Salut ginecològica
Premenopausa
Salut ginecològica
L’etapa fèrtil d’una dona comença amb l’inici de l’ovulació i la primera menstruació, i acaba amb la menopausa. En general, dura unes tres dècades, des dels 12-14 anys fins als 40-42 anys, aproximadament. Però la fertilitat disminueix amb els anys, a mesura que es va esgotant el nombre d’òvuls de què disposa i se’n redueix la qualitat.
El deteriorament de la funció ovàrica, per tant, és un procés continu en la dona, que té diversos anys d’evolució i que comprèn diverses etapes.
La premenopausa, com el nom l’indica, és un període previ a l’arribada a la menopausa. S’inicia des del moment en què la dona comença a perdre progressivament la funció ovàrica i, per tant, disminueix la producció de les hormones femenines, els estrògens i la progesterona.
És un període que pot durar aproximadament 5 anys i que pot ser molt diferent en cada dona. En algunes dones pot començar entre els 40 i els 45 anys, i en unes altres al final de la dècada dels 40, encara que s’ha observat que pot ser més curt i precoç en dones fumadores i en dones que pateixen estrès, i també en les que han estat operades d’úter i d’ovaris.
Quins símptomes pots notar?
Pot agreujar-se la síndrome premenstrual (mastàlgia, cefalees, tensió mamària), però encara no es produeixen símptomes vasomotors o són poc marcats (sufocacions o suors nocturnes). Els cicles menstruals són normals, ocasionalment poden ser més curts, però en la majoria encara es produeix l’ovulació. Sí que es poden detectar problemes de fertilitat.