Cada cop es parla més de la salut de les dones de manera específica, i es reconeixen les diferències entre homes i dones pel que fa a les malalties que afecten cada sexe. Aquesta mirada diferenciada és necessària, ja que s’ha demostrat que si no, alguns problemes de salut que afecten les dones poden passar desapercebuts o ser diagnosticats amb retard. A Dexeus Dona portem més de 80 anys dedicats de manera exclusiva a la salut femenina. Gràcies a aquesta llarga trajectòria, comptem amb un profund coneixement sobre molts problemes de salut que afecten les dones, amb especial èmfasi en els canvis hormonals, la salut ginecològica i reproductiva, així com la sexualitat femenina.

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut, hem consultat al nostre equip d’experts per identificar quins aspectes són claus per a la salut femenina. En aquest post, volem compartir alguns consells útils que t’ajudaran a cuidar el teu benestar, seguin les indicacions de la Dra. Sonia Baulies.

  • Fes-te revisions ginecològiques de manera regular. A partir dels 25-30 anys -o abans si ja tens relacions sexuals- i fins als 75, és recomanable realitzar una revisió ginecològica anual.
  • Consulta qualsevol irregularitat menstrual: canvis en el flux, la freqüència, dolor, o la quantitat de la menstruació… Poden ser indicatius de trastorns com a endometriosis, miomes, quistos, patologies i altres problemes de salut. No dubtis a consultar a la teva ginecòloga.
  • Demana assessorament en anticoncepció. És fonamental que el mètode anticonceptiu que triïs s’ajusti a les teves necessitats i et resulti còmode. Si tens dubtes, demana sempre orientació mèdica.
  • Si vols ser mare o no ho descartes en un futur, fes-te una revisió mèdica i demana a la teva ginecòloga que et facin una valoració de la reserva ovàrica, si pot ser, abans de complir els 35 anys. Així tindràs informació i més marge de maniobra en cas que es detecti algun problema.
  • Mamografies a partir dels 40-50 anys. Realitza’t una mamografia anual o cada dos anys. A partir dels 40 anys, a Dexeus Dona iniciem el cribratge mamari per detectar precoçment el càncer de mama. A vegades també es recomana complementar la mamografia amb una ecografia.
  • Protegeix-te enfront de les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). Moltes ITS no presenten símptomes. Si has tingut relacions sense protecció, és important fer-te una revisió mèdica, especialment amb l’augment de la seva incidència en joves i persones d’entre 45-50 anys a causa de l’inici de noves relacions de parella.
  • Atenció als símptomes de la perimenopausa i menopausa. A partir dels 45 anys, estigues alerta davant possibles alteracions en la regla, trastorns del son, augment de pes o sequedat vaginal. Existeixen tractaments eficaços per gestionar aquests símptomes.
  • Si ja no tens la regla, fes-te una densitometria. A partir de la menopausa s’accelera progressivament la pèrdua de massa muscular i densitat òssia. És una prova indolora que permet determinar la densitat mineral dels ossos i, així, diagnosticar l’osteoporosi o valorar el risc de fractures.
  • Si sents dolor amb la penetració o tens altres disfuncions sexuals, consulta a un ginecòleg/a especialista en sexualitat. Les causes poden ser molt diverses: des de vaginisme fins a desequilibris hormonals.
  • Prepara’t per al part i demana ajuda per a l’etapa del postpart. No assumeixis tota la càrrega de cuidar al nadó. Necessites recuperar-te físicament i a nivell emocional és necessari comptar amb xarxes socials de suport.
  • Tonifica el teu sòl pelvià. És fonamental després del part i en la perimenopausa i menopausa. I recorda: la pèrdua d’orina de manera involuntària, encara que siguin unes gotes, no és normal.
  • A partir dels 50 revisa la tiroide. En el nostre centre fem revisions mèdiques des dels 40 anys. Si augmentes de pes, et sents cansada, vols dormir més o tens lapsus de memòria consulta a la teva ginecòloga perquè et demani una analítica específica.
  • Cuida la teva salut cardiovascular. Controla el teu colesterol i la pressió arterial. Recorda que no provoquen símptomes. Amb la menopausa, augmenta el risc de trastorns cardiovasculars, que ja són la principal causa de mortalitat en dones. Evita el sedentarisme i l’estrès.
  • Pes saludable. Les fluctuacions hormonals durant la menopausa poden augmentar el risc de guanyar pes. Controlar el teu pes redueix el risc de diabetis, trastorns cardiovasculars i altres problemes de salut.
  • Fes exercici regularment. Practica exercici aeròbic de manera regular, que s’adapti a la teva edat, capacitat i que t’agradi! Si és acompanyada, millor: nedar, ballar, fer senderisme, bicicleta, running, paddle… A més, a partir dels 45 anys i en la menopausa, l’exercici de tonificació és essencial per a preservar la massa muscular.
  • Segueix una dieta saludable, variada i equilibrada. Es recomana seguir les pautes de la dieta mediterrània. Evita en la mesura del possible abusar d’aliments processats, snacks, embotits, carns vermelles, alcohol, la rebosteria industrial i begudes ensucrades.
  • Salut mental: cuida les teves relacions socials, pensa en positiu i sigues proactiva. Procura estar en contacte amb la naturalesa, i dedicar un temps per a tu al llarg del dia o de la setmana per fer alguna cosa que et resulti satisfactori: llegir, donar-te un bany relaxant, una activitat d’oci, planificar una sortida, quedar amb amics, gaudir en parella o amb la família.
  • Descans i hores de son: Dormir entre 7 i 8 hores és essencial per a una bona salut. Si no dorms bé, organitza els teus horaris per millorar el teu descans, i evita l’automedicació. Si el problema persisteix, consulta a un professional.
  • Dolor articular o problemes musculoesquelètics. Amb la menopausa i també el pas dels anys, augmenta i risc de sofrir dolors articulars i problemes musculoesquelètics. És important estar atenta per a prevenir-los en la mesura que sigui possible, així com per diagnosticar-los i tractar-los.
  • Benestar físic. Cuidar el nostre cos també produeix benestar. A més d’una bona alimentació i de fer exercici, de manera regular és important hidratar-se per dins i per fora, cuidar el nostre aspecte físic i revisar la salut dental. A partir dels 50 anys es perd massa muscular de manera progressiva, disminueix la força i la densitat òssia. Convé fer exercicis de força, evitar el sedentarisme i practicar activitats que contribueixin a tonificar el cos i a no perdre agilitat: pilates, ioga, estiraments i exercicis de força.