Sigui quin sigui el mètode de depilació que utilitzis, és possible que alguna vegada hagis patit fol·liculitis. Es caracteritza per l’aparició d’uns punts vermells, bonys o granets que sorgeixen a posteriori. Es deuen a una inflamació dels fol·licles pilosos, que són –per explicar-ho de manera senzilla– els orificis pels quals creix el pèl. La pell se sent agredida per l’extracció del pèl i reacciona provocant la inflamació. Aquest problema afecta sobretot a dones d’entre 20 i 30 anys o amb la pell sensible. És més freqüent que aparegui en les axil·les o als engonals, i en el cas dels nois en la barba.
En general, si la reacció és lleu, els punts solen desaparèixer al cap d’unes hores. Però si no és així o és un problema recurrent, hauries de consultar a un/a dermatòleg/a, ja que a més de ser dolorós, molest i poc estètic, si no es tracta pot aparèixer una infecció (granets amb pus) i agreujar-se. A continuació, la Dra. Gemma Márquez, del centre IDERMA, ofereix alguns consells útils en aquest post.
Quins mètodes de depilació poden provocar aquest problema?
En general, els que suposen una major agressió per a la pell –com la fulla d’afaitar o l’ús de cera molt calenta–o que es realitzen en condicions que no compleixen unes normes d’higiene. També ho afavoreix el frec continuat amb la roba (portar roba molt ajustada), o si et banyes en aigües que no reuneixin unes condicions òptimes d’higiene després de la depilació.
Es pot prevenir?
La millor manera d’evitar-ho, si tens predisposició, és utilitzar sabons d’acció antisèptica abans de depilar-te i extremar les condicions d’higiene.
I si apareix, què faig?
Si no remet en uns dos dies, o s’agreuja, has de consultar el problema amb un dermatòleg/a. En funció de l’extensió, és possible que et prescriguin antibiòtics, tòpics o orals.
Influeix el tipus de pell o de cabell?
Sí, les persones amb pell atòpica tenen més predisposició a patir infeccions d’origen bacterià. La causa sol ser un estafilococ: Staphylococcus Aureus. Aquest bacteri es troba de forma natural en les mucoses i la pell dels éssers humans, i pot provocar infeccions si penetra a través de ferides o lesions. Tenir la pell grassa també augmenta la predisposició, ja que l’excés de seu afavoreix l’obstrucció dels fol·licles, i que es pugui produir una sobreinfecció.
Tenir molt de pèl o molt gruixut, també pot augmentar la predisposició, sobretot si et depiles amb freqüència, no utilitzes mètodes adequats i tens la pell sensible.
Làser: la millor opció en aquests casos?
La depilació làser o fotodepilació pot ser una bona opció, ja que una vegada eliminat el pèl desapareix el problema. Però no tothom respon igual, i també pot provocar reaccions d’al·lèrgia o fotosensibilització, sobretot si tens la pell sensible. A més, cal planificar-ho amb temps, perquè es requereixen diverses sessions, i fer-ho a l’hivern, ja que després del tractament no pots exposar la pell a les radiacions solars. Així mateix, és recomanable dur-ho a terme en un centre mèdic o de confiança, que garanteixi un servei professional de bona qualitat.
Si apareix, quant de temps s’ha d’esperar per a tornar-se a depilar?
És recomanable esperar que el procés estigui totalment resolt, perquè tornar a depilar una pell encara inflamada és contraproduent i pot allargar el problema o agreujar-lo.
Després de la depilació: és convenient aplicar alcohol?, millor una crema calmant?, o res?
Després de la depilació, pots aplicar alguna crema sense greix, en textura lleugera o en gel, i que exerceixi una acció calmant. Per exemple, els gels amb àloe vera són una bona opció.
5 consells pràctics
- Si et depiles amb fulla d’afaitar: evita rasurar a contrapèl (en direcció contrària a la que creix el cabell) o escurar en excés
- Abans de depilar-te, renta bé la zona de la pell que depilaràs amb un sabó antisèptic
- En acabar, aplica una loció fluida d’acció calmant
- Després de depilar-te, utilitza roba àmplia i que permeti la transpiració de la pell
- Renta les fulles d’afaitar amb abundant aigua tèbia sempre després del seu ús, no les comparteixis i renova-les amb freqüència