Març arriba amb aires de primavera i ja deixem enrere els aliments més hivernals. És un bon moment per als carabassons, els pebrots, els tomàquets i altres verdures d’horta. Així que, per donar una mica de color i alegria als nostres plats, aquest mes et proposem una deliciosa recepta tradicional de la cuina francesa: una ratatouille de verdures.
És un plat originari de la regió de la Provença. «Ratatouille» significa «menjar regirat» i consisteix a cuinar a foc lent diverses verdures i aromatitzar-les amb herbes provençals (farigola, orenga, llorer, marduix, etc.). És similar a la nostra samfaina de verdures i és una recepta molt sana, pel seu alt contingut en aliments d’origen vegetal, rics en vitamines, minerals, fibra i substàncies antioxidants, que afavoreixen la salut cel·lular (flavonoides, antocianines, quercetina, licopè, carotenoides…). Existeixen tantes variacions com vulguis, així que tria els ingredients que més t’agradin (això sí, millor si són de temporada). A més, és un plat que es pot servir com a entrant i com a guarnició.
Ingredients (per a 4 persones)
- 3 tomàquets de pera madurs
- 1 albergínia
- 1 carabassó
- 200 g de salsa de tomàquet o tomàquet fregit
- Farigola seca i les herbes que prefereixis (romaní, orenga…)
- Oli d’oliva verge extra
- Pebre negre recentment molt i sal
Elaboració
1- Renta bé les verdures amb aigua i asseca-les amb paper de cuina.
2- Per llevar-li l’amargor a l’albergínia col·loca-la en una escorredora, empolvora abundant sal i deixa-la que «suï» 30 minuts. Després renta-la bé amb aigua i escorre-la.
3- Talla els tomàquets, l’albergínia i el carabassó en rodanxes fines. L’ideal és utilitzar una mandolina, perquè totes les rodanxes siguin de la mateixa grandària, però si no tens, amb un ganivet esmolat, és suficient.
4- Preescalfa el forn a 170 °C amb calor a dalt i a baix i ventilador.
5- Afegeix la salsa de tomàquet en el motlle i ves col·locant les verdures de manera alterna: una rodanxa d’albergínia, una altra de tomàquet i una altra de carabassó. Així successivament fins a completar el cercle.
6- Aboca un raig d’oli d’oliva verge extra per sobre de les verdures, sal al gust, pebre negre recentment molt i herbes al gust, en aquest cas farigola seca.
7- Cobreix el motlle amb paper d’alumini per aconseguir que les verdures quedin tendres, però no es cremin.
8- Introdueix el motlle en el forn a altura mitjana i deixa que s’enforni durant 1 hora.
9- Al cap d’aquesta hora treu el motlle del forn, lleva-li el paper d’alumini, puja la temperatura del forn a 190 °C i introdueix de nou el motlle.
10- Enforna entre 20 i 30 minuts més, les verdures estaran llestes quan es vegin daurades per damunt, però sense arribar a cremar-se.
Serveix una tira de verdures i afegeix la salsa de tomàquet per damunt, veuràs quina combinació més exquisida… i, voilà, bon appétit !