Les ITS s'han disparat a Espanya
En el món de la salut sexual, les ITS han crescut molt i en molt poc temps, ja que han augmentat un 1000%. En aquest post, explorarem a fons la clamídia, i donarem un cop d’ull a altres «companyes» que comparteixen protagonisme.
Què és la clamídia?
Si parlem de Chlamydia trachomatis ppot ser que et soni raríssim, però si ens referim a clamídia, ja ens anem entenent millor. És una de les ITS més comunes i, sovint, passa desapercebuda perquè no mostra símptomes evidents. Aquest bacteri pot afectar tant a homes com a dones, i, si no es tracta, pot derivar en una malaltia inflamatòria pelviana o causar problemes d’infertilitat.
Símptomes
En cas que sí que es presentin símptomes, aquests són els més habituals:
- Problemes en fer pipí. Si tienes ganas de orinar con mayor frecuencia y sensación de ardor es importante que lo hablaras con tu gine para no minimizar esas molestias.
- Sagnat vaginal entre cicles menstruals. Pots tenir sagnats fora de les regles.
- Dolor en les relacions sexuals. El sexe no ha de fer mal, així que, si experimentes alguna molèstia, vigila la seva evolució, pot indicar que alguna cosa no vagi bé.
- Dolor abdominal, dolor lumbar i febre, no confondre amb un quadre de grip!
Però... la clamídia té cura?
L’ús correcte del preservatiu és l’únic mètode que pot ajudar a reduir la seva transmissió. Es pot tractar amb antibiòtics, que et recepti el teu metge especialista. Si t’has infectat, has d’informar la teva parella o parelles perquè també realitzi el tractament.
A més de la clamídia, existeixen altres «companyes» en el món de les ITS, com la sífilis, gonorrea… i cadascuna presenta reptes diferents. Prevenir és curar. Per això, és important que acudeixis regularment al gine i que, davant el dubte, consultem sempre els possibles símptomes que puguem experimentar per detectar i tractar a temps.