Saps que la incontinència es pot tractar amb làser?

La incontinència urinària és un problema de salut important. Afecta un 20% de les dones d'entre 35 i 65 anys. Un percentatge que, a partir dels 75, supera el 40%.

La incontinència urinària és un problema de salut important. Afecta un 20% de les dones d’entre 35 i 65 anys. Un percentatge que, a partir dels 75, supera el 40%. Però la majoria de les dones que ho pateixen no ho expliquen perquè els fa vergonya, o creuen que és una conseqüència natural de l’edat i/o dels embarassos i parts que han tingut. No obstant això, no és “normal”, i molts casos podrien evitar-se si es prenguessin mesures de prevenció, o solucionar-se si es tractessin correctament. Així que sempre cal acudir al metge, encara que sigui molt lleu.

Causes de la incontinència urinària

Les causes poden ser molt diverses: problemes en el tancament de l’esfínter urinari, en la coordinació de la musculatura de la bufeta, en el funcionament dels nervis o descens d’òrgans pèlvics (prolapsos) degut a la falta de to del sòl pèlvic. Per això, és fonamental que un especialista ho valori per decidir quin tractament pot anar millor. Si és el teu cas, has de consultar-ho amb la teva ginecòloga/o, que coneix el teu historial clínic, perquè faci una primera valoració.

Fisioteràpia i làser

La bona notícia és que moltes vegades es pot solucionar amb l’ajuda de la fisioteràpia, com ocorre en l’atrofia vaginal associada a la menopausa. En aquests casos, és fonamental tractar primer aquest problema, ja que estan íntimament lligats. El làser és una de les opcions amb les quals es treballa, a més d’altres tecnologies cada vegada més prometedores. La seva aplicació augmenta l’elasticitat i consistència del teixit, i sol funcionar molt bé davant problemes de falta de tensió i incontinències lleus “d’esforç” (quan “se t’escapa” en córrer o fer un esforç).

A algunes dones els imposa una mica la seva aplicació, perquè es tracta d’una zona sensible. Per eliminar dubtes, el millor és informar-se bé i consultar-les. El tractament amb làser en aquests casos consisteix en aplicar petits impulsos d’energia sobre la mucosa. L’objectiu és estimular la producció de col·lagen i regenerar la zona vaginal i periuretral. Es realitza de forma ambulatòria i és pràcticament indolor. Al nostre centre comptem amb una Unitat especialitzada, la Unitat de Ginecologia Regenerativa que ho aplica des de fa ja uns anys.

A més d’ajudar a contrarestar les pèrdues d’orina, l’aplicació del làser té altres efectes positius: reconstitueix el pH vaginal, millora el to i la lubricació de la vagina, disminueix la sequedat i la predisposició a patir un prolapso vaginal i redueix les molèsties durant les relacions sexuals.

I quan es comencen a notar els resultats?

En general, és necessari realitzar dues o tres sessions separades entre si per un temps d’un mes, encara que depèn de cada cas. També és important ser conscient que els seus efectes no són “eterns”. Poden durar entre 6 i 12 mesos. Cal tenir en compte que el teixit es va deteriorant de forma natural amb el pas dels anys, i que els resultats depenen de molts factors: la causa de la incontinència, l’edat de la pacient, el seu historial clínic, els seus hàbits, pes, la seva activitat… Per això cal ser molt realista amb les expectatives. Sovint s’aconsella combinar el làser amb altres tècniques per optimitzar els resultats.

Si t’interessa aquest tema, tens o creus que podries tenir un problema d’aquest tipus, informa’t. La ginecologia regenerativa és una subespecialitat de la ginecologia relativament nova que de vegades s’associa només a aspectes estètics, però va molt més enllà, ja que pot ajudar a tractar problemes de tipus nivell físic i funcional que tenen un impacte important en la qualitat de vida. Així que, no tinguis vergonya i dóna el pas!

Articles relacionats

La menopausa és un procés biològic natural que comença normalment a partir dels 40 anys. Sol iniciar-se amb canvis en el cicle menstrual durant la perimenopausa, i finalitza quan els ovaris deixen de produir òvuls i la dona entra definitivament en la menopausa, després de 12 mesos sense menstruació. Aquest procés provoca un gran canvi en la regulació hormonal de les dones, que pot desencadenar qualsevol mena de simptomatologia.
D’entrada, és possible que el nom et sorprengui, però no es tracta de cap fong ni està relacionat amb la microbiota vaginal.
El liquen vulvar és una afecció de la pell que sol afectar la zona dels genitals.
La menopausa ha sortit de l'armari. Però encara hi ha certa confusió sobre quan comença i quan s'acaba, o quins símptomes es poden experimentar en cada fase.