Des de fa uns anys, la menopausa ha sortit de l’armari. Les xarxes socials hi han ajudat molt. Ara se’n parla obertament, s’accepta amb naturalitat i s’anima totes les dones a ser proactives. Com? Prestant més atenció a la seva salut i demanant suport per tractar els problemes associats que de vegades comporta. Però encara hi ha certa confusió sobre quan comença i quan s’acaba, o quins símptomes es poden experimentar en cada fase.
Aquesta falta de precisió es deu al fet que no es pot determinar amb exactitud ni l’inici ni el final d’aquesta etapa en cada dona. És un recorregut que pot ser molt diferent d’una a una altra. No obstant això, hi ha una sèrie de pautes i de símptomes que són fàcils de detectar i que poden donar-nos pistes.
Hi ha una etapa prèvia anomenada premenopausia.S’inicia des del moment en què baixa la producció de les hormones femenines, els estrògens i progesterona. És un període que pot durar aproximadament uns 5 anys. Els cicles menstruals són normals o més curts, encara que a la majoria es produeix l’ovulació. Encara no hi ha símptomes de menopausa, però poden aparèixer problemes de fertilitat.
Quan es pot dir que ja hem entrat a la menopausa…?
De fet, el concepte de menopausa en si mateix és un fet puntual. Segons l’OMS, el terme “menopausa” significa la pausa o cessament definitiu del període menstrual, i és un succés que es valora de forma retrospectiva, és a dir: es pot afirmar que una dona ha entrat en la menopausa si fa 12 mesos que no té menstruacions des de la seva última regla. Però què passa durant aquests 12 mesos que van des de l’última regla fins a “l’inici oficial” de la menopausa? Segons els experts, aquest període temporal previ seria la perimenopausa. Es caracteritza per un conjunt de canvis endocrinològics, imprevisibles i variables que poden provocar diversos desajustos, des d’alteracions en el son i sufocacions, a canvis d’humor, per exemple. Els períodes menstruals es tornen més o menys freqüents, hi ha més o menys quantitat de sagnat, es produeixen mesos sense regla. També poden començar a aparèixer símptomes d’atròfia de la pell i les mucoses.
Per sort, l’inici de la postmenopausia és una mica més clar: comença a partir de l’any de la darrera menstruació. És una llarga etapa que arriba fins a la vellesa i que, amb l’augment de l’esperança de vida a molts països, ja representa més d’una tercera part dels anys de vida d’una dona. Per això és important promoure canvis positius en els hàbits i l’estil de vida perquè es puguin gaudir amb salut: mantenir-se activa físicament i mentalment, tenir cura de la dieta, fer exercici amb regularitat –aeròbic i de força per frenar la pèrdua de massa muscular– i continuar fent de les revisions ginecològiques almenys fins als 70 anys. Així mateix, és important prestar atenció a la cura de la pell, la sexualitat, el somni i la salut òssia.
A Dexeus Midlife pots demanar informació i assessorament al nostre equip mèdic per consultar qualsevol problema que tinguis en totes aquestes etapes, resoldre dubtes i guanyar qualitat de vida.