A partir de la menopausa algunes dones poden arribar a gaudir més del sexe, perquè ja no existeix el risc d’embaràs. Altres menys, perquè el descens hormonal passa factura: el desig baixa, els teixits de l’àrea genital i vaginal s’aprimen, la sequedat en aquesta zona augmenta i es lubrica menys, la qual cosa pot provocar molèsties durant la penetració. Però la menopausa no és el final de la vida sexual, i el sexe no ha de centrar-se només en la penetració. Hi ha moltes altres activitats que poden resultar plaents. En aquest sentit, és fonamental la comunicació amb la parella i explorar junts noves maneres de gaudir de la sexualitat i potenciar el desig en aquesta etapa.
La sexualitat és inherent a l’ésser humà, i és una font de plaer, autoestima i benestar. Per això, si tens algun problema, has de consultar-lo amb el teu ginecòleg o la teva ginecòloga (i no esperis molt!). Existeixen tractaments per a millorar la falta de to o de lubricació i la sequedat. També és important parar atenció a la part psicològica, perquè complir els 50, o apropar-se a aquesta edat, i assumir que ja no ets fèrtil és una cosa que mentalment costa. El mes d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Menopausa, per aquest motiu , dos especialistes del nostre centre que coneixen molt bé aquesta etapa, ofereixen alguns consells pràctics.
- Per a la baixada de la libido hi ha remei?
El descens hormonal provoca una atròfia vaginal i també afecta a nivell mental i emocional, així que és freqüent “pensar menys en sexe”. A part, la sequedat i la falta de lubricació influeixen a les relacions sexuals. Si no resulten plaents, és normal que disminueixi l’interès. Però existeixen tractaments per a combatre aquests problemes. Si els utilitzes i et sents millor amb tu mateixa i amb el teu cos, les teves relacions seran més satisfactòries. Els tractaments hormonals són la clau quan la falta de desig es deu a aquesta causa. A part, el desig és una qüestió més mental del que sembla. Si estàs poc motivada, també has de canviar alguns hàbits o millorar aspectes de la teva relació de parella.
2. Sentir-se sexy és una actitud, no és només una qüestió física
Socialment, a partir dels 50 es considera que l’atractiu sexual d’una dona va en detriment, perquè el seu físic no respon als cànons establerts. Sobretot, si a més guanya pes –com a exemple, el descarti de l’actriu que va protagonitzar la pel·lícula Top Gun per fer la segona part, que va ser objecte de moltes crítiques–. És la conseqüència del culte al cos i a la joventut, que genera tanta pressió. Cal cuidar-se, sí, però per la mateixa salut i benestar, i acceptar i adaptar-se als canvis. A més, l’atractiu que desprèn una persona no radica només en el seu aspecte. La sensualitat o el magnetisme es deuen a múltiples factors: la seva actitud, manera de parlar, intel·ligència, estil personal, sentit de l’humor, experiència vital, interessos, seguretat… En aquest sentit, sentir-se bé amb un mateix és un element clau, a qualsevol edat. I ser sincer i actuar amb naturalitat també.
3. Per a combatre la sequedat, la pèrdua del to vaginal i la falta de lubricació:
Existeixen diversos tractaments innovadors que afavoreixen la reparació i la regeneració dels teixits i poden ajudar a millorar el to muscular, la sensibilitat, l’aspecte i la funcionalitat de la zona genital. Des de cremes hidratants i gels que inclouen una petita dosi hormonal, tècniques que apliquen el làser a nivell local per a estimular la producció de col·lagen i millorar la tensió local i la lubricació, microinjeccions intradèrmiques d’àcid hialurònic i més coses… També és important cuidar el sòl pelvià i acudir a una especialista en fisioteràpia si cal. A vegades només amb exercicis podem notar una gran millora. En el nostre centre comptem amb fisioterapeutes especialitzades.
4. Per a millorar els orgasmes:
Com hem comentat en el primer punt, l’atròfia vaginal afecta a les relacions sexuals. Per a millorar els orgasmes és necessari, per tant, tractar els efectes que produeix a nivell de l’àrea genital, per a augmentar el benestar personal i el plaer. I és important una valoració integral de cada cas, ja que hi ha molts factors que poden afectar aquest aspecte de la sexualitat. Així que, si tens problemes d’aquest tipus, el millor és que consultis amb un especialista en menopausa i/o en sexualitat.
5. Cuida la teva dieta, evita tòxics, fes esport i no t’automediquis
A partir de la menopausa augmenta el risc de trastorns cardiovasculars. Pot pujar la tensió, i també els nivells de colesterol. També s’accentua la pèrdua de massa òssia i muscular. També hi ha més risc de desenvolupar un càncer i de diabetis. Per això és important seguir una dieta saludable i evitar el consum d’aliments amb sal, processats, embotits, snacks… També cal evitar en la mesura del possible prendre alcohol i sobretot el tabac, que té un efecte tòxic. Fer esport amb regularitat ajuda a millorar el to muscular i a reduir la pèrdua de massa muscular, redueix l’estrès i genera la producció d’endorfines, que aporten benestar. Encara que no tots són igual de recomanables. Els esports d’impacte, com el running, poden afectar el sòl pelvià. D’altra banda, és important no automedicar-se i tenir present que alguns fàrmacs, com els diürètics, antihistamínics o antidepressius poden agreujar la sequedat vaginal.