Tot i que el topless ja no està tan de moda, a l’estiu la pell de la zona del pit i l’escot està més exposada a la radiació solar. A més, el contacte amb l’aigua, la sal i el clor de les piscines, així com les picades d’insectes i el frec amb superfícies o teixits, amb l’efecte de la calor i la humitat, poden afavorir l’aparició de reaccions al·lèrgiques (èczema, dermatitis) o vermellors (eritema). Aquesta zona és especialment sensible. Per això en els mesos estivals és important dedicar-li una especial atenció, sobretot si tens la pell molt blanca, amb pigues, atòpica o et trobes en una situació especial, perquè estas seguint un tractament farmacològic o oncològic, que poden fer que la teva pell sigui molt més sensible als raigs de sol.
En els últims anys han augmentat els casos d’al·lèrgies solars i de càncer de pell, tant melanoma com carcinomes no melanoma, un risc que en generalencara s’infravalora, i s’observen casos cada vegada a edats més primerenques. Per tant, és important extremar les precaucions davant del sol tot l’any i encara més en els mesos d’estiu. Si notes alguna cosa que et crida l’atenció, com canvis de color, forma o mida en pigues, lesions noves o ferides que no cicatritzen, no dubtis en consultar al dermatòleg.
Si estàs embarassada o estàs donant el pit, és probable que les mames estiguin més sensibles pels canvis hormonals i la lactància. A més, tant durant la gestació com en la lactància augmenta el volum mamari, les molèsties i la predisposició al fet que apareguin taques en la pell. També és possible que s’accentuï la pigmentació d’unes certes zones, com la areola i els mugrons. En general aquests canvis van desapareixent gradualment després de l’embaràs.
D’altra banda, amb el pas dels anys i els canvis hormonals de la menopausa, la pell es torna més fina i més seca. També pot augmentar la sensibilitat en la zona mamària i afavorir l’aparició d’arrugues i taques en la pell, per la pèrdua d’elasticitat i de la capacitat de regeneració i correcció d’errors a nivell cel·lular.
Així que aquest estiu, reforça la protecció! En aquest post t’oferim alguns consells útils, seguint les recomanacions de la Dra. María García Gallardo, ginecòloga especialitzada en Mastologia i Patologia mamària de Dexeus Dona i la Dra. Maria Victoria Rosso, dermatòloga de l’Institut de Dermatologia Avançada IDERMA
1. Sostenidors de teixit transpirable. Utilitza diàriament sostenidors elaborats amb fibres naturals i teixits transpirables. Pots posar-te puntualment uns altres, però els teus bàsics d’estiu, sempre de cotó.
2. L’elecció del bikini o el vestit de bany. És important que s’adaptin al volum del teu pit (sense comprimir-lo) i al contorn de la teva esquena –igual que el sostenidor– i que siguin peces còmodes i elàstiques. No ha d’estrènyer ni deixar marques a la pell. Pensar: “ja es donarà” no és una regla vàlida. En general, es recomana que el teixit sigui lleuger per proporcionar una millor transpiració, així com un assecat òptim, i millor si no estan molt folrats.
3. Evita la humitat. Evita que el pit i la zona de la arèola estiguin en contacte amb la humitat de manera continuada. Si el teu bikini o vestit de bany no s’asseca ràpidament, és millor substituir-lo per un altre després del bany. Porta sempre recanvi.
4. Hidratació després del bany. Després dels banys de mar i de piscina, cal dutxar-se amb aigua fresca (o no gaire calenta), assecar suament la zona del pit i l’escot aplicar sobre aquesta àrea una crema hidratant fluida corporal. Millor que sigui de textura lleugera, de ràpida absorció i sense perfums intensos. Les cremes post solars estan més enriquides amb agents calmants, hidratants i reparadors com per exemple àloe vera, soia, àcid hialurònic, vitamina E o niacinamida, i són una bona opció per cuidar la salut de la pell després de l’exposició solar.
5. Protector solar. Cal aplicar-lo diàriament abans de sortir de casa (fins i tot en dies ennuvolats). Recorda que has de renovar-ho amb una freqüència de 2 a 3 hores i després de suar, banyar-te, o assecar-te amb una tovallola, ja que si no ho fas perd la seva efectivitat. Es recomana que sigui d’ampli espectre, és a dir amb cobertura tant per als raigs UVA com els UVB. Amb Factor de Protecció Solar (FPS) 30 o superior per a exposicions diàries o ocasionals, FPS 30-50 per a activitats prolongades a l’aire lliure com per a fer esport, FPS 50 si tens pell clara i ulls clars, si treballes a l’aire lliure o si tens factors de risc per a càncer de pell, a més pots comprovar en l’etiqueta que sigui resistent o molt resistent a l’aigua si va a nedar o has de fer exercici físic intens.
6. Taques cutànies: Les taques solars o senils solen aparèixer en les zones més exposades al sol, com la cara, l’escot, el dors de les mans, les espatlles i els avantbraços i són el resultat de l’exposició crònica als raigs UV sense protecció o a cabines de bronzejat. És convenient evitar l’exposició solar en les hores de major intensitat i cuidar-nos durant tot l’any i des d’edats primerenques per prevenir l’envelliment prematur de la pell. En cas de noves taques en la pell no dubtis en consultar amb el teu dermatòleg.
7. Per prevenir les arrugues: encara que influeixen factors genètics, nutricionals i ambientals, s’ha comprovat que l’exposició solar accelera l’envelliment de la pell. A més, amb el pas dels anys, la renovació cel·lular és més lenta i la capa més externa es torna més prima i menys elàstica. Cuidar la dieta, evitar l’exposició solar directa sense protecció, fer exercici de manera regular –que afavoreix la circulació sanguínia i l’oxigenació cel·lular– i prendre alguns suplements rics en vitamines antioxidants, àcid hialurònic o col·lagen poden ajudar a reforçar la seva estructura i elasticitat. Consulta a un especialista en dermatologia.
8. Si estàs embarassada o dones el pit, pots aplicar-te cremes hidratants i olis per a evitar estries i sequedat dels mugrons. Utilitza sostenidors específics de tira àmplia que s’adaptin al nou volum mamari i que subjectin bé. Procura que la zona del pit estigui sempre ben airejada i neta. Després de les preses, renta bé la zona de l’arèola amb aigua i un sabó neutre i utilitza paper per assecar-te, fent petits tocs suaus. Si tens clivelles cal buscar la causa, és possible que el nadó no succioni bé o que no estigui en la posició correcta. Consulta a un especialista. En aquests casos extrema la higiene. No utilitzis fàrmacs, cremes antiinflamatòries ni altres productes que no t’hagi indicat el teu ginecòlog o ginecòloga.
9. Vitamines antioxidants. La dieta és un factor molt important. A més de ser equilibrada, baixa en sucre i greixos saturats, convé que aporti líquids (aigua, te verd, sucs naturals) i aliments rics en vitamines d’acció antioxidant, com l’A, l’E i la C, que contenen moltes fruites i hortalisses i vegetals de fulla verda, com l’alvocat, l’oli d’oliva i alguna fruita seca, com les nous. També pots consultar al dermatòleg sobre els nous fotoprotectors orals en càpsules o comprimits. Així, des de l’interior multipliques la resistència de la teva pell al sol i complementes la protecció física (ombra, roba, ulleres amb filtre UV) i tòpica (cremes solars) gràcies a la seva elevada concentració d’antioxidants, entre ells els betacarotens, que ajuden a combatre l’efecte perjudicial de la radiació solar sobre la nostra pell. Es recomana incorporar-los des de l’inici de la primavera fins al final de la tardor.