“La llei de Murphy”: et conviden un cap de setmana a la platja, vols anar a un concert o t’ha sorgit un esdeveniment inesperat (casament, festival, festa, qualsevol cosa). Súper. Mires la data… i, sí, just és el dia o la setmana que t’ha de venir la regla. Solució? Endarrerir-la. T’ho has plantejat alguna vegada? Doncs es pot fer, a no ser que no facis servir cap mètode anticonceptiu. En aquests casos és molt difícil canviar el dia de la regla de manera efectiva. Però si ets usuària d’alguns mètodes hormonals com per exemple la píndola, l’anella vaginal o els pegats, ho pots fer sempre que vulguis.
“Manipular el cicle menstrual és molt senzill i segur, i si es realitza correctament no ha de suposar cap risc de salut, ni de sagnats o embaràs”, explica la Dra. Antonella de Ponte, ginecòloga de Dexeus Dona. De fet, existeixen mètodes anticonceptius que permeten oblidar-se de la regla durant mesos i fins i tot anys. A més, no passa res per eliminar-la o saltar-te-la de manera puntual.
De fet, si prens habitualment anticonceptius hormonals, les regles que tens no són regles naturals. Se les anomena “falses regles”, ja que la sang que perds es deu al descens hormonal que es produeix durant l’anomenada “setmana de descans”. El que s’expulsa és part del teixit endometrial, però no hi ha hagut ovulació. La falsa regla permet saber que no s’ha produït un embaràs, per això moltes dones prefereixen tenir aquesta setmana de descans.
Una altra cosa és que et preocupi l’administració continuada d’hormones. Però si el mètode anticonceptiu que utilitzes te l’ha indicat un metge no has de preocupar-te, ja que és adequat per a tu. En aquest post, oferim algunes indicacions generals:
Com es pot fer?
– Si prens pastilles i vols endarrerir la teva “falsa regla” una setmana, en comptes de prendre 21 pastilles amb medicació hormonal i després fer la setmana de descans, compra una caixa nova i a partir del dia 22, pren una pastilla cada dia de la nova caixa durant 7 dies més (les set primeres pastilles), després fes la setmana de descans i compra una altra caixa per iniciar un nou tractament. Si segueixes una pauta de 24/4, compra una caixa nova i el dia 25 torna a iniciar el tractament de les 24 pastilles, una per dia.
IMPORTANT: Has de prendre com a mínim les 24 pastilles abans de fer el descans, o les que corresponguin: si la caixa és de 21, mínim 21. Com a màxim, es recomana realitzar tres tractaments seguits (21+21+21 o 24+24+24), a continuació fer la quantitat de dies de descans que corresponguin, siguin 7 o 4 complets, i després iniciar un nou tractament amb normalitat, això vol dir que: si vols endarrerir la regla 7 dies, 8 dies, 10 dies o només 5 dies ho pots planificar sense problema. Però mai has de prendre menys pastilles de la pauta indicada.
– Si utilitzes l’anella vaginal, te l’has de treure el dia que et toqui a l’hora habitual i posar-te seguidament una anella nova per iniciar un nou cicle anticonceptiu. És a dir, pots empalmar dos cicles de manera consecutiva, i fer la setmana de descans en aquest segon cicle, quan ja hagi passat l’esdeveniment.
– Si utilitzes pegats anticonceptius, et pots posar un pegat extra durant 1 setmana després de les 3 setmanes habituals i després fer el descans d’una setmana.
– Si ets usuària del DIU hormonal, que només administra progesterona, normalment no hi ha sagnat o aquest tendeix a ser cada vegada menys abundant. Però és possible que en els primers mesos del seu ús provoqui sagnat irregular o de manera puntual petites taques . Si el sagnat es manté, cal fer una valoració específica per determinar si és el mètode indicat en cada cas.
– Si no utilitzes anticonceptius amb estrògens o prefereixes no fer-los servir, es pot proposar allargar la segona fase del cicle amb progesterona per endarrerir la regla, però aquest mètode no és igual d’efectiu que els anticonceptius que contenen estrògens, i aquesta opció pot provocar sagnants o que es presenti la regla el dia que no vols que et vingui.
També existeixen mètodes que permeten prolongar el temps entre les falses “menstruacions”, com la píndola combinada trimestral, la minipíldora, l’implant subdèrmic trianual i les injeccions trimestrals (que funcionen com el DIU hormonal pel que fa al patró de sagnat.). En aquests casos no es pot controlar el sagnat. Si es presenta, cal fer una valoració. Només els mètodes combinats que contenen estrògens i progesterona permeten planificar una regla amb seguretat.
T’ha resultat útil aquest post? Esperem que sí. Però recorda: els anticonceptius són medicaments i no podem fer un ús incorrecte o arbitrari. Així que, davant de qualsevol dubte, sempre has de consultar abans al teu ginecòleg o a la teva ginecòloga.