Els fills et canvien la vida. És una frase que sempre es diu, però és veritat. Canvien rutines, horaris, prioritats, vida social, activitats, i, també, la vida sexual de la parella, encara que això no s’expliqui habitualment. Sobretot, si els nens tenen menys de 6 anys, hi ha més d’un a casa o són dels quals dormen poc.

A qualsevol parella que li preguntis, probablement et dirà que en qüestió de sexe les coses “ja no són com abans”. Però no és que vagin a pitjor, o que després de la paternitat-maternitat la libido caigui en picat. És que falta temps per a tot, augmenten les responsabilitats i el treball a casa, tenim el cap en mil coses i sovint costa trobar “el moment”, perquè ja no es pot improvisar com abans.

A més, després del part i la quarantena, l’habitual és que baixi el desig sexual i costi recuperar les relacions, sobretot pel canvi hormonal, la por de sentir dolor si el part ha estat vaginal i s’ha produït algun esquinçament o contractura… En aquests casos, el millor és no forçar res i donar-se un marge. Si tens dubtes, parla amb el teu ginecòleg i et dirà si ja estàs preparada o és millor esperar una mica més. Encara que també hi ha a qui li ocorre just el contrari: amb tots els canvis físics i hormonals, i l’aturada obligada de les primeres setmanes, la libido se’n ve molt a dalt. El problema llavors és que cal reprimir-se, perquè no sempre “es pot”, i si hi ha més nens a casa, cal fer-ho en silenci i de forma ràpida, per si de sobte es desperten o sorgeix alguna urgència que cal atendre.

En qualsevol cas, si estàs en l’etapa de: “poc sexe, poques ganes i poc temps”, no et desanimis. És molt normal. A les obligacions del treball se sumen noves tasques a casa i responsabilitats. Cal ajustar-se a l’horari infantil i l’horari laboral que a vegades deixa poc marge. Així que, si no es compta amb ajuda externa o no es reparteixen bé les tasques, el treball extra passa factura i provoca un desgast, i el que sol passar en aquests casos és que el poc temps del qual disposes diàriament, almenys entre setmana, només tens ganes de descansar i/o dormir, sobretot si a les nits hi ha “after hours” improvisats, perquè els nens es desperten o no poden dormir.

De totes maneres, tant si teniu ganes com si esteu de baixada, amb nens a casa queda menys marge per al joc i els preliminars. Se sol anar més directe, perquè el temps corre pressa, i, a vegades pot resultar menys excitant i/o més mecànic. També pot passar que a un/a dels dos no li vingui de gust res, però ho faci per a no fer sentir malament a l’altre/a, “i això tampoc és positiu, perquè l’actitud no és la mateixa i no es gaudeix igual”, explica Sandra G Lumbreras, responsable de la Unitat de Psicologia de Dexeus Dona. Per això, encara que pot ser temporal, “si aquesta situació preocupa o resulta insatisfactòria, encara que només sigui per a un dels dos membres, cal parlar-ho amb la parella, ser sincer, i tractar de buscar una solució conjunta”. Si no, a la llarga pot ser perjudicial.

I quines solucions hi ha? Et preguntaràs. Perquè en realitat és més fàcil del que sembla. És qüestió de posar voluntat i buscar més temps per a un mateix -cuidar-se, descansar, fer alguna activitat que ens relaxi o ens faci sentir bé- i per a gaudir de la relació. Cada parella ha de trobar la seva pròpia fórmula. Depèn de com era la seva vida sexual abans i de què pot ser més excitant per a tots dos.

Aquests consells poden ajudar:

Mantenir la complicitat: buscar a l’altre durant el dia, abraçar-li i besar-li de forma improvisada o d’amagat, per a potenciar el desig.

Comptar amb una cangur per a sortir a sopar i dormir fos de tant en tant, almenys una vegada al mes o cada dos o tres mesos. Fora de casa no hi ha obligacions: ni menjars a fer, ni rentavaixelles que posar ni conte per explicar. Es recupera la intimitat i les ganes.

Pensar més en el sexe i deixar espai al teu costat més sensual: comprar llenceria nova, deixar algun missatge pujat de to de tant en tant entre les seves coses, sorprendre l’un a l’altre amb un regal sexy… Aquests dies de festes són molt propicis per a dedicar més temps a l’assumpte. Segur que se t’ocorre alguna cosa.

Acceptar la nova situació, relativitzar les coses i no perdre el sentit de l’humor. Fins pot ser més excitant haver de fer-ho “d’amagat” o introduir novetats. A més, el temps va a favor, perquè a mesura que els fills creixen i els horaris es normalitzen, les coses es “recol·loquen” de manera natural i també es recupera el temps per a la parella. Ja ho veuràs!