Tenir nàusees és un símptoma molt comú en l’embaràs. Afecta 1 de cada 3 dones. La causa no es coneix exactament, encara que s’associa als canvis hormonals. En general, són més freqüents en el primer mes d’embaràs i poden allargar-se fins a les 14 o 16 setmanes, o més.
En cap cas afecten el futur nadó, tret que provoquin una pèrdua de pes important, com succeeix amb el vòmit intens. Però això, per sort, ja no és tan freqüent.
En qualsevol cas, no et desanimis. Hi ha fàrmacs específics, encara que ha de ser el metge qui indiqui quin pot ser el més adequat en cada cas i faci el seguiment. A més, també existeixen alguns remeis naturals i mesures que pots posar en pràctica per prevenir-les o disminuir la seva freqüència o efectes.
Aquí tens algunes propostes que recomana Natalia Pérez Llauradó, responsable de la Unitat de Nutrició de Dexeus Dona a Reus.
- Evita els menjars copiosos. El procés de digestió és més lent i llarg, cosa que afavoreix les nàusees. Cal evitar també la sensació de pesadesa en l’estómac.
- Pica alguna cosa cada 2 o 3 hores. En general, s’aconsella menjar menors quantitats d’aliment, més frugals, de fàcil digestió i de manera més continuada, per evitar que l’estómac estigui buit moltes hores.
- Gingebre ratllat i infusions. S’ha comprovat que ajuda a reduir les nàusees. Cal eliminar la pell, i ratllar-ho per sobre d’amanides i altres plats, com a cremes. En infusió o galetes també és efectiu.
- Elimina de la dieta els aliments que per la seva textura o la seva olor et resultin desagradables. Els canvis hormonals poden fer que aliments que abans ens agradaven no ens vinguin de gust o a l’inrevés. En general, s’aconsella no menjar aliments picants o molt amanits amb espècies, ni els que desprenen olors forts, com la ceba, el formatge, el peix o la llet (pot passar en alguns casos). També els que per la seva textura ens provoquin rebuig.
- Evita els aliments rics en greixos, com els formatges molt curats, fregits, arrebossats, aliments processats, brioixeria i rebosteria industrial. Es digereixen de forma més lenta, mantenen l’estómac ple més temps i afavoreixen l’aparició de nàusees.
- Pren aliments de manera líquida i en fred: cremes de verdures, sopes, gaspatxos, gelatines… Els aliments calents provoquen més nàusees perquè es mantenen més temps en l’estómac.
- Si tens vòmits pots prendre begudes isotòniques i sucs, que ajuden a prevenir un descens en els nivells de sucre.
Suggeriments d’aliments
Abans d’aixecar-te: si tens moltes nàusees al matí pots menjar una galeta de gingebre o una mica de pa torrat.
Per picar entre hores: una torrada amb una mica d’oli d’oliva verge, un iogurt natural, una peça de fruita, un grapat de fruits secs torrats (es digereixen millor que si estan crus), bastonets de pastanaga crua…
Per menjar: una amanida completa (mescla de fulles, tomàquet, espàrrecs, pastanaga ratllada, etc., ou dur i un grapat d’arròs integral), hummus de cigrons o albergínia amb unes gotetes de llimona i crudités, truita de verdures (carbassó, albergínia, carxofes…) millor sense ceba o una truita francesa amb tomàquet, formatge fresc tipus mozzarella (ni burrata ni formatges crus o tous), verdures al forn amanides amb oli d’oliva verge, peix blanc a la planxa o al forn…
Per sopar: una crema de verdures sense nata, sopa casolana (no de tetrabric) o una amanida, seguit d’un plat que aporti proteïnes de qualitat.
Postres: poma al forn amb canyella, iogurt natural, una peça de fruita.