Amb la depilació succeeix el mateix que amb la higiene íntima: cadascuna tenim les nostres preferències, i no sols quant al mètode, sinó també en la forma. Si ets fan de les engonals brasileres, has de saber que entre les celebrities el que triomfa és la depilació integral, i si fa uns anys va sorprendre el Vajazzle, ara torna l’aposta per mantenir el pèl –que a principis d’any, es va viralitzar sota l’etiqueta #januhairy– o canviar el seu color. Però, què opinen els metges?, és aconsellable utilitzar el làser en la zona íntima?, quins riscos comporta la depilació integral? En aquest post, especialistes de la nostra Unitat de Ginecologia regenerativa i estètica, ofereixen alguns consells.

Abans de començar cal dir que les modes van i venen, i que, encara que ara torni la tendència pel natural, la majoria de les dones, i sobretot les joves, prefereixen depilar-se, i fer-ho de manera definitiva, per la qual cosa el làser ha anat guanyant terreny. També es manté la tendència de depilar la zona íntima de manera integral. Però li han sorgit detractors, i no sense raó, ja que diversos estudis han demostrat que eliminar per complet el pèl de la zona genital augmenta significativament el risc d’infeccions de transmissió sexual (ITS) –herpes, clamídia, sífilis, VIH, i condilomes (que és el nom que reben les berrugues que provoca el Virus del Papil·loma Humà)–. El risc de contagi, a més, és més alt si et depiles amb freqüència, especialment en les dones, ja que mentre els homes no es depilen o solen utilitzar màquines elèctriques, nosaltres ens “autolesionem” més sovint, en fer-nos talls -a vegades inapreciables- abrasions i cremades amb fulles, ceres i cremes. La cera, a més, pot fer que el fol·licle es quedi enquistat, i/o s’inflami, un fet que es pot veure agreujat per les estirades, i la depilació amb làser o cremes pot provocar irritacions cutànies i reaccions al·lèrgiques.

Arribats a aquest punt, t’estaràs preguntant: i quina és la solució? Bé, el risc ‘zero‘ no existeix, però aquests tres consells són fonamentals:

  1. En general, la majoria dels ginecòlegs i metges especialistes en malalties venèries i dermatologia no recomanen la depilació integral de la zona genital, ja que és una àrea en la qual la pell està pràcticament en contacte amb les mucoses i és més fàcil que es produeixin lesions i contagi d’ITS durant les relacions sexuals. El pèl actua com a escut protector i contribueix a mantenir la humitat de la pell. A més, també redueix la fricció directa amb la roba i altres superfícies que poden produir lesions, com el contacte directe amb el seient d’una bicicleta.
  2. A l’hora de depilar-te, cal extremar la higiene, i prioritzar la professionalitat.
  3. Si has de triar un mètode de depilació per a la zona íntima, s’aconsella, per aquest ordre: el làser, la fulla, la cera i, finalment, les cremes depilatòries.

Quant als possibles errors, aquí tens alguns freqüents, que convé evitar:

  1. Els centres low cost i les ofertes. Desconfia, tret que les ofertes provinguin d’un centre mèdic o especialitzat i reconegut per la seva professionalitat que estigui fent una promoció puntual. El preu mai és un avantatge si està en joc la salut.
  2. Exposar-se al sol quan no toca: sigui quin sigui el mètode de depilació que triïs, has d’evitar exposar-te al sol de manera directa immediatament abans o després de depilar-te, ja que aquest fet pot afavorir l’aparició de cremades i la inflamació de la pell. Si et faràs un tractament amb làser, a més, és necessari esperar unes setmanes, i sempre amb protecció solar per exposar la pell al sol, tant abans com després de la seva aplicació (a més, el làser és més efectiu com més blanca és la pell).
  3. Aplicar cera molt calenta: crema la pell i augmenta el risc d’erupcions i inflamació.
  4. Utilitzar colònia, talc o cremes que no estiguin indicades de manera específica per a la zona genital. Recorda que és una zona molt sensible i especialment propensa a infeccions. La pell es pot ressecar i irritar amb facilitat, i les condicions d’humitat i la falta de ventilació afavoreixen la proliferació de gèrmens.
  5. El DIY (do it yourself) per a depilar de manera integral la zona genital sense experiència o suport professional. Ni tutorials d’internet, ni youtubers ni consells d’influencers són una garantia.
  6. Depilar-se de forma molt freqüent o a una edat molt primerenca. S’ha comprovat que augmenta el risc d’irritació, microlesions a la pell i d’infeccions. El làser, en general, no s’aconsella a noies menors de 16 anys i a més requereix respectar unes pautes de temps d’espera entre sessions que convé seguir de forma molt rigorosa, per no danyar la pell.

Si tens dubtes, consulta amb el teu ginecòleg o la teva ginecòloga o deixa’ns un comentari!