Encara que no sempre es consulta, sentir dolor en el moment de la penetració durant les relacions sexuals és un problema molt comú i no ha de ser considerat mai com a normal. Pot afectar dones de totes les edats i encara que pot ser provocat per diverses raons, una de les més habituals és la contracció involuntària dels músculs del sòl pelvià. Aquesta contracció es denomina comunament vaginisme, i provoca el tancament parcial o total de la vagina, la qual cosa, a més de dolor, impedeix la penetració. En aquest post expliquem com tractar aquest problema i quines altres causes poden provocar dolor en el moment de la penetració.
- Vaginisme
El vaginisme pot fer que sigui dolorós, difícil o impossible tenir relacions sexuals, realitzar un examen ginecològic o col·locar un tampó. Es tracta d’una disfunció sexual i per això, s’ha de consultar i tractar, ja que pot ser un símptoma indicatiu d’altres problemes de salut ginecològica (endometriosi, inflamació pelviana, miomes, infeccions de transmissió sexual, estenosi vaginal…). Encara que també pot ser conseqüència d’experiències sexuals prèvies negatives, falta de desig, una educació repressiva a la infància o l’adolescència, problemes de sequedat vaginal – molt freqüents a mesura que s’aproxima l’edat de la menopausa – o, simplement, la por a un embaràs.
Sovint, la causa del vaginisme és una mala primera experiència, per por de sentir dolor la primera vegada, perquè la relació no va ser del tot desitjada o perquè no se li va dedicar el temps necessari per aconseguir l’excitació i facilitar la lubricació. Si no es tracta, pot acabar provocant ansietat, inseguretat, frustració i problemes personals i de parella, perquè afecta tant la satisfacció sexual com al benestar psicològic.
El primer pas sempre és consultar amb un/a ginecòleg/a especialista en disfuncions sexuals i ser sincera. Si tens parella, és important parlar obertament d’aquest problema i no sentir-se culpable. Si has de fer teràpia o exercicis, és important que estiguis informada i que acudeixis, si és necessari, a les visites perquè sàpigues com has d’actuar i ajudar. En general, a més d’una primera exploració física i repassar símptomes i historial clínic complet, el metge pot demanar-te una ecografia per a examinar els òrgans interns (pot ser via abdominal) i descartar possibles malformacions i malalties com l’endometriosi o la presència de fibromes o miomes.
És molt probable que el metge t’indiqui que acudeixis a un especialista en fisioteràpia del sòl pelvià perquè t’expliqui on es localitzen els músculs vaginals i que t’ajudi a prendre consciència de com es contreuen i es relaxen. A través d’exercicis específics, tècniques respiratòries o l’ús de dilatadors i massatges vaginals es pot relaxar la musculatura de la zona. La resposta sol ser molt bona.
2. Problemes orgànics
El dolor durant el coit també pot ser provocat per malformacions vaginals, malalties pelvianes, cicatrius per intervencions quirúrgiques (per exemple: l’episiotomia) o vulvodínia, una disfunció d’origen nerviós que es caracteritza per dolor crònic en la zona de la vulva, hipersensibilitat i coïssor al contacte. Així mateix, una inflamació de l’intestí (per colitis ulcerosa, malaltia de Crohn), un restrenyiment molt intens o altres malalties intestinals (infeccions, gasos, etc.) també poden fer que la penetració resulti dolorosa. El teu ginecòleg/a deu estar informat i derivar-te a l’especialista que consideri més adequat.
3. Endometriosi
Si el dolor es nota en una zona més profunda, pot ser un símptoma d’endometriosi, quists o problemes en l’úter. L’endometriosi es produeix quan el teixit endometrial creix fora de l’úter i s’estén a altres àrees ginecològiques o orgàniques. Sovint provoca dolor en la zona de la pelvis, el fons de la vagina i el recte. És important acudir a un centre que compti amb especialistes en aquesta malaltia, perquè puguin abordar-la d’una forma integral, ja que també pot comprometre la fertilitat. El tractament pot ser farmacològic o quirúrgic, cal valorar cada cas i la seva evolució, ja que aquesta malaltia requereix seguiment.
4. Sequedat vaginal
És freqüent en la menopausa i el postpart, i també pot provocar-la, en alguns casos, la presa d’anticonceptius hormonals. En general, en el cas del postpart és fonamental respectar el temps indicat per a reprendre les relacions sexuals i evitar la penetració al principi, especialment si s’ha produït alguna ferida – episiotomia – o esquinçament. Amb el temps, les cicatrius es tanquen i la zona del perineu recupera l’elasticitat. Dóna’t un temps. Per a la menopausa, es pot usar un lubricants i, si és necessari, el metge pot indicar l’aplicació d’un tractament hormonal, per via oral o local (crema o òvuls). Si es deu a altres causes, és important detectar-les i mai forçar la penetració si no hi ha una bona lubricació i desig. Si l’anticonceptiu hormonal redueix el desig i la lubricació cal buscar una alternativa millor. En el nostre centre comptem amb una Unitat especialitzada en Ginecologia regenerativa i funcional en la qual pots consultar quins tractaments existeixen per a solucionar aquest problema.
5. Infeccions
Poden ser d’origen bacterià o víric: vaginitis, cistitis… Algunes, com l’herpes, afecten la vulva i provoquen dolor. També poden anar acompanyades d’un fluix de color o olor diferent del normal. El tractament ha d’indicar-lo el teu ginecòleg/a, després de realitzar una exploració i les proves que consideri necessàries per a determinar la causa.
6. Origen psicològic
Si el problema no té una causa física, llavors caldrà realitzar una teràpia amb un especialista en sexualitat. Encara que et sembli complex, es poden aconseguir bons resultats de forma relativament ràpida i notar canvis positius amb només unes sessions. També és important dedicar temps a millorar l’autoconeixement del mateix cos i a gaudir de la sexualitat i del contacte amb la parella sense centrar-se en la penetració. En el nostre centre comptem amb una Unitat específica per a tractar aquests problemes.
En resum: sentir dolor durant el coit NO ÉS NORMAL. Has d’informar sempre al teu/teva ginecòleg/a perquè faci un diagnòstic i t’indiqui quins passos cal seguir per a tractar aquest problema i solucionar-lo com més aviat millor, ja que a més d’afectar les teves relacions sexuals i de parella, pot ser un símptoma d’altres problemes de salut.