La majoria de les dones donem per fet que som fèrtils des del moment en què ens ve la regla. Però tenir la regla no és una garantia de fertilitat. Per saber si tot “funciona correctament” cal fer un estudi específic. Potser no t’ho has plantejat mai, però val la pena, perquè en el cas que es detecti qualsevol problema tindràs més marge de maniobra per actuar, informar-te, prendre decisions i tractar-ho.
I com es pot esbrinar? És molt senzill. En primer lloc, cal valorar la reserva ovàrica. N’hi ha prou amb fer-se una ecografia ginecològica per observar quants fol·licles estan en procés de creixement en cada ovari. Dins dels fol·licles es desenvoluparan els ovòcits o òvuls (normalment un en cada fol·licle). “En general, es considera normal un recompte total superior a 7 fol·licles”, explica el Dr. Manuel Álvarez, especialista en reproducció assistida de Dexeus Dona.
L’estudi de la reserva ovàrica es completa amb un estudi de l’hormona antimülleriana (AMH). També és molt fàcil. Només has de fer-te una anàlisi de sang. L’AMH –per si no has sentit parlar d’ella– és una proteïna que es produeix en l’ovari i permet valorar la quantitat d’òvuls (el potencial reproductiu) que té cada dona en un moment determinat. És important també realitzar una exploració ginecològica per detectar qualsevol possible irregularitat o problema estructural, com pot ser alguna malformació o disfunció en l’úter o el teu sistema reproductor.
També existeixen patologies que poden comprometre la fertilitat: l’endometriosi, la malaltia inflamatòria pelviana, la síndrome de l’ovari poliquístic (SOP), tenir fibromes o miomes uterins, trastorns autoimmunes (això requereix una avaluació per altres especialistes), algunes infeccions de transmissió sexual… Però si et fas revisions ginecològiques de manera regular, moltes d’aquestes malalties es poden detectar i tractar.
D’altra banda, hi ha factors del nostre estil de vida que perjudiquen la fertilitat i que podem canviar per evitar-ho. Així que aprofitant que juny és el mes de la fertilitat, t’oferim una checklist per cuidar-la:
- Procura mantenir el teu pes. En general, s’ha observat que les dones amb sobrepès o obesitat poden tenir més problemes per a aconseguir un embaràs i portar-lo endavant amb èxit sense complicacions.
- Evita el sedentarisme. Practicar exercici de manera regular té efectes beneficiosos a nivell cardiovascular, metabòlic, endocrí i neurològic: afavoreix la circulació, protegeix el cor, manté a ratlla el colesterol, augmenta la resistència física, enforteix els ossos i els músculs i ajuda a controlar el pes corporal i els nivells de sucre en sang. També redueix l’estrès, millora la qualitat del somni i l’estat d’ànim. Tot això es tradueix en una millora de l’estat físic que afavoreix el bon funcionament del nostre organisme i augmenta el nostre benestar personal, la qual cosa, indirectament, afavoreix l’activitat reproductora.
- Cuida la teva alimentació. Tot i que la fertilitat no depèn de la nostra alimentació, una alimentació saludable reforça el nostre estat de salut general i, per tant, afavoreix l’activitat reproductora. D’altra banda, els problemes d’absorció o la falta d’alguns nutrients poden provocar problemes en el desenvolupament de l’embaràs i a la teva salut o la del bebè. Per això, a més d’una dieta equilibrada, necessites augmentar els nivells de ferro, prendre àcids grassos omega 3, assegurar-te una bona aportació de calci i vitamina D i prendre suplements com l’àcid fòlic (dos o tres mesos abans de posar-te a buscar l’embaràs). Si tens intoleràncies o problemes d’absorció intestinal has de visitar un especialista en nutrició i/o endocrinologia.
- Vigila l’estrès. L’estrès pot afectar l’ovulació i disminuir el desig sexual. A vegades ni tan sols s’és conscient o no es reconeix. Per això cal estar atenta: si et costa concentrar-te, notes canvis en els teus hàbits de somni (et despertes abans o et costa dormir), et sents deprimida, tens ansietat, t’has allunyat dels teus amics, tens canvis en l’apetit o de pes és possible que es degui a l’estrès.
- Elimina el tabac. Encara que no es pot establir una relació directa de causa-efecte, s’ha demostrat clarament el seu efecte tòxic. El fum del cigarret conté milers de components amb diversos efectes (nicotina, nitrats, hidrocarburs aromàtics policíclics, monòxid de carboni, benzè, amoníac, quitrà…) i fins i tot metalls pesants, com per exemple plom i cadmi. Totes i cadascuna de les etapes de la funció reproductiva són “objectius” d’aquests components: el procés de maduració dels òvuls, la producció d’hormones, el transport embrionari, la receptivitat endometrial, el flux sanguini uterí, la formació de vasos sanguinis en l’endometri…
- Evita el consum d’alcohol. Si vols quedar-te embarassada, has d’evitar-ho. L’alcohol té un efecte tòxic sobre l’organisme. Provoca alteracions gàstriques i hepàtiques que dificulten l’absorció i emmagatzematge de nutrients i vitamines. A nivell del sistema nerviós té un efecte neurotòxic. També afecta el sistema immune i pot provocar arrítmies, insuficiència cardíaca congestiva, fallada cardíaca i fins i tot coronariopaties. En els homes perjudica la qualitat de l’esperma i en les dones pot alterar la regulació hormonal i el cicle menstrual.
- No abaixis la guàrdia enfront de les ITS. Protegeix-te sempre amb mètodes de barrera si no tens una relació estable o no estàs segura de si la teva parella està lliure d’ITS. Recorda que moltes no produeixen símptomes. Algunes, si no es tracten, poden comprometre la fertilitat.
- Respira aire pur sempre que puguis. Diversos estudis han constatat que la pol·lució atmosfèrica disminueix la qualitat de l’esperma i incrementa el risc d’avortaments.
- Revisa la teva salut de manera regular. A més de no saltar-te les revisions ginecològiques, és important que estiguis atenta a altres qüestions, com els problemes de tiroides o algunes disfuncions metabòliques o endocrines que poden tenir un impacte en la fertilitat.
- Si tens parella, inclou-la en la teva checklist! És important que ell o ella també cuidi la seva salut sexual i reproductiva i segueixi els consells indicats. Si voleu tenir descendència junts/es, també us podeu plantejar fer un test de fertilitat de parella per comprovar si teniu algun problema d’incompatibilitat genètica.