La tos ferina a Espanya ha experimentat un augment en els últims mesos. Es tracta d’una infecció respiratòria molt contagiosa. En els adults sol provocar símptomes lleus, però en els nadons pot ser greu si no han estat vacunats –la vacuna s’administra a partir dels dos mesos, de manera conjunta amb la del tètanus i la diftèria– o la mare no s’ha vacunat durant l’embaràs.
Segons els experts, aquest brot epidèmic no és estrany i pot ocórrer fins i tot en països en els quals hi ha un elevat índex de vacunació, com el nostre, perquè l’efecte protector de la vacuna va disminuint amb el temps. Per això es recomana a totes les dones embarassades que es vacunin per protegir el seu bebè, ja que així li transfereixen anticossos a través de la placenta. En aquest post responem a algunes preguntes clau, d’acord amb la informació que han facilitat les autoritats oficials:
Si estic embarassada, quan em puc vacunar? A partir de les 27 setmanes de gestació, encara que preferiblement entre la 28 i la 32, que és quan es transfereixen més defenses al bebè a través de la placenta. Només s’aplica una dosi. S’ha de vacunar en cada nou embaràs independentment de si t’has vacunat en un embaràs anterior.
On puc posar-me la vacuna? Pots demanar al teu metge de capçalera o al teu ginecòleg o ginecòloga que et faci la prescripció per aplicar-te-la en un centre de salut. A Dexeus Dona també te la podem posar.
És segur administrar-la durant l’embaràs? Sí, es tracta d’una vacuna que no pot produir la tos ferina i que és segura durant l’embaràs.
Si una embarassada va patir la malaltia durant la infància, igualment ha de vacunar-se? Sí, haver patit la malaltia en la infància no comporta un nivell suficient de defenses per protegir el nounat.
És possible vacunar-se contra la tos ferina, la grip i la covid-19 alhora? Sí, les tres vacunes poden administrar-se en la mateixa visita de seguiment de l’embaràs. O també de manera independent, sense que s’hagi d’esperar un interval de temps determinat entre una i d’altra. Si tens dubtes, consulta al teu ginecòleg o ginecòloga.
Com es transmet la tos ferina? Per contacte directe amb les secrecions respiratòries de persones infectades, a través la tos i els esternuts.
Quins són els símptomes? Al principi pot ser semblant a un refredat: pot cursar amb febre no gaire alta (38oC) i tos ocasional. Des que una persona s’infecta fins que apareixen els símptomes solen passar de 7 a 10 dies, encara que de vegades poden arribar a passar fins a 21 dies. Però en els adults els símptomes són diferents dels que poden presentar els nadons i nens.
Com pot afectar els bebès? En els adults poden aparèixer accessos de tos ràpids i violents unes setmanes després d’haver contret la infecció. En canvi, molts bebès amb tos ferina no tenen gairebé tos, però poden presentar dificultats per respirar i pauses en la respiració, la qual cosa pot provocar la mort. Per això és molt important protegir els menors de 3-4 mesos, que encara no han pogut rebre la sèrie primària de la vacuna.
Quan es pot administrar la vacuna als nadons? El calendari de vacunació vigent inclou vacunar de tos ferina en les edats de 2, 4 i 11 mesos, amb un reforç al cap de 6 anys.
Quina immunitat confereix la vacuna? La vacuna, malgrat ser molt eficaç, no ho és al 100%. Amb tot, evita molt la transmissió i si una persona vacunada es posa malalta, els símptomes són molt menys greus. La vacuna protegeix sobretot de casos greus en els nadons, que són els més vulnerables.
Més informació
Generalitat de Catalunya:
Què t‘interessa saber de la vacuna contra la tos ferina?
Si estàs embarassada, vacuna’t contra la tos ferina. Protegeix el teu nadó!