Amb el pas dels anys, i especialment a partir dels 50, les dones perdem força i massa muscular. També disminueix la densitat dels ossos, un fet que cal controlar a través de revisions mèdiques per prevenir que es tornin fràgils. Aquests canvis estan associats al descens d’estrògens que comporta la menopausa. No obstant això, es poden contrarestar amb una nutrició adequada que aporti calci i la pràctica regular d’esport, especialment exercicis de força per tonificar la musculatura i enfortir-la.
Però què ocorre amb l’augment de pes? Perquè la menopausa també s’associa a una major predisposició a guanyar pes i a una redistribució del greix corporal: es passa de la forma “de pera” a “poma”. Encara que no afecta per igual a totes les dones.
La Dra. Gemma Sesmilo, responsable del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Dexeus, del Grup Quironsalud, explica quines són les causes i què podem fer per mantenir la tendència a guanyar pes a ratlla en aquesta etapa.
Per què moltes dones augmenten de pes en la menopausa?, i fins a quin punt aquest fet està relacionat amb el canvi hormonal?
En general, la causa de l’augment de pes en la menopausa és multifactorial, però és cert que el descens d’estrògens té un paper important. S’ha estudiat molt i se sap que els estrògens tenen un efecte sobre el metabolisme actuant a diferents nivells: a nivell central, que és el centre de termoregulació, l’hipotàlem, a nivell muscular, i de manera indirecta afecten la resistència a la insulina, que fa que el metabolisme sigui més estalviador i que augmenti la sensació de gana.
Però dius que és multifactorial. Quins altres aspectes poden influir?
Un d’ells són els hàbits, tant nutricionals com d’esport. En general, a mesura que passen els anys, cal revisar-los, per controlar la ingesta de calories extra, com el costum de prendre aperitius i d’alcohol en celebracions i trobades socials. A més, és una etapa en la qual s’acostuma a ser més sedentari, quan en realitat convé que ens mantinguem actives. I els problemes de tiroides, que són freqüents a partir d’aquesta edat, també poden influir.
Per què?
Perquè si existeix una disfunció de les tiroides com un hipotiroïdisme, podem tenir una tendència a guanyar pes. No obstant això, amb medicació es pot controlar i aquestes disfuncions són fàcils de detectar. N’hi ha prou amb fer una anàlisi de sang. Demana al teu ginecòleg o doctor de capçalera que t’ho miri.
Fins a quin punt aquesta predisposició a guanyar pes en la menopausa és un problema comú? A quantes dones afecta?
És molt comú. L’experiència clínica demostra que moltes pacients en menopausa augmenten uns 5 kg de pes de mitjana. Molts estudis epidemiològics ho demostren. Afecta a tothom? No. Jo sempre insisteixo que hem d’intentar fer una prevenció, perquè una vegada guanyat aquest pes costa més perdre’l. Hi ha persones que s’adapten a aquest canvi del metabolisme. Com? No és fàcil. Es tracta de portar un control dels menjars i no augmentar la ingesta d’hidrats de carboni i augmentar l’activitat física.
També es diu que es passa de la forma “de pera” a “poma”. Per què canvia la distribució dels greixos en el cos?
Amb la pèrdua d’estrògens, encara que els andrògens no augmenten, entrem en una situació en la qual predominen una mica més els andrògens i això fa que la distribució dels greixos s’acosti una mica més cap a la distribució androide o masculina: el greix es diposita en l’abdomen, també en el coll i el pit. Està redistribució també relacionada amb la resistència a la insulina i pot implicar un augment de greix en el fetge i un major risc de diabetis.
Per què no afecta igual a totes les dones?
Perquè intervenen altres factors com la genètica. Hi ha dones que ja de base tenen més resistència a la insulina i tendeixen a acumular, i persones que tenen un comportament més d’hiperfàgia, és a dir en elles tendeix a augmentar la sensació de gana, la qual cosa encara agreuja més el problema. I després està el tema dels hàbits. Les persones que prenen alcohol guanyaran més pes que les que no en prenen. I les que estan acostumades a menjar per sobre del que toca, també guanyaran més. Però també hi ha persones que són molt capaces d’adaptar-se a aquesta situació i de fer l’ajust de la ingesta i de la despesa energètica. Si ho controles i mantens l’estratègia no guanyes pes.
I quina estratègia cal seguir?
El primer pilar és la nutrició. Cal ajustar la ingesta a la nostra despesa energètica, reduir els hidrats de carboni –però s’ha d’anar amb compte, perquè els aliments vegetals i les hortalisses també aporten i seran la base d’hidrats de carboni en aquesta etapa-, així que cal seguir una alimentació equilibrada però controlant els hidrats de carboni. En segon lloc, per a prevenir és important practicar exercici aeròbic i de força, per activar el metabolisme i evitar les fractures i les conseqüències de la menopausa en els ossos. En persones amb prediabetis o que han tingut una diabetis gestacional, existeixen diversos fàrmacs que ajuden a sensibilitzar a la insulina i que actuen de manera preventiva en el control del pes, encara que aquesta no sigui la seva indicació. Han de prendre’s sempre sota control mèdic.
L’augment de pes en aquesta etapa suposa també un risc per a la salut?
Sí, per descomptat. L’augment de pes central es relaciona amb un trastorn que es coneix pel nom de síndrome metabòlica: fetge gras, hipertensió arterial, prediabetis o diabetis i risc cardiovascular, així que és important evitar-ho.
Quines recomanacions, dones tu als teus pacients?
Doncs el que ja hem comentat: que cuidin la seva alimentació i demanin ajuda a un professional, si és necessari. Que apostin per la dieta mediterrània, sense abusar de la fruita, que conté fructosa. També és important moderar el consum de calories extres i alcohol. Es pot beure vi però de manera puntual o molt ocasional. Fer exercici de manera regular i afavorir un bon somni reparador. No obstant, en la menopausa és freqüent tenir problemes de son, així que si és necessari, pot estar indicada la teràpia hormonal substitutiva.