La citologia és una prova habitual en la revisió ginecològica. Segur que te l’has fet alguna vegada. El seu objectiu és detectar de manera precoç lesions o alteracions en les cèl·lules que alertin del possible desenvolupament d’un càncer de coll uterí. Aquest tipus de càncer ginecològic no és el més freqüent. No obstant això, més del 80% dels casos estan associats al virus del papil·loma humà (VPH), una infecció de transmissió sexual que es contagia molt fàcilment i que no sempre provoca símptomes.
La majoria de les persones que tenen relacions sexuals ha estat en contacte amb el VPH, almenys en algun moment de la seva vida. Però moltes ni se n’adonen, perquè el que acostuma a passar és que les defenses eliminen el virus en unes setmanes i la infecció passa desapercebuda. No obstant això, en alguns casos pot romandre latent o fer-se crònica i provocar lesions que, si no es controlen o tracten a temps, podrien derivar en un procés cancerós. Per això és fonamental fer revisions de control i proves com la citologia.
El més habitual és que no hi hagi cap problema. Però, què ocorre quan surt alterada? “En aquests casos, el primer que has de fer és estar tranquil·la, ja que una citologia alterada no és sinònim de càncer de coll uterí. De fet, només és un avís que pot haver-hi alguna infecció o alteració que, en primer lloc, cal confirmar, i en, segon lloc, tractar si és que és necessari“, explica la Dra. Alicia Úbeda, consultora del Servei de Ginecologia de Dexeus Dona. A vegades, no fa falta ni això, ja que les lesions que provoca el VPH desapareixen per si soles. “El que és més important és detectar-les com més aviat millor i controlar la seva evolució”, afegeix.
I quins protocols se solen seguir per a determinar si es tracta d’una lesió important o no? Abans de res, cal confirmar si efectivament les irregularitats detectades estan relacionades amb el VPH. Per a això és necessari realitzar una prova específica. Si el resultat és positiu, i se sospita que les lesions detectades poden ser precanceroses, és probable que la teva ginecòloga decideixi dur a terme una colposcòpia. Si mai has sentit parlar d’aquesta prova, no t’espantis! Es realitza en la consulta i consisteix a observar el coll de l’úter amb augments a través del microscopi després d’aplicar unes tincions. Si després de l’examen veu alguna zona diferent, podrà practicar una biòpsia. La mostra de teixit s’analitzarà per a confirmar o no els resultats de la citologia. Només dura 5-10 minuts. Després de la prova és possible sagnar una mica. Però si passa, el sagnat és mínim.
Així mateix, una citologia anormal també pot indicar la presència d’un altre tipus infeccions, provocades per fongs o bacteris. En aquests casos, i per confirmar el diagnòstic, cal obtenir una nova mostra en fresc en la consulta per realitzar un cultiu vaginal i/o test moleculars, com la PCR. Aquest tipus d’infeccions no revesteixen gravetat i es poden tractar amb antibiòtics.
Dexeus Dona incorpora una nova tècnica que agilitza el diagnòstic
Habitualment, en la citologia s’extreuen i s’analitzen cèl·lules del coll uterí i de la vagina (cèl·lules de l’exterior de l’úter, de l’interior del coll uterí i també de la vagina). Recentment, i per a millorar tant l’anàlisi com agilitzar l’obtenció de resultats, el nostre centre ha incorporat una nova tècnica: la citologia líquida digitalitzada. Es tracta d’una iniciativa pionera en un centre hospitalari privat, i és un sistema automatitzat que utilitza uns algorismes d’intel·ligència artificial per a classificar les imatges i distingir les mostres de cèl·lules normals de les quals s’aparten “de la normalitat”. Aquesta tècnica permet estalviar temps als especialistes que estudien les mostres i oferir un diagnòstic més ràpid. A més, també fa possible conservar cèl·lules per a posteriors anàlisis, si són necessaris, la qual cosa evita molèsties a les pacients.
T’ha resultat útil aquest post? Esperem que sí. De totes maneres, cada cas és diferent, així que si tens qualsevol dubte consulta sempre al teu ginecòleg o ginecòloga.