DGP
Què és el Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP)
El Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP) és una tècnica de reproducció assistida que permet estudiar les característiques genètiques dels embrions abans de la seva transferència a l’úter matern per evitar que el teu futur fill neixi amb malalties que es transmeten genèticament.
Aquesta tècnica és útil en parelles amb elevat risc genètic i per millorar l’eficiència d’un procés de Fecundació in vitro.
A Dexeus Dona som pioners en el Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP).
El primer naixement amb DGP a Espanya es va aconseguir el 1984 a la nostra clínica després d’una col·laboració entre Dexeus Dona i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va permetre a una dona portadora d’hemofília donar a llum a dues nenes sanes.
Al juliol de 2006, en col·laboració amb la Divisió Biomèdica de l’empresa Sistemes Genómicos, vam aconseguir la primera gestació lliure de la malaltia Exostosis Múltiple al món, mitjançant la tècnica de Diagnòstic Genètic Preimplantacional.
En els últims 20 anys hem atès el naixement de molts nadons sense trastorns genètics. A més, gràcies als nostres mètodes i a la nostra experiència, el nombre de tractaments amb cribratge d’aneuploïdies afavoreix també que parelles amb problemes d’avortaments de repetició o edat materna avançada puguin gaudir d’aquesta tècnica i augmentin significativament la probabilitat d’embaràs.
Més de el 20% dels tractaments de reproducció assistida realitzats a la nostra clínica inclouen el DGP / PGTa, que segueix una tendència a l’alça, ja que l’edat mitjana de les dones que opten per sotmetre a tecnologies de reproducció assistida creix gradualment i , en conseqüència, també augmenta el risc de patir danys cromosòmics. Dexeus Dona disposa d’un laboratori de DGP propi, equipat amb tecnologia d’última generació i format per un equip de embriòlegs i genetistes altament qualificat en l’ús d’aquesta tècnica d’alta precisió.
El percentatge d’avortament és inferior al 15%.
Quines són les fases del tractament
Fecundació in vitro
Biòpsia embrionària
Criopreservació
Anàlisi genètica
Transferència embrionària
A qui va dirigit
El Diagnòstic Genètic Preimplantacional es recomana si la teva parella o tu:
- Presenteu un risc de transmetre alguna malaltia genètica a la vostra descendència.
- Teniu un cariotip alterat.
- Has patit avortaments de repetició.
- Heu realitzat cicles de FIV sense èxit.
- Presenteu predisposició al càncer d’origen genètic.
- Teniu un fill que pateix una malaltia greu que requereix un trasplantament, i necessiteu aconseguir una gestació i posterior naixement d’un nen compatible amb ell.
- Malalties monogèniques. Les malalties monogèniques són les causades per una alteració en un determinat gen (fibrosi quística, talassèmies, X fràgil, etc.). Per evitar la transmissió de la malaltia a la descendència efectuant un DGP, és imprescindible conèixer la causa molecular.
El nombre de malalties monogèniques descrites és superior a sis mil, causant moltes d’elles greus trastorns de salut. Consultar la llista de les malalties monogèniques més freqüents que es poden diagnosticar mitjançant DGP.
Si després d’un test genètic preconcepcional s’ha detectat un risc augmentat per a la descendència, és possible analitzar els embrions per evitar que els futurs fills siguin afectes de la malaltia en qüestió.
En els casos de DGP de malalties monogèniques és necessari dur a terme un estudi d’informativitat previ al cicle de DGP per confirmar que el diagnòstic és factible i ajustar la tècnica a cada cas en particular.
Anomalies cromosòmiques, numèriques o estructurals
La presència d’una reorganització cromosòmica (translocacions robertsonianes, translocacions recíproques i inversions) en un membre de la parella pot anar lligada amb dificultats per concebre, avortaments o malformacions congènites. L’aplicació del DGP en aquestes parelles és de gran utilitat.
En els casos de DGP per reorganitzacions cromosòmiques cal realitzar una valoració prèvia per confirmar la idoneïtat de la tècnica de diagnòstic.
També pot estar indicat en aquells casos en els quals existeix una anomalia cromosòmica numèrica pura o en mosaic.
Parelles procedents de programes de FIV
La principal causa d’absència de gestació després d’un cicle de Fecundació in vitro és la presència d’anomalies cromosòmiques en els embrions transferits. De la mateixa manera, la majoria d’avortaments de primer trimestre són causats per la implantació d’un embrió amb alguna anomalia cromosòmica.
El Diagnòstic Genètic Preimplantacional permet complementar un procés de Fecundació in vitro, identificant embrions amb alteracions en el nombre de cromosomes i descartar-los per a la transferència. Únicament són transferits embrions euploides o amb una dotació cromosòmica normal. Amb aquesta selecció s’aconsegueix reduir el temps per aconseguir una gestació i es redueixen les probabilitats d’avortament i de concepció afecta de cromosomopaties.
Existeixen determinats factors que poden predisposar a una producció augmentada d’embrions amb alteracions en el nombre de cromosomes. En aquests casos la realització d’un DGP és especialment beneficiosa:
- Edat materna avançada (>37 anys).
- Factor masculí sever.
- Parelles amb avortaments de repetició.
- Parelles amb fracassos repetits d’implantació.
- Altres indicacions
DGP malanties monogèniques
Quan es confirma un component hereditari de la malaltia, la possibilitat d’efectuar un DGP permet evitar la possible aparició de la malaltia en la descendència.
- Predisposició a determinades malalties
- Se sap que les mutacions de determinats gens predisposen a l’aparició de malalties que poden aparèixer en diferents etapes de la vida, com per exemple la neurofibromatosi, la poliposi adenomatosa familiar o el càncer de mama d’origen genètic (BRCA1, BRCA2), entre altres.
En alguns d’aquests casos, per dur a terme el DGP es requerirà l’autorització expressa de l’autoritat sanitària corresponent, amb l’informe previ favorable de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida, que valora les característiques clíniques, terapèutiques i socials particulars.
DGP-HLA
La llei actual sobre tècniques de reproducció assistida (Llei 14/2006) contempla la possibilitat d’efectuar un cicle de DGP per determinar els antígens d’histocompatibilitat amb finalitats terapèutiques per a tercers. S’aplica quan un familiar de primer grau, generalment un fill, té una malaltia hematopoètica greu que requereix un trasplantament de cèl·lules de cordó o medul·la òssia histocompatibles.
Per dur a terme el DGP-HLA es requereix l’autorització expressa de l’autoritat sanitària corresponent, amb l’informe previ favorable de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida, que valora les característiques clíniques, terapèutiques i socials de cada cas.
El primer naixement d’un nen després de l’aplicació d’un DGP-HLA que va permetre donar satisfactòriament cèl·lules de cordó umbilical a la seva germana, que patia Anemia de Fanconi va tenir lloc als EUA l’any 2000.
Llista de malalties monogèniques
El nombre de malalties monogèniques descrites és superior a sis mil, causant moltes d’elles greus trastorns de salut.
Llistat de malalties monogèniques més freqüents que es poden diagnosticar mitjançant DGP:
- Adrenoleucodistròfia
- Anèmia de Fanconi
- Atàxia de Friedreich
- Atàxies espinocerebel·loses
- Atròfia muscular espinal
- Distròfia fascioescapulohumeral
- Distròfia miotònica (Steinert)
- Distròfia muscular de Duchenne i Becker
- Malaltia de Charcot Marie Tooth
- Malaltia de Gaucher
- Malaltia de Huntington
- Esclerosi tuberosa 1 i 2
- Fibrosi quística
- Gangliosidosis
- Hemofília A i B
- Incontinentia pigmenti
- Miopatia miotubular
- Neoplàsia endocrina múltiple 1 i 2
- Neurofibromatosi 1 i 2
- Osteogènesi imperfecta
- Poliposi adenomatosafamiliar
- Poliquistosi renal (autosòmica dominant i recessiva)
- Retinosi Pigmentària
- Síndrome d’Alport
- Síndrome de Hunter (mucopolisacaridosi tipus II)
- Síndrome de Hurler (mucopolisacaridosi tipus I)
- Síndrome de Lesch Nyhan
- Síndrome de Marfan
- Síndrome de Von Hippel-Lindau
- Síndrome de Wiskott Aldrich
- Síndrome de X-fràgil
- Talassèmies
La realització d’un cicle de DGP per a aquestes malalties no requereix autorització expressa de les autoritats sanitàries.
Taxes d’èxit
Per què escollir-nos
Som pioners en medicina de la reproducció
Ens avalen més de 80 anys d’experiència i disposem d’un equip de professionals molt qualificat i especialitzat. En el nostre centre es va gestar el naixement del primer bebè proveta espanyol (1984), es va fer el primer tractament de donació d’òvuls a Espanya, que va culminar amb el naixement de bessonada (1988) i es va aconseguir el primer embaràs de DGP a Espanya per evitar la concepció d’un nen afecte d’hemofília, la mare del qual era portadora de la malaltia (1994).
Àmplia experiència, qualitat i tecnologia capdavantera
Disposem d’un dels laboratoris de fecundació in vitro més importants d’Europa, on fem més de 3.000 cicles (tractaments de reproducció assistida) l’any. Posem al vostre abast els últims avenços en reproducció assistida, com la microinjecció espermàtica i el seguiment del desenvolupament embrionari en temps real (monitorització dinàmica).
Disposem d’un laboratori de Diagnòstic Genètic Preimplantacional propi
En què comptem amb l’última tecnologia i amb un equip altament qualificat per a aquesta tècnica de gran precisió.
Altes taxes d’èxit
El 25% de les nostres pacients vénen de tractaments fallits en altres centres. No obstant això, les nostres taxes d’èxit se situen al voltant del 45-55% en un primer intent i al voltant del 80% global acumulada.
Atenció personalitzada
Us acompanyem durant tot el procés, i us oferim tractaments personalitzats i adaptats a les vostres necessitats, així com la possibilitat de contactar directament i en qualsevol moment amb el nostre equip mèdic.
Testimonis
Silvia, 37 anys. Barcelona
Sóc portadora d’una malaltia hereditària, tal com ho són el meu germà i el meu pare. En el moment que el meu marit i jo ens plantegem tenir fills, vaig tenir molt clar que no volia que ells també patissin la malaltia familiar i tinguessin els problemes que tenim nosaltres. Per aquest motiu, ens visitem a Dexeus Dona i allà ens van explicar que podíem seleccionar embrions sans. Després de sotmetre’ns a un tractament de FIV aconseguim 5 embrions, dos d’ells sans. Acaba de néixer la nostra primera filla i no podem estar més feliços!
Més informació i preus
Quin és el millor tractament per a mi?
Si no saps quin tractament s’adapta més a tu, prova el nostre prediagnòstic online