Quan baixen les temperatures, el cos ens demana plats de cullera i aliments rics en nutrients i vitamines per enfortir les nostres defenses i incrementar les reserves d’energia per combatre el fred. Un bon consell és recuperar algunes receptes tradicionals que són idònies per a aquesta època de l’any: des del clàssic brou de pollastre amb verdures a plats a base de llegums. Però si no tens el costum de cuinar, assegura’t almenys d’incloure en la teva dieta alguns aliments de temporada que són especialment recomanables per reforçar la teva salut a l’hivern. Aquí tens cinc que hem seleccionat amb l’assessorament de la responsable de la Unitat de Nutrició de Dexeus Dona, Xus Murciano.
Ametlla
És un dels fruits secs més valorats pel seu sabor i contingut en nutrients i una font excel·lent de proteïnes, àcids grassos monoinsaturades (és a dir bons per a la salut cardiovascular), vitamina E, potassi, ferro, fòsfor i magnesi.
T’interessa: són riques en calci, per la qual cosa, s’aconsellen a les persones que no prenen o no poden consumir lactis.
Quan i com prendre-les. El millor és menjar-les crues, sense torrar i sense sal ni sucre. Destaquen per la seva versatilitat en la cuina, ja que poden afegir-se a postres, cremes, amanides i plats de peix en forma de salsa i amb altres ingredients.
Carxofa
Aquesta hortalissa d’hivern té una acció depurativa sobre l’organisme i és una excel·lent font de fòsfor i de fibra. Però les seves millors propietats es deuen a dues substàncies que conté en una petita quantitat: esterols i cinarina, que exerceixen notables efectes fisiològics positius. Ajuda a disminuir el colesterol, té una acció diürètica i facilita la digestió. També aporta flavonoides, que tenen una acció antioxidant i protegeixen la salut cardiovascular.
T’interessa: en forma d’infusió, ajuda a alleujar la pesadesa d’estómac i la flatulència.
Quan i com prendre-la. Al forn o bé uns 8-10 minuts a màxima potència en el microones es pot prendre com a entrant o com a acompanyament de qualsevol plat. N’hi ha prou amb tallar la tija, obrir una mica les fulles i afegir un rajolí d’oli d’oliva verge i sal per amanir-la. Bullida i triturada es pot fer una crema juntament amb porros i patata, que suavitzen el seu gust.
All
L’all és un aliment ric en compostos de sofre, que protegeixen el nostre cos enfront de les infeccions. A més, ajuda a reduir el colesterol en sang i afavoreix al salut cardiovascular, perquè dilata els vasos sanguinis i inhibeix la formació de coàguls. També estimula el sistema immune i evita la formació de nitrits.
T’interessa: els seus efectes beneficiosos s’incrementen quan es consumeix cru, però si es cou o es fregeix es mantenen. Com més tendre i més clar, més suau i agradable serà el seu sabor.
Quan i com prendre-ho. Una simple picada d’all i julivert pot acompanyar nombrosos plats de peix i de carn: sopes, marisc, rostits, sofregits, amanides i salses. El germen de l’interior pot eliminar-se perquè és indigest. Cal guardar-los en un lloc fresc i ventilat, no a la nevera.
Taronja
És rica en vitamina C, que augmenta la resistència del nostre cos enfront de les infeccions víriques, i aporta pectina (fibra soluble), i flavonoides, unes substàncies d’acció antioxidant que protegeixen la salut cel·lular i l’assimilació del calci, el ferro i el fòsfor. Aquesta fruita és una bona font d’àcid fòlic i tiamina, dues vitamines del grup B que cuiden la salut del sistema nerviós. A més aporta molta fibra, que afavoreix el trànsit intestinal.
T’interessa: una ració de 150 grams aporta la quantitat de vitamina C que necessitem al dia.
Quan i com prendre-la. És millor consumir la peça sencera que només el suc per aprofitar al màxim totes les seves qualitats. Al matí, amb el desdejuni, entre hores o com a postres. Les que trobem al mercat ara corresponen a la collita de la nova temporada.
Ceba
És una hortalissa que s’utilitza per preparar nombrosos plats. Gran part de les seves propietats beneficioses resideixen en les substàncies volàtils que conté: compostos de sofre i flavonoides. Ajuda a reduir el colesterol i la hipertensió, combat infeccions com a refredats, bronquitis i gastritis i també alleuja la constricció dels bronquis.
T’interessa: Les tendres i fresques són les que exerceixen més efectes saludables.
Quan i com prendre-la. Si la talles i no les fas servir sencera, embolica-la en film transparent i has de guardar-la en la part menys freda de la nevera. Les pots afegir directament en amanides o ratllades i trossejades per elaborar sofregits, plats de llegums com a fesols tendres o llenties o utilitzar-les escalfades per acompanyar plats de peix o carn. També pots fer un sofregit de base per preparar cremes de verdures. En bullir-les o fregir-les adquireixen un gust dolç que combina amb molts aliments.