Tens una punció ovàrica programada?

Si tens una punció ovàrica programada, és probable que estiguis una mica nerviosa. Però és una intervenció senzilla. Consisteix a aspirar els ovòcits dels fol·licles ovàrics mitjançant una punció guiada a través d’una ecografia vaginal. L’extracció es du a terme visualitzant en tot moment el procés a través d’una pantalla i no sol durar més de 20 o 30 minuts. A més, es realitza sota sedació, una anestèsia suau. Això sí, a vegades l’espera es fa llarga, i és probable que et preguntis si fa mal, quin tipus de repòs cal fer després de l’extracció o quan es pot tornar a tenir relacions sexuals o fer esport.

La Dra. Marina Solsona, especialista en Reproducció Assistida de Dexeus Dona, respon a aquests dubtes i ofereix alguns consells que t’ajudaran a estar més tranquil·la, tant abans com després de la punció.

Abans de la punció, què cal tenir en compte? Pots fer vida normal mantenint les mateixes precaucions del tractament d’estimulació. S’aconsella no fer esforços físics, especialment esports d’impacte i si tens relacions sexuals millor amb protecció. També es recomana evitar prendre antiinflamatoris que poden interferir amb el procés de desenvolupament fol·licular. En cas de prendre altres medicaments, consulta al teu metge. Pots mantenir la teva dieta normal evitant el consum en excés d’alcohol.

El dia de la intervenció: És important que no hagis menjat ni begut res almenys durant les 6-8 hores anteriors. Tampoc has de portar maquillatge, esmalt d’ungles, colònia, joies o pírcings. Porta roba còmoda i que no t’estrenyi ni s’ajusti.

Quant dura el procés? L’extracció en concret no sol durar més de 20-30 minuts, però has de comptar almenys dues hores, tenint en compte la punció fol·licular i els preparatius previs, com col·locar la via i administrar l’anestèsia, així com la recuperació posterior.

Puc anar sola o cal portar un acompanyant? Podràs caminar, però millor que t’acompanyin a casa, preferiblement amb cotxe o en taxi. Cal evitar anar en moto i el transport públic que impliqui riscos de moviments bruscos o caigudes. També convé no fer esforços físics ni agafar pes.

Què se sent? Durant l’extracció, res, perquè es realitza sota sedació. Però posteriorment és habitual estar cansada i notar molèsties tipus regla en la part baixa de l’abdomen, on estan situats els ovaris. També es pot experimentar sensació d’inflor o distensió abdominal durant diversos dies. En general, les molèsties van disminuint a mesura que passen els dies i desapareixen després de la primera regla.

Puc prendre algun analgèsic per alleujar les molèsties post punció? Sí, pots prendre analgèsics cada 8 hores. En cas de dolor que augmenta en intensitat, febre, mareig o malestar, consulta al teu metge.

Quant temps haig de reposar i què s’entén per fer repòs? Després de la punció es recomana realitzar repòs relatiu. Encara que no fa falta estar en el llit i es pot caminar, és preferible fer vida tranquil·la durant les següents 24-48 h. No s’aconsella agafar pes ni fer esforços físics. Tampoc convé practicar esport.

La punció comporta algun risc o complicació? Els riscos en general són molt baixos, ja que la punció es realitza sota control ecogràfic. Les complicacions més habituals, dins de la baixa incidència, són el sagnat o la infecció.

Quins controls es realitzen posteriorment per comprovar que tot ha anat bé? El seguiment posterior dependrà del tractament que t’hagi indicat el teu metge.

Quan es pot tornar a tenir relacions sexuals o practicar esport? Preferiblement, es recomana esperar que es presenti de nou la regla i desapareguin per complet les molèsties.

Quan has de consultar al metge:

  • Mareig
  • Dolor que no millora amb analgèsics
  • Malestar general
  • Vòmits
  • Febre
  • Dificultar per orinar