Des de fa uns anys, parlar de menopausa no només és “tendència”, sinó que ara es fa de manera oberta i sense embuts. La presència de moltes expertes i influencers a les xarxes socials ha ajudat a donar-li visibilitat i eliminar el tabú. Però encara falta informació i més especialistes, així com Unitats específiques que ofereixin una atenció integral, en les quals es puguin abordar tots els canvis que comporta aquesta etapa: físics, hormonals, de salut sexual i, també, anímics.

Aquest últim apartat –la salut mental i emocional– és un aspecte al qual sovint s’atorga menys valor, però cal tenir-lo present, perquè el descens d’estrògens pot provocar alts i baixos emocionals, una major irritabilitat o simptomatologia depressiva. A més, a nivell social la menopausa s’associa a l’envelliment i a l’empitjorament a nivell físic. D’altra banda, el descens d’estrògens afecta moltes funcions de l’organisme i també pot provocar trastorns del son, un major cansament, lapsus de memòria, dificultats de concentració i alteracions a nivell fisiològic que poden afectar la nostra vida sexual i relacions de parella, la qual cosa repercuteix en l’activitat diària i afecta a la qualitat de vida.

“Per a la dona és un moment vital molt important, en el qual es planteja de nou les seves prioritats i també com viurà aquesta nova etapa de la seva vida, en què sobretot vol reivindicar el seu dret a gaudir-la i a sentir-se bé a tots els nivells. Per això, encara que no totes experimenten canvis d’humor ni tenen problemes anímics, és important saber que pot ocórrer i que molts d’aquests problemes es poden tractar i mitigar”, explica Sandra García Lumbreras, responsable de la Unitat de Psicologia de Dexeus Dona.

El 18 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Menopausa. El seu objectiu és visibilitzar aquesta etapa i conscienciar a les dones perquè s’informin millor, coneguin els símptomes que anuncien la seva arribada, els canvis que comporta, els tractaments que poden ser útils (que n’hi ha) i l’estil de vida que s’ha d’adoptar per a prevenir i minimitzar els seus possibles efectes negatius. Però no tot són males notícies, també és un bon moment per a retrobar-se amb una mateixa i potenciar el benestar personal. “És veritat que sovint coincideix amb un moment en què cal dedicar més atenció als pares, però també amb la major independència dels fills, si es tenen, per la qual cosa cal aprendre a redistribuir el temps i, sobretot, buscar espais per a una mateixa que ens permetin gaudir de la parella, dels amics, fer coses que ens interessin i cuidar-se” afegeix la Sandra G. Lumbreras.

En aquest sentit, pot ser útil practicar el mindfulness. És una tècnica basada en la meditació budista. El seu objectiu és focalitzar l’atenció en el moment present. Contràriament al que es creu, no consisteix a deixar la ment en blanc, sinó a millorar el control sobre aquesta, per no deixar que ens dominin els pensaments. “És una manera d’allunyar pensaments que puguin causar-nos preocupació o ansietat i reduir els nivells d’estrès”, explica Sandra García. Si vols provar-ho, no fa falta que et col·loquis en posició budista ni que pensis en cap mantra. Simplement, cerca una activitat que et permeti gaudir del moment present amb tots els sentits i centra la teva atenció al 100% en ella. Pot ser pintar mandales, cosir, ballar, cuidar un jardí o un hort, fer arranjaments de flors…”L’objectiu és estar aquí i ara i oblidar-te de tota la resta, no pensar ni en el que has de ferni el que hagis fet”, puntualitza Sandra.

“Una altra opció que jo recomano en la meva consulta és practicar exercicis de respiració profunda: consisteix a respirar de manera profunda, omplint lentament els pulmons fins al diafragma, i expulsant després l’aire també de manera lenta. És important concentrar-nos en la respiració, per a treure-li el màxim benefici”, explica Sandra.

Un altre exercici que ajuda a centrar la ment en el present és la relaxació de Jacobson: consisteix a anar tibant i relaxant els músculs de tot el cos, fent un recorregut des de la planta dels peus fins al front, mentre respirem lentament. Aquest exercici augmenta la consciència corporal.

I si aquest tipus de tècniques no t’acaba de convèncer, pots practicar alguna activitat física que et resulti plaent i que et permeti estar a l’aire lliure i en contacte amb la naturalesa: natació (hi ha piscines a l’exterior climatitzades), bicicleta o senderisme ( hi ha moltes Apps que t’informen de rutes). S’ha demostrat que fer esport millora el benestar físic i mental perquè provoca l’alliberament d’endorfines, unes substàncies que se sintetitzen en el cervell i alleugen el dolor, produint una sensació de benestar. Fer esport també ajuda a combatre l’estrès i afavoreix el descans.

A més d’oferir suport psicològic, en el nostre centre comptem amb una Unitat especialitzada en menopausa que aborda aquesta etapa des d’un punt de vista pluridisciplinari. Si vols fer qualsevol consulta, no dubtis a contactar-nos!