Si durant els anys anteriors a la menopausa i l’arribada d’aquesta has experimentat l’aparició de taques irregulars a la pell, especialment en zones exposades al sol com la cara i les mans, no estàs sola.
La menopausa, la definició clínica de la qual és un període de dotze mesos sense menstruació, és un procés realment llarg i complex en què moltes parts de l’organisme es veuen afectades, i la pell, probablement, és el primer lloc on els canvis es fan evidents.
És per això que les taques a la pell o melasma tenen una enorme prevalença entre les dones respecte als homes, i pot ser especialment intens en persones més morenes, ja que tenen més melanina a la pell.
Causes de l'aparició de taques durant la menopausa
Les taques fosques a la pell apareixen quan els melanòcits, les cèl·lules responsables de la pigmentació de la pell, produeixen massa melanina. La proliferació d’aquestes taques té, entre d’altres, un component genètic i un component ambiental, que és l’exposició solar acumulada.
Amb la menopausa, i especialment durant la perimenopausa, les dones experimenten canvis hormonals molt intensos, amb pujades i baixades en la producció d’estrògens i progesterona molt pronunciades que es vinculen a la hiperpigmentació. En particular, l’estrogen ajuda a controlar la producció de melatonina i la manera com es distribueix per la pell. Per aquest motiu, cal tenir una cura especial amb l’exposició solar durant els anys pròxims a la menopausa o si prenem qualsevol teràpia de reemplaçament hormonal.
Símptomes principals
Taques a la pell
Els símptomes més comuns són l'aparició de taques marronoses o grisenques, especialment al front, les galtes i el llavi superior. Este tipo de lesiones se denominan melasma.
Lentígens solars
Coneguts popularment com a taques de l'edat o taques hepàtiques, són taques planes més petites i definides de color marró o negre que apareixen en zones de la pell amb molta exposició solar, com la cara, les mans o els braços.
Hiperpigmentació postinflamatòria
Pot aparèixer a qualsevol edat, ja que durant la menopausa també es poden produir lesions o processos inflamatoris com l'acne, producte dels canvis hormonals. Quan la pell es cura, apareix una taca fosca d'hiperpigmentació que pot persistir durant mesos o fins i tot anys, si no es tracta adequadament.
Tractaments per a l'aparició de taques a la pell
Mesoteràpia
Mesoteràpia
Des de fa molts anys es parla de la mesoteràpia com una de les tècniques medicoestètiques més eficaces per als...
Veure mésTractaments tòpics
Tractaments tòpics
El pas del temps produeix una sèrie de canvis en la pell i el cos, com ara la pèrdua d'hidratació,...
Veure mésPeelings
Peelings
La renovació de la pell es produeix cada 28 dies, però, amb el temps, aquest procés es torna més lent....
Veure mésMicroneedling
Microneedling
Des de fa diversos anys es parla del microneedling com una de les tècniques mínimament invasives més eficaces per als...
Veure mésPreguntes freqüents
Per què apareixen taques a la pell durant la menopausa?
Els desequilibris hormonals de la menopausa coincideixen en el temps amb l’aparició de taques solars o lentígens provocats per l’exposició solar durant la vida. Aquests dos factors, units a l’alentiment del procés de renovació cel·lular de la pell a mesura que envellim, creen el brou de cultiu perfecte per a l’aparició de melasma.
Què puc fer per combatre l'aparició de taques a la pell?
Per afrontar aquest problema, es recomana, en primer lloc, l’ús de protectors solars d’ampli espectre amb un SPF alt per protegir la pell dels raigs ultraviolats. També és recomanable l’ús tòpic de cremes amb ingredients com els retinoides, que, per bé que són eficaces, poden augmentar la sensibilitat de la pell a la llum solar, per la qual cosa és millor utilitzar-les a la nit i recordar posar-se protector solar el matí següent; la vitamina C o la niacinamina per augmentar la producció de col·lagen i aportar antioxidants per unificar el to i millorar la resistència de la pell. A més, hi ha ingredients despigmentants com la hidroquinona, l’àcid kòjic i l’àcid azelaic, que també ofereixen bons resultats, encara que s’han d’utilitzar amb precaució per evitar irritacions o dermatitis de contacte. Finalment, hi ha procediments cosmètics professionals que poden ser de gran ajuda davant la hiperpigmentació, com ara pílings químics, sessions de làser i tècniques de microdermoabrasió.
És perillós el melasma?
No, el melasma provocat per canvis hormonals no revesteix cap gravetat. No obstant això, sempre és convenient consultar el metge per descartar problemes de tiroides o reaccions al·lèrgiques que poden provocar taques similars al melasma a la pell.
És important visitar el dermatòleg regularment per fer un seguiment integral de la pell, especialment si es detecten taques o lentígens de vores irregulars i mal definides, que podrien indicar malignitat.