Si tu i la teva parella esteu buscant un embaràs, és probable que intentis programar les vostres trobades sexuals perquè coincideixin amb els dies que es produeix l’ovulació. Aquest fet crea pressió i no sempre permet gaudir, ja que a nivell mental es percep com una obligació, sobretot si la situació s’allarga en el temps. A més, és possible que els dies que “toca” no estigueu d’humor, us sentiu cansats o un dels dos ho faci només per complaure a l’altre… El que pot acabar passant factura a la relació de parella.

Així que, encara que és important tenir en compte l’ovulació perquè les dones només podem concebre si tenim relacions uns dies en concret del cicle –el que es diu la finestra de fertilitat– és millor no obsessionar-se amb el tema, donar-se un temps i reduir la pressió. Podem provocar moments especials en aquests dies, retardar o delegar obligacions per a tenir més temps i potenciar trobades de parella, però al mateix temps, deixar un espai obert perquè les coses surtin de manera natural. I si el dia que” toca” no és el millor moment, no passa res. La relació de parella ha d’estar per damunt i gaudir del moment i deixar de costat l’objectiu “parental”.

A més, les trobades sexuals que sorgeixen de manera “explosiva” no sempre són tan satisfactories com mostren les sèries de TV o la literatura eròtica. De fet, un estudi realitzat pel Departament de Psicologia de la Universitat de York de Toronto (Canadà) ha indagat precisament en aquesta qüestió: és millor el sexe espontani que el programat? En total ha entrevistat a més de 300 parelles, i encara que la majoria afirmava que idealment el sexe espontani era el millor, reconeixien que en la pràctica no sempre funciona tan bé com creiem –o ens han fet creure – i té els seus inconvenients. Segons les respostes: sovint és difícil assegurar la privacitat, comptar amb les mesures de protecció adequades o disposar del temps necessari perquè la relació es pugui completar i resulti satisfactòria per a totes dues parts.

I al revés: contràriament al que sembla, programar un dia per al sexe pot ser tant o més satisfactori que el que sorgeix de manera espontània si hi ha predisposició per totes dues parts. En parelles amb horaris laborals diferents o fills petits (o no tan petits) a càrrec, programar el moment amb antelació pot donar bons resultats. Cal prendre-s’ho com una cita i divertir-se. Al final és una qüestió d’actitud.

En aquest post desmentim alguns mites i oferim algunes dades interessants sobre aquest tema, amb l’assessorament de Sandra García Lumbreras, responsable de la Unitat de Psicologia de Dexeus Dona.

  • El desig sexual és físic, però l’origen d’aquest impuls és mental: El desig sexual i l’excitació tenen el seu origen en l’hipotàlem (la part més primitiva del cervell) i en aquest impuls estan implicades diverses hormones, com els estrògens i la testosterona. Algunes imatges, el contacte físic, estar aprop d’una persona que estimem o que ens resulti atractiva o experimentar algunes sensacions poden despertar-ho. És a dir, a vegades més que esperar que sorgeixi el desig podem anar a buscar-lo. D’altra banda, s’ha demostrat que a més de factors biològics, en les dones un bon estat de salut i el benestar emocional personal afavoreixen un major desig sexual.
  • Programar la cita crea un efecte previ d’excitació. Moltes de les coses que desitgem, com un viatge o un esdeveniment, les programem amb temps. Això obre una etapa de preparatius que resulta excitant i sovint, si hi ha bona resposta per part de tots els implicats, permet gaudir-les més quan arriba el moment.
  • El sexe espontani és menys “espontani” del que sembla. Fins i tot en les primeres etapes d’una relació, en les quals el desig sexual està a flor de pell, les cites es programen, es tria la data, la roba, les activitats, es fantasia prèviament sobre el quan i on… Així que hi ha una intenció clara i preparatius previs.
  • Programar el sexe no significa posar una data concreta o un horari. És una qüestió de comunicació. Així que si tu o la teva parella porteu una temporada “de baixada” per temes de treball, estrès o obligacions familiars i no trobeu el moment, és bo parlar d’això directament i proposar activitats (sortir a prendre alguna cosa una nit, cap de setmana) o acordar en quin moment podeu estar més predisposats per a tenir relacions sense que cap dels dos se senti pressionat.
  • Trencar la rutina. En parelles que porten molt temps junts s’ha comprovat que un bon al·licient és trencar la rutina: fer una escapada, sorprendre l’altre amb un pla inesperat. L’avantatge aquí és que coneixes a la teva parella i ja saps què és el que li agrada o pot funcionar millor.

En resum: La passió no es pot planificar, però mantenir una actitud oberta i predisposada, el desig de gaudir, no perdre l’interès pel sexe i buscar temps per a la parella sí que és una cosa que és a les nostres mans.