctica d’activitat física. També s’aconsella evitar el tabac i limitar el consum d’alcohol.

Un altre problema freqüent és la inflor o edema, que consisteix en l’acumulació de líquid en els teixits. Aquest fet pot estar relacionat amb l’alimentació, ja que el consum d’aliments rics en sal afavoreix la retenció d’aigua. També pot ser conseqüència del consum d’alguns medicaments o estar relacionat amb problemes d’insuficiència cardíaca, hepàtica o renal.

Tractaments per a l'augment de pes i la inflor

Al nostre centre t’oferim la possibilitat de fer una visita gratuïta orientativa amb la nostra coach per conèixer quines són les necessitats de cada dona i rebre informació, i una visita mèdica de ginecologia integrativa per poder fer una valoració més completa de cada pacient i determinar quins tractaments poden ser els més adequats en cada cas.

Així mateix, oferim tallers per fer activitats, un Servei de Nutrició i una Unitat de teràpia conductual, que pot ajudar a canviar alguns hàbits tòxics, com el consum de tabac.

Preguntes freqüents

Els metges recomanen fer exercici almenys 30 minuts al dia, cinc dies o més a la setmana. Si no podem fer exercici durant 30 minuts consecutius, ho podem fer durant 10 minuts, tres o quatre vegades al dia. Caminar de forma ràpida durant aquest temps cada dia, en mode de marxa, és suficient. La incorporació de l’esport de força a la rutina habitual és molt important per al manteniment de la massa muscular, les articulacions i la massa òssia.

S’aconsella seguir una dieta rica en fruites i verdures, cereals integrals, greixos omega-3 (presents al peix blau), peix, carn magra (pollastre, gall dindi), lactis semidesnatats, begudes vegetals, llegums, fruita seca sense sal, i greixos saludables, com l’oli d’oliva verge, i els probiòtics. Cal evitar els snacks, embotits, carn vermella, sal, brioixeria industrial, greixos trans o hidrogenats, precuinats, conserves, formatges grassos, begudes ensucrades, cafè, alcohol, hidrats de carboni refinats i sucre.

No. Al contrari. S’aconsella beure’n uns dos litres diaris.

Els exercicis aeròbics: caminar, córrer de forma moderada, anar amb bicicleta i nedar són els més recomanables perquè milloren la salut cardiovascular i ajuden a controlar el pes. Els exercicis de força i estiraments també estan indicats per mantenir l’elasticitat i contrarestar la pèrdua de massa muscular.