Si més no, complir els 50 té molts avantatges: els fills ja tenen la seva pròpia vida, i tu més llibertat per a fer la teva. Professionalment, tens experiència i pots orientar millor els teus esforços cap als teus objectius. La hipoteca, amb sort, està liquidada; i la teva economia i la dels teus amics va millor que quan teníeu 20 anys, així que podeu gaudir d’una nova etapa per a viatjar junts. En realitat, l’únic problema és, precisament, que compliràs els 50. Però ja se sap, no es pot tenir tot.
En les dones, aquesta etapa coincideix amb l’aparició de la menopausa, que intentem suportar de la millor manera possible, malgrat no tenir molta informació sobre aquest procés. Encara que saber-ho no és que sigui de molta ajuda, especialment quan t’expliquen els problemes “que se li associen”: canvis d’humor, fogots, insomni, mal de cap, pèrdua de massa òssia, disminució del desig i sequedat vaginal, menor capacitat de concentració, pèrdua de col·lagen -és a dir, més arrugues i flaccidesa-. I per si no fos prou, un major risc de patologies de tipus cardiovascular, càncer, alteracions del tiroide… I encara així, molts d’aquests problemes s’assumeixen amb una actitud de resignació perquè es consideren part un procés natural.
D’acord. Ho és. Estan lligats a la disminució progressiva d’estrògens i als canvis que comporta aquest fet. Però això no significa que hàgim d’acceptar-los amb els braços oberts, o que la farmàcia més pròxima es converteixi en la nostra segona casa i deixi malparada la nostra economia: si us plau, un lubrificant vaginal?, aerosol per a calmar els fogots?, magnesi per a enfortir a memòria…?
Per sort, sabem que molts d’aquests problemes es poden prevenir, i que no tot el que pot passar, passa. De fet, les dones asiàtiques no solen tenir fogots: només un 14-18%, enfront del 70-80% de les occidentals. Serà la dieta? O l’estil de vida, o totes dues coses. En qualsevol cas, si es pot fer alguna cosa, cal intentar-ho. I això és precisament el que aconsellen els metges, que prenguem un paper actiu en la prevenció.
El passat 17 de març, la Dra. Montserrat Manubens, ginecòloga de la Unitat especialitzada en Menopausa de Dexeus Dona va oferir una xerrada gratuïta i alguns consells pràctics que poden ajudar a disminuir tots aquests riscos, i que estan a la nostra mà.
Els tractaments hormonals poden ser útils en els primers anys de la menopausa, però com no estan exempts de riscos és millor valorar el seu ús sempre de manera individualitzada. Pel que fa al major consum de soia, complexos vitamínics rics en magnesi o productes que continguin col·lagen, no està demostrada la seva utilitat per a combatre els efectes de la disminució d’estrògens.
No obstant això, es tracta d’una etapa que varia molt d’una dona a una altra, tant en la seva aparició i desenvolupament com en els efectes que provoca, per la qual cosa a l’hora de recomanar tractaments és difícil oferir una resposta que sigui vàlida per a totes les dones. El millor, per tant, és consultar a un especialista per a decidir el tractament més adequat en cada cas. La bona notícia és que, en general, la major part dels símptomes més molestos (fogots, insomni, canvis d’humor, etc.) desapareixen passats els primers 3 o 5 anys, i encara que el risc de patologies cardiovasculars es manté, les revisions mèdiques ajuden a detectar de manera precoç qualsevol problema i posar en marxa les mesures adequades.
No podem tornar a tenir 20 anys, però sí gaudir dels 50, malgrat la menopausa.