“Quan et diagnostiquen un càncer, el sexe és l’últim dels problemes per a tu”, ”però una vegada que superes la malaltia, vols tornar a ser una persona normal”, “te n’adones que et queda molt temps al davant per continuar gaudint, com ho feies abans”. Són els testimonis de Tania, Montse i Berta, tres pacients de Dexeus Dona que han superat la malaltia i que parlen obertament d’un tema que sovint se silencia: la sexualitat després del càncer.

Un 60% de les dones que superen un càncer de mama experimenten alguna disfunció sexual. Des d’aspectes visibles relacionats amb el físic, que afecten la mateixa imatge, l’autoestima i el sentit del tacte, a altres fisiològics i hormonals, com l’atròfia vulvovaginal, disminució de la libido, sequedat i dolor en les relacions sexuals. Són problemes que tenen un impacte important a nivell emocional, ja que afecten el benestar íntim i personal, així com a les relacions de parella presents o futures. Però moltes dones no els consulten per vergonya, perquè creuen que són seqüeles de la malaltia que han d’acceptar o perquè desconeixen que es poden tractar.

Per donar visibilitat a aquesta realitat, la Fundació Dexeus Dona i Women’secret han posat en marxa una iniciativa solidària que ofereix suport psicològic i tractaments específics per a aquestes disfuncions sexuals de manera gratuïta: el “Programa de Recuperació del Benestar íntim després del càncer”. Es va posar en marxa l’any passat, el que ha permès que moltes dones se n’hagin pogut beneficiar. Entre elles s’inclouen Tania, Berta i Montse. En aquest post recollim el seu testimoni.

Enguany es llança de nou el programa a través de la campanya: “Un poco de luz: el sexo después del cáncer” La iniciativa forma part del moviment #simeimporta, un projecte que ambdues entitats van iniciar fa més de deu anys amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les pacients diagnosticades de càncer de mama.

Si vols ajudar, pots aportar el teu granet de sorra comprant a les botigues de Women’secret i també en línia les noves calces solidàries que la signatura ha dissenyat per a aquest fi. Els diners recaptats amb la venda es destinarà al Programa de Recuperació del benestar íntim a través de la Fundació Dexeus Dona.

També pots compartir la iniciativa a les xarxes socials amb el hashtag #símeimporta

Perquè el càncer és un tema que a totes ens preocupa, i perquè ajudar a altres dones sí que ens importa.