Si tens endometriosi i no descartes ser mare a curt o llarg termini, és probable que et facis aquesta pregunta. La bona notícia és que no sempre és necessari. No obstant això, almenys un 30% de les afectades tenen problemes per a quedar-se embarassades. També se sap que una tercera part d’aquelles que tenen problemes de fertilitat presenten algun tipus d’endometriosi, per això aquesta malaltia pot fer més difícil aconseguir un embaràs.
Però encara que hi ha casos molt complexos, tenir endometriosis no suposa un pitjor resultat si realitzes algun tractament de reproducció assistida. De fet, recórrer a l’ajuda d’aquestes tècniques és bastant habitual, i sovint els resultats depenen més de l’edat que de la malaltia, i també de cada cas. Així que el millor és que demanis als experts una valoració.
En el nostre centre de Barcelona comptem amb una Unitat especialitzada en Endometriosi i un Servei de Medicina de la Reproducció que treballen en coordinació en aquests casos, la qual cosa resulta molt beneficiosa per a les pacients. A més, portem molts anys tractant a dones amb endometriosis que desitgen ser mares, assessorant-les i acompanyant-les en les diferents etapes en què la malaltia pot tenir un impacte.
Aprofitant que aquest mes se celebra el Dia Internacional de l’Endometriosi, el nostre equip de Reproducció assistida respon a alguns dubtes freqüents sobre aquest tema:
En general, és més difícil quedar-se embarassada de manera espontània amb endometriosi?
Sí, ja que la malaltia causa múltiples alteracions que poden influir de manera negativa per a aconseguir un embaràs, com la disfunció tubárica, la presència d’adherències i fibrosis o l’elevada inflamació a nivell del tracte genital femení. No obstant això, la majoria de les afectades aconsegueixen quedar-se embarassades de manera natural. Desafortunadament, no existeixen proves que permetin saber per endavant quins pacients tindran algun problema d’esterilitat.
En quins casos està indicat recórrer a un tractament de reproducció assistida?
En general s’aconsella si tens menys de 35 anys i portes més d’un any intentant quedar-te embarassada sense aconseguir-lo, o si tens més de 35 anys i no l’has aconseguit en un termini de 6 mesos. Si la malaltia provoca dolor (dismenorrea) o sagnat molt intens (hipermenorrea) en la menstruació, t’han diagnosticat una patologia en les trompes (com un hidrosálpinx) o existeixen factors de risc, com una baixa reserva ovàrica, també convé no retardar-ho.
Una cirurgia prèvia, pot afectar el desenvolupament de l’embaràs?
En general, la cirurgia només es planteja en pacients amb dolor que no es controla adequadament amb medicació, o quan la malaltia afecta de manera significativa a estructures internes com l’intestí o l’urèter.
Recórrer a la reproducció assistida pot augmentar les lesions o empitjorar la malaltia?
No. Existeixen múltiples estudis que demostren que ni augmenten els símptomes després de l’estimulació ni empitjoren les lesions. El tractament d’estimulació ovàrica tampoc comporta més riscos per tenir endometriosi.
Quins estudis previs o proves poden ser necessàries abans d’iniciar el tractament?
És necessari fer un estudi complet de la pacient i de la seva parella, si la té, per poder oferir informació individualitzada. A l’estudi bàsic de fertilitat cal afegir un altre més específic per a conèixer l’extensió i l’abast de les lesions que provoca la malaltia.
En el cas de tenir una reserva ovàrica baixa, és imprescindible recórrer a la donació d’òvuls?
Depèn de la qualitat dels òvuls, que va molt lligada a l’edat de la dona. Que tinguis una baixa reserva no significa que no puguis utilitzar els teus òvuls. Si que suposa un menor nombre d’òvuls i és probable que hagis de realitzar més tractaments d’estimulació per aconseguir a l’objectiu.
Quina és la taxa d’èxit de FIV en endometriosi?
És molt variable. Depèn bàsicament de l’edat de l’òvul. A més, també poden influir altres factors com: la reserva ovàrica, l’extensió de la malaltia o la qualitat de l’esperma. Però els estudis demostren que les possibilitats d’èxit d’una FIV en pacients amb endometriosi i sense endometriosi és molt similar. En general, al contrari del que es pot pensar, l’endometriosi per se no disminueix la reserva ovàrica. No obstant això, si s’ha realitzat una cirurgia prèvia d’endometriosi sobre l’ovari, és possible que la reserva es vegi afectada (si s’han extirpat, per exemple, quistos d’endometriosi ovàrica).
Pot resultar més difícil la implantació de l’embrió?
Poden existir altres patologies en l’úter que poden dificultar la implantació, com els miomas, pòlips endometrials o la presència de adenomiosis. No obstant això, en tractaments de ovodonación o quan s’utilitzen embrions als quals s’ha aplicat el diagnòstic genètic preimplantacional (DGP), les taxes d’implantació no són diferents a les d’altres pacients de reproducció.
Si vols ampliar la teva informació sobre aquest tema o creus que pots tenir endometriosi i desitges quedar-te embarassada, estem a la teva disposició per ajudar-te a aconseguir-lo.