Encara que la primera idea que et vingui al cap quan parlem de ginecologia regenerativa o «ginecoestètica» sigui la d’una labioplàstia –que, per cert, es troba entre els ‘Top 20’ en la llista de procediments estètics més sol·licitats als Estats Units– aquesta especialitat no es limita a realitzar retocs i operacions de cirurgia en les zones íntimes, sinó que tracta tota classe de problemes anatòmics i funcionals de la zona genital i pelviana, com a cicatrius, asimetries, flaccidesa, laxitud o sequedat vaginal. Són aspectes que, independentment que ens preocupi més o menys la part estètica, mereixen atenció, ja que poden provocar molèsties en fer esport, dolor durant les relacions sexuals o altres trastorns que tenen un impacte en la qualitat de vida i que poden afectar tant dones joves com a més majors. Per aquest motiu, a Dexeus Dona disposem de la Unitat de Ginecologia regenerativa, funcional i estètica per a tractar tots aquests problemes. En aquest post, et comptem en quins casos pot ser útil i quin tipus de tractaments es poden aplicar.

A totes les dones ens agrada cuidar el nostre cos, però, en general, a les nostres parts més íntimes no els prestem massa atenció, tret que tinguem algun problema concret. Per què es parla tan poc?

És una qüestió que depèn de la conscienciació personal. És veritat que els metges no solen parlar obertament d’aquests problemes, però les dones, en general, tampoc es queixen o pregunten.

Per pudor?

A vegades per pudor, però també perquè es creu que són problemes personals, associats a la menopausa, el postpart o el pas dels anys, i els assumeixen amb resignació pensant que «no queda un altre remei», o que l’alternativa és passar pel quiròfan a un preu poc assequible i sense saber quin serà el resultat…

I no és així?

No. En els últims anys s’han desenvolupat moltes tècniques noves, que activen la regeneració dels teixits de manera natural, són assequibles i es poden aplicar de manera ambulatòria.

Quin tipus de problemes són els més freqüents?

Són freqüents els problemes d’atròfia i sequedat vaginal associats a la menopausa o derivats de tractaments mèdics, com ocorre amb pacients que han tingut càncer de mama; però també tractem èczemes crònics; cicatrius de la zona perineal que no han quedat bé després d’una episiotomia o que són doloroses, problemes de laxitud o pèrdua de to, i aspectes estètics d’asimetries o desproporció, com a llavis molt prominents o retrets. Si afecten la sexualitat el tractament el fem juntament amb altres metges del nostre centre experts en sexualitat.

Quins tractaments s’apliquen?

N’hi ha molt nous i altres que ja fa anys que s’utilitzen: el làser fraccionat, que millora el to, la lubricació i la tensió en el canal vaginal, l’àcid hialurònic, que té una acció hidratant i d’augment de volum, el plasma ric en plaquetes, que activa de manera natural la regeneració dels teixits, o la carboxiterapia, d’acció vasodilatadora, que afavoreix l’aportació d’oxigen i nutrients a les cèl·lules. A vegades es poden combinar amb altres tractaments, o entre si.

I quins resultats ofereixen?

Depèn del punt de partida i de si hi ha malalties associades, de si es compleixen les pautes indicades i de la resposta individual de cada dona.

Són definitius?, o és necessari un manteniment?

Depèn de quin estiguem tractant. Alguns aporten millores, però necessiten un manteniment i altres no el necessiten. De totes maneres, els teixits canvien amb el pas dels anys, així que és millor parlar d’efectes «permanents» que de «definitius».

Alguns problemes, com l’atròfia o la sequedat vaginal estan relacionats amb la menopausa o el pas dels anys, però afecten a tothom per igual?, de què depèn?

No, no afecten a totes les dones per igual. Depèn, entre altres coses, de la qualitat del teixit propi de la persona i de factors com el nombre de parts que hagi tingut (i com hagin estat), el seu estat hormonal, la medicació que hagi pres, si té problemes de salut, si és fumadora, si fa esport, el seu estil de vida i la seva vida sexual.

Com a pacients, quins símptomes poden alertar-nos que alguna cosa no va bé?

Si notes sequedat en la zona vaginal, o dolor durant les relacions sexuals per falta de lubricació, tens infeccions vaginals o urinàries de repetició després de la menopausa, orgasmes menys intensos, coïssor o picor vulvar que no millora amb els tractaments habituals, és aconsellable consultar a un especialista.

Quant a intervencions d’estètica, es pot fer de tot o cal posar límits? Perquè hi ha modes passatgeres i potser intervencions que no són necessàries…

En qüestions d’estètica cal tenir en compte el que preocupa la pacient i valorar cada cas de manera individual, per a aconsellar. Per a algunes dones tenir una cicatriu pot ser un problema i altres no li donen importància, tret que els causi molèsties. Però hi ha persones que cicatritzen malament i mai ho han consultat pensant que ha quedat així i no hi ha res a fer. Quant a l’aspecte físic de la vulva, no hi ha un patró únic, és el mateix que succeeix amb el pit. És una qüestió de sentir-se bé a nivell personal.

En general, les qüestions d’estètica i de salut es tracten per separat, però en aquesta Unitat es donen cabuda a ambdues, fins a quin punt poden o no estar relacionades?

No sempre, però hi ha situacions, com ocorre amb l’atròfia vaginal, en les quals pot ser necessari tractar tant el problema de la funcionalitat com l’aspecte físic i no és una qüestió «que es vegi bonic», sinó que la persona se senti bé i de poder mantenir la seva funcionalitat. És a dir, el nostre objectiu no és «rejovenir», sinó millorar la qualitat de vida de les dones. Les necessitats de cada persona són diferents, però, en qualsevol cas, l’edat o l’envelliment no han de ser un problema per a poder sentir-se bé amb el propi cos o gaudir d’una vida sexual més satisfactòria.

Llavors, mai és tard per a començar a cuidar-se?

Sí, encara que com més aviat es comenci, millor.

Si tens alguna molèstia durant les relacions sexuals, has tingut un part recent i tens alguna cicatriu que et molesta o notes sequedat vaginal, contacta amb nosaltres i t’ajudarem.