Endometriosi

Què és l’endometrosi

Moltes dones experimenten alteracions en la menstruació que consideren “pròpies del cicle” però que podrien tractar-se d’una patologia coneguda com endometriosi. Una patologia benigna que es dóna quan l’endometri (la capa de mucosa que recobreix l’úter per dins) creix en altres àrees de l’abdomen que no li corresponen, i pot assentar-se formant plaques o quists que poden provocar forts dolors i donar lloc a dificultats a l’hora de quedar-se embarassada.

L’endometriosi és una malaltia que afecta un 10% de dones en edat fèrtil i que pot causar principalment: dolor i infertilitat. S’estima que entre un 30-40% de dones amb endometriosi poden tenir dificultats per arribar a aconseguir un embaràs espontani.

Quins són els símptomes

Els símptomes de l’endometriosi són molt variables, i en alguns casos pot no provocar cap símptoma. Per això, és important que consultis amb el teu metge si:

Tens forts dolors menstruals.
Pateixes dolors abdominals fora de l’cicle menstrual.
Sents dolor quan mantens relacions sexuals.
Les teves regles són més abundants.
Sents dolor quan defeques.
Tens problemes de fertilitat.
Tens nàusees o vòmits.
Sents debilitat, fatiga i marejos.

Si tens alguns d’aquests símptomes, no ho dubtis: demana hora i vine a visitar-te amb un dels nostres experts ginecòlegs/es.

Tractament

Cada dona és diferent, de manera que el diagnòstic i el tractament serà diferent en cada cas. Per això, és imprescindible una exploració física completa a més d’exploracions complementàries com una ecografia transvaginal d’alta resolució per a conèixer amb més precisió el tipus d’endometriosi. En el cas de presentar algun problema de fertilitat associat, és molt important la valoració d’un equip multidisciplinari, per poder oferir la millor solució, ja sigui mitjançant una tècnica de reproducció assistida o, en una minoria de casos, mitjançant intervenció quirúrgica.

Sí que pot assegurar que la possibilitat de quedar-se embarassada, si no hi ha altres factors en la parella, augmenta notablement després del tractament, de manera que sempre és aconsellable.

A més, l’embaràs exerceix un efecte protector sobre el desenvolupament de futura endometriosi. Els ovaris es mantenen en repòs durant els mesos de gestació i, per tant, sense secreció d’hormones femenines.