Truca'ns al:

Celiaquia i problemes de fertilitat

Durant els últims anys s’ha multiplicat l’oferta de productes dietètics per a persones amb intoleràncies alimentàries. En general aquests problemes es consideren un “mal menor” i no se’ls dona molta importància. Però la tenen, perquè, a més de limitar la dieta, moltes són d’origen autoimmune i poden afectar a la salut en termes generals.

Tot i això, se solen diagnosticar tard, perquè es confonen amb altres trastorns digestius. Un clar exemple és la intolerància al gluten, que s’ha de distingir de la celiaquia o malaltia celíaca. La intolerància al gluten es manifesta només amb símptomes digestius i no sempre afecta la mucosa intestinal. En canvi, la celiaquia és una malaltia crònica de base autoimmune que afecta a un1% de la població, encara que moltes persones són asimptomàtiques, per això està infradiagnosticada.

En el cas de la celiaquia, la proteïna del gluten provoca una inflamació en la mucosa intestinal que dificulta l’absorció de nutrients i pot provocar pèrdua de pes, diarrea, malestar general, astènia, anèmia per dèficit de ferro, alteracions intestinals i dolors articulars, així com problemes de fertilitat i algunes alteracions ginecològiques: cicles menstruals irregulars, amenorrea o absència de menstruació, dolor pelvià crònic i dificultats per aconseguir un embaràs o que aquest arribi a terme.

Un dels motius pels quals afecta la fertilitat és que molts dels nutrients que són claus per a la implantació de l’embrió i el seu desenvolupament (ferro, zinc, àcid fòlic, vitamina B12, etc.) no es poden assimilar, d’aquí els problemes per concebre. A més, els suplements nutricionals tampoc s’absorbeixen correctament perquè la paret intestinal està danyada i alguns estudis suggereixen que la placenta també es pot veure afectada. De fet, moltes dones descobreixen que tenen aquest problema quan intenten quedar-se embarassades i no ho aconsegueixen. “Per això, tenir avortaments de repetició sense una causa que ho expliqui podria ocultar una celiaquia, que també pot afectar a la microbiota intestinal i ser un factor que cal tenir en compte en infertilitat”, explica la Dra. Dalia Rodríguez, especialista del Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona. A més, la insuficiència placentària també pot donar lloc a un retard en el creixement intrauterí o que el bebè neixi amb baix pes.

“Ara hi ha una major conscienciació, però alguns d’aquests casos encara es classifiquen com a “infertilitat de causa desconeguda”, perquè les proves de celiaquia no estan incloses dins de l’estudi bàsic de l’esterilitat. Per això és important tenir-ho present”, puntualitza la Dra. Dalia Rodríguez. El diagnòstic és senzill: n’hi ha prou amb fer una anàlisi de sang per detectar si tenim anticossos. Encara que per confirmar si l’intestí està danyat, cal fer una endoscòpia amb biòpsia de la mucosa duodenal.

L’avantatge de tenir el diagnòstic és que permet iniciar una dieta sense gluten i evitar molts d’aquests problemes. Si elimines el gluten de la teva dieta, també podràs evitar la celiaquia que és la malaltia que genera i que, a diferència de la intolerància, que només provoca problemes a nivell digestiu, pot afectar altres òrgans i sistemes del cos.

En general, les persones que tenen intolerància al gluten han d’evitar tots els cereals que contenen aquesta proteïna: blat, ordi, sègol, espelta i kamut, així com tots els productes que es poden elaborar amb ells: pa, farina, sèmola, pasta, galetes… L’alternativa és optar per cereals com l’arròs, el mill, el blat de moro, el blat negre…

Una dada important: una persona celíaca sense diagnosticar o que no segueixi una dieta lliure de gluten pot presentar també intolerància a la fructosa (el sucre que contenen les fruites de manera natural), a la lactosa (sucre natural que conté la llet) o al sorbitol (un laxant). La raó és que els enzims que degraden aquestes substàncies es troben en l’intestí i quan es troba danyat no pot processar bé aquests components.

Resumint:

Si tens intolerància al gluten el millor que pots fer és posar-te en mans d’una nutricionista i/o un endocrinòleg perquè t’ofereixi unes pautes que s’adaptin a les teves necessitats, independentment de si estàs pensant a ser mare a curt termini o no. En el nostre centre comptem amb una Unitat especialitzada en assessorament nutricional que dirigeix Xus Murciano.

Si tens celiaquia cal que et faci el seguiment un especialista en medicina digestiva, i a vegades un immunòleg i un especialista en reproducció assistida si s’associa amb problemes d’esterilitat, ja que en aquest cas la malaltia cal abordar-la de manera multidisciplinària.

CONSELLS PRÀCTICS

Si t’han diagnosticat, és important que tinguis en compte algunes precaucions per evitar contaminacions creuades:

  • No compris productes a granel ni artesanals que no estiguin etiquetats.
  • Si menges fora consulta si hi ha menú per a celíacs.
  • Davant el dubte de si un aliment pot contenir o no gluten, no el consumeixis.
  • Mai manipulis un producte amb els mateixos utensilis que has utilitzat per cuinar aliments amb gluten i renta bé les superfícies de treball de la cuina abans de col·locar aliments amb gluten i sense en el mateix espai.

Més informació: