El bacallà es pot trobar en el mercat durant tot l’any, encara que entre gener i abril o fins i tot fins a maig, són els millors mesos per a consumir-ho quant a frescor, ja que és quan es captura en el seu hàbitat natural, principalment l’Atlàntic Nord.

És un peix blanc i magre, pel fet que acumula el greix en el fetge i no en els músculs, la qual cosa fa que la seva carn sigui molt apreciada. A més, es digereix molt fàcilment i és una font excel·lent de proteïnes, vitamina B12, vitamina B6, fòsfor, àcids grassos omega-3, seleni i vitamina D. Aquests tres últims són nutrients essencials que no abunden en altres aliments de manera natural. El seleni té un efecte antioxidant que ajuda a prevenir el dany cel·lular. Una ració de 200 g de bacallà cobreix més del 60% de les necessitats diàries d’aquest mineral.

Un altre avantatge és que és molt versàtil, ja que es pot cuinar de moltes maneres: arrebossat, amb tomàquet, al pil-pil, en forma de croquetes i bunyols, o brandada i aromatitzat amb nou moscada que li dona un toc gurmet. El millor és consumir-ho fresc, especialment si tens contraindicada la sal, perquè els dessalats sempre mantenen un percentatge de sal.

Aquest mes et proposem una recepta molt senzilla per a fer-ho gratinat al forn amb una salsa mussolina lleugera. La mussolina és una variant de la salsa holandesa. En aquesta recepta, l’elaborem amb una maionesa amb all, semblant a l’allioli, i una clara d’ou a punt de neu, que li dona una textura suau i més espumosa. El plat s’acompanya amb una guarnició de pebrots, que tenen un sabor dolç i aporten fibra i vitamines antioxidants. Si ho prefereixes, pots substituir el pebrot per altres verdures.

Ingredients: (per a 4 persones)

  • 4 lloms de bacallà fresc
  • 2 pebrots vermells
  • 2 patates mitjanes
  • Oli d’oliva verge extra
  • 1 gra d’all
  • 2 ous (1 sencer i un altre només la clara)
  • 150 ml d’oli d’oliva
  • ½ llimona
  • Sal (al gust)

Elaboració:

  1. Pela les patates i talla-les en làmines fines fines. Col·loca-les en una font amb una mica d’oli d’oliva i sal i introdueix la safata en el forn uns minuts fins que estiguin una mica daurades per fora i toves per dins.
  2. Mentre es van fent, es prepara la mussolina: pela l’all i treu-li el germen. En la batedora posa 1 ou, l’all, una mica de sal i una miqueta de suc de llimona. Afegeix a poc a poc l’oli d’oliva i ves removent amb suavitat fins que es vagi formant l’allioli.
  3. Seguidament, separa la clara del rovell de l’altre ou, afegeix una mica de sal i bat-la amb les varetes fins a aconseguir muntar-la a punt de neu. Una vegada preparada, barreja l’allioli amb la clara amb moviments suaus i envolupants fins que quedi una salsa homogènia. Guarda la mussolina en la nevera.
  4. En una paella aboca una mica d’oli d’oliva. Talla els pebrots en tires fines i salta’ls en la paella a foc baix-mitjà, ves controlant fins que estiguin tendres. Reserva. Si ho prefereixes, també es poden fer al forn.
  5. Quan les patates estiguin ja cuites, col·loca els lloms de bacallà per damunt i introdueix-los al forn a 200 °C durant uns minuts fins que estiguin gairebé fets. En aquest moment, treu la font i col·loca la salsa mussolina per sobre del bacallà. Torna a introduir la safata al forn, però aquesta vegada activant la funció de gratinat. Cal vigilar, perquè en dos minuts estarà llesta.
  6. Treu la font del forn, reparteix el bacallà en els plats i afegeix la guarnició de pebrots.

Boníssim!