Truca'ns al:

Assajos clínics en reproducció: 6 dades que t’interessen

Si estàs pensant a dur a terme un tractament de reproducció o ja tens un diagnòstic, és possible que el teu propi metge et proposi participar en un assaig clínic. Aquest tipus d’estudis són una pràctica molt habitual en l’àmbit mèdic perquè permeten avaluar estratègies mèdiques noves, que poden comportar millores per a les pacients. Però només els poden dur a terme centres d’excel·lència, reconeguts per la seva bona pràctica clínica i els seus bons resultats. La participació és una opció voluntària que ha de ser valorada de manera individual amb el metge.

En aquest post la Dra. Valeria Donno, especialista en Reproducció Assistida de Dexeus Dona aporta 6 dades clau sobre aquest tema i respon algunes preguntes freqüents que acostumen a fer les pacients.

  1.  Quina és la seva finalitat? El nostre centre es dedica habitualment a realitzar assajos amb el propòsit de millorar les estratègies terapèutiques, els resultats del tractament i l’experiència de la pacient. En aquest sentit, gran part dels avenços en el coneixement sobre l’estimulació ovàrica i la preparació endometrial prèvia a una transferència embrionària s’han aconseguit gràcies a estudis publicats, alguns d’aquests realitzats en el nostre centre. Aquests estudis estan orientats no només a millorar els resultats del tractament, sinó també a simplificar els protocols d’estimulació ovàrica reduint el nombre d’injeccions necessàries i l’impacte sobre la qualitat de vida de la pacient.
  2. Participar comporta algun risc? La gran majoria d’aquests assajos segueixen els protocols de la pràctica clínica habitual, per la qual cosa no comporten més riscos afegits. Però qualsevol tractament administrat en la pràctica clínica habitual o en el context d’un assaig clínic pot tenir efectes secundaris. No obstant això, perquè un assaig pugui posar-se en pràctica ha de complir les normatives nacionals i internacionals establertes per a la seva aprovació, igual que uns estrictes principis ètics. Tots els assajos clínics són avaluats per un comitè ètic de recerca independent i aprovats per l’Agència Espanyola de Medicaments. Abans de participar en un assaig clínic, un metge t’explicarà amb detall tots els riscos associats a l’estudi i durant el procés si tens qualsevol dubte, sempre pots consultar.
  3. Pot fer que s’allargui la durada del tractament? No sempre ni de manera habitual, ja que sovint es realitza de manera paral·lela o com a alternativa al tractament estàndard. Normalment, les pacients es divideixen en diferents grups d’estudi, i a vegades sí que és possible que sigui necessari realitzar controls específics de l’estudi durant el procés per poder obtenir més dades o anar observant l’evolució de forma més estreta, d’acord amb el protocol d’estudi aprovat per les autoritats. En cada cas, sempre el metge t’explicarà el protocol de l’estudi i si són necessaris controls addicionals.
  4. Com puc saber si puc participar en un assaig clínic o no? Això només t’ho pot indicar el teu metge, ja que encara que aparentment compleixis els requisits és necessari conèixer l’historial clínic de cada pacient i circumstàncies personals i comprovar si no hi ha cap antecedent familiar, problema de salut o qualsevol altre aspecte que desaconselli que puguis formar part de l’estudi.
  5. Cal sotmetre’s a molts més controls o realitzar algun tràmit legal complex? En general, no. En la majoria dels casos, els controls mèdics solen ser els habituals, encara que depèn de cada estudi. És probable que requereixin una mica més d’interactivitat, com ocorre quan s’avalua l’impacte en aspectes de la qualitat de vida i que hagis de respondre a alguna enquesta, per exemple. D’altra banda, és obligatori que la pacient sigui degudament informada i signi un formulari de consentiment conforme està d’acord en participar, ja que la participació és voluntària. Aquest document també contempla la possibilitat que la pacient pugui retirar-se de l’estudi, si així ho decideix. En el consentiment s’explica tot el procés amb més detall, els objectius de l’estudi, els procediments, la medicació que s’administrarà i la durada.
  6. Trigaré més a conèixer els resultats? El resultat de la tècnica de reproducció es coneix igual que si no participes en un assaig clínic. Una altra cosa és el resultat complet de l’assaig, que sí que pot trigar un temps, sobretot si es tracta d’estudis que involucren més centres, perquè es requereix la recopilació global de totes les dades per a la seva posterior anàlisi, valoració i conclusió final.

Esperem que aquesta informació t’hagi resultat útil. En la nostra web de Dexeus Fertility pots ampliar la informació i veure els assajos clínics que el nostre centre està realitzant en reproducció assistida. No obstant, com ja hem comentat, cada cas s’ha de valorar de manera individual, així que si t’interessa participar, consulta al teu metge.

Estudis i assajos clínics | Dexeus Fertility