Un dels símptomes més freqüents derivat de la disminució en la producció d’estrògens són les “sufocacions”, uns símptomes vasomotors1 que poden arribar a ser disruptius i empitjorar la qualitat de vida. Tanmateix, hi ha molts altres símptomes poc comuns de la menopausa que també tenen efectes importants en la vida de les dones i que no han de desestimar-se.
Símptomes estranys de la menopausa
Dolor
Desafortunadament, l’arribada de la perimenopausa pot provocar una recrudescència dels dolors menstruals i de la tensió mamària, que poden aparèixer fins i tot els mesos sense sagnat. Un altre dolor que pot arribar a ser molt incapacitant són les migranyes2. Per a les dones migranyoses, la perimenopausa pot iniciar un cicle de migranyes més freqüents a causa de les fluctuacions hormonals. A més, els maldecaps tensionals també poden esdevenir més recurrents. La bona notícia és que aquests dolors solen millorar després d’entrar en la menopausa.
Necessitat freqüent d’orinar i incontinència urinària
Els estrògens contribueixen a enfortir el sòl pelvià, de manera que un nivell baix d’estrògens pot provocar que els músculs pelvians i la bufeta mateixa es debilitin i perdin elasticitat progressivament, causant problemes com ara la necessitat freqüent d’orinar, nictúria3 i, fins i tot, en els casos més greus, incontinència urinària.
Marejos, pèrdua de capacitat de concentració i memòria
Un altre sistema afectat per la baixada del nivell d’estrògens és el sistema nerviós autònom4, que regula la pressió arterial, la respiració, el cor i els vasos sanguinis. Qualsevol desequilibri pot desencadenar marejos, vertígens i fins i tot taquicàrdia i sensacions d’ansietat sobtades.
La funció cognitiva és una altra de les àrees que pot veure-s’hi afectada. Oblidar aspectes de la rutina diària, el cansament i la falta de concentració poden provocar un estat de confusió o “boira mental”. Aquests símptomes també són causats per la caiguda hormonal5. El primer any de la menopausa sol ser el més difícil en aquest sentit, i els símptomes remeten posteriorment. Una vegada descartades altres patologies, el millor és evitar l’estrès, ja que només empitjora els símptomes.
Tinnitus o acúfens
Els acúfens6 són uns sons interns que poden aparèixer en una o les dues orelles i que a vegades estan associats a la menopausa. Aquest molest símptoma es produeix per la relació dels estrògens amb la regulació dels senyals que viatgen de l’orella al cervell, ja que les cèl·lules de l’orella tenen receptors per a aquesta hormona. A més, és una zona molt sensible als canvis en el flux sanguini, regulat pel sistema nerviós autònom.
Parestèsies
Tots hem experimentat parestèsies temporals, també conegudes com a formigueigs, amb certa freqüència durant la nostra vida. És la desagradable sensació que es produeix quan se’ns adorm una part del cos, normalment un braç o una cama. Durant la menopausa, el funcionament dels nervis i, concretament, de la circulació vascular perifèrica7, es veuen afectats per la caiguda dels estrògens. Això pot provocar que aquestes sensacions de formigueig i entumiment apareguin sovint sense motiu aparent.
Olors estranyes
La nostra olor corporal pot modificar-se o tornar-se més intensa, ja que la caiguda d’estrògens altera la composició de la suor. Això es fa notar especialment a les aixelles i la zona vulvar, obligant-nos a intensificar-hi la higiene.
Consells per reduir o tractar els símptomes estranys de la menopausa
Canvis en l’estil de vida
Dieta i exercici. Quantes vegades hem sentit esmentar aquesta combinació? No per més repetida és menys certa, però. No existeix cap tractament miraculós si no fem canvis en l’estil de vida quan arribem a la menopausa o, millor encara, abans d’arribar-hi.
Deixar de costat els productes ultraprocessats, i amb excés de sucres, de greixos trans o de sal, per incloure en la nostra dieta fruites, llegums, cereals integrals i verdures sense additius afegits sempre és un encert.
Una bona dieta, combinada amb exercicis de força, cardiovasculars i de sòl pelvià, no tan sols ens ajuda a evitar augmentar de pes durant la menopausa, sinó que també evita la perillosa pèrdua de massa muscular i òssia associada a aquesta etapa de la dona. A més, existeixen múltiples complements alimentaris que podem incorporar en funció de les necessitats nutricionals.
Abandonar hàbits poc saludables com el tabac o el consum excessiu d’alcohol i mantenir una bona qualitat del son, que ajudi a prevenir o a combatre l’insomni, són també mesures importants que podem adoptar. La combinació d’aquests petits canvis permet viure la menopausa amb més energia i amb un millor estat d’ànim.
Teràpia hormonal substitutiva
Es tracta d’una teràpia farmacològica que cerca substituir la disminució del nivell d’hormones amb l’administració d’estrògens, progesterona i, a vegades, testosterona. Aquest tipus de teràpia hormonal ha de ser indicada i supervisada sempre per una ginecòloga, metgessa o metge especialitzat en menopausa, per descartar contraindicacions i determinar les necessitats específiques de cada pacient.
Consulta amb un professional
Aquest conjunt de símptomes, malgrat no ser el més freqüent, pot tenir un fort impacte en la qualitat de vida. Si són persistents, la millor opció és acudir a la consulta d’una professional especialitzada en menopausa i salut femenina. Aquestes professionals disposen de totes les eines per proporcionar les solucions necessàries en aquesta fase de transició en la vida de les dones: dietes, complements alimentaris, exercicis i, fins i tot, medicacions que ajuden a mantenir la salut física, mental i emocional.
Referències
1 https://www.semanticscholar.org/reader/246b91f0acac120cd0be08466d517cf976e385fe
2 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6527322/
3 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6527322/