Segur que alguna vegada has llegit o sentit que els antibiòtics poden interferir en l’efecte dels anticonceptius. El dubte és si és cert o és una creença infundada. Segons els experts, de moment no s’ha demostrat científicament excepte en alguns casos. De totes maneres, no són els que es prescriuen habitualment, així que tranquil·la! A més, en el cas que haguessis de seguir un tractament, els metges sempre ho tenen en compte.
Aquesta interacció no ha de sorprendre’t, ja que és normal que els principis actius que contenen alguns medicaments o l’efecte que produeixen en l’organisme pugui interferir en l’acció o l’absorció de les hormones que contenen els anticonceptius. I el mateix pot succeir en el sentit contrari: els anticonceptius poden interferir en l’acció, concentració o absorció d’alguns medicaments. En aquest post, les doctores Jesica Lujan Orbecie i Elena Moretti, ginecòlogues de Dexeus Dona, aclareixen alguns dubtes sobre aquest tema.
ÉS CERT O FALS?
Alguns antibiòtics poden reduir l’eficàcia dels anticonceptius hormonals
És cert, però només alguns. S’ha demostrat per exemple en el cas de les rifamicines, que es prescriuen per tractar la diarrea del viatger provocada pel bacteri E. coli i la tuberculosi. Amb la resta d’antibiòtics, que són els més utilitzats, no hi ha evidència científica que demostri la interacció, però es recomana fer servir un mètode de barrera –com el preservatiu– durant el tractament de manera preventiva. En el cas que prenguis píndoles anticonceptives orals, es recomana mantenir l’ús del preservatiu fins que s’acabi el blíster.
Com més baixes són les dosis hormonals, més risc existeix que alguns medicaments afectin la seva acció?
Actualment, la gran majoria dels anticonceptius disponibles en el mercat tenen dosis baixes d’estrògens, menors o igual a 35 mcg. Aquestes dosis són efectives com a anticonceptius. Però la interacció amb altres fàrmacs és independent de la dosi, perquè té a veure amb els enzims que intervenen en l’absorció hepàtica dels medicaments.
Si els anticonceptius que utilitzo només contenen progesterona, també hi ha risc d’interacció amb algun fàrmac?
Sí, encara que els anticonceptius tinguin només progesterona s’absorbeixen a través d’enzims hepàtics que també són importants en l’absorció d’alguns medicaments i aquí pot haver-hi interacció.
Si utilitzo pegats o l’anell, el risc és menor que si prenc pastilles orals diàriament?, o el mateix?
Aquestes opcions anticonceptives no passen per tub digestiu, però igualment en la seva absorció intervenen enzims hepàtics. Per això, també poden presentar interaccions.
Els medicaments que acceleren la motilitat de l’intestí, com els laxants, poden provocar que l’anticonceptiu no s’absorbeixi correctament.
Els vòmits i diarrea poden disminuir l’eficàcia dels anticonceptius orals, ja que aquests depenen del correcte trànsit intestinal. Per aquesta raó s’ha d’utilitzar un mètode anticonceptiu de barrera com el preservatiu davant episodis reiterats de vòmits o diarrea.
Els antidepressius i ansiolítics tenen alguna interacció?
Hi ha poca evidència respecte a interaccions entre anticonceptius i antidepressius, però hi ha opcions antidepressives segures amb anticonceptius. Aquest tipus de fàrmacs només poden prendre’s sota prescripció mèdica, així que el que has de fer és informar el teu metge que estàs realitzant un tractament hormonal.
Els productes i suplements d’origen natural, també poden interactuar?
Sí, cal ser prudent i no iniciar un tractament sense informar el ginecòleg. L’herba de Sant Joan, per exemple, disminueix l’eficàcia anticonceptiva i pot provocar pèrdues intermenstruals.
En cas d’infecció vaginal per fongs, què cal tenir en compte?
No hi ha evidència que els fàrmacs antifúngics a les dosis habituals que s’utilitzen en casos de candidiasis puguin exercir alguna una interacció rellevant amb els anticonceptius. Però és important, com ja hem comentat, que informis el teu metge que segueixes un tractament hormonal anticonceptiu.
I recorda que…
Abans d’iniciar qualsevol tractament anticonceptiu has de consultar a un professional perquè valori quin pot ser el més adequat per a tu i fer un seguiment. En cas de tenir alguna patologia crònica o prendre alguna medicació de manera puntual o regular és fonamental que informis el teu metge.