Segurament, el títol d’aquest post t’ha sorprès, i amb raó, perquè no existeix un skin routine per a la higiene íntima. La pell de la zona genital és molt sensible, però en realitat no necessita atenció especial. N’hi ha prou amb triar productes de qualitat i respectar algunes regles. Sovint, cometem errors per falta d’informació o perquè ens fa vergonya preguntar. No obstant això, que no necessiti una atenció especial, no significa que ens oblidem d’ella. A continuació t’oferim algunes normes bàsiques per a la higiene íntima, seguint les indicacions de la Dra. Antonella de Ponte, ginecòloga de Dexeus Dona.

1. Cuidar la zona íntima no es limita a la higiene. És important garantir l’equilibri de la zona vulvovaginal. Això implica mantenir un pH adequat, preservar la flora vaginal i atendre la hidratació per a evitar molèsties, com a sequedat o irritació. Complir amb aquestes necessitats pot anar canviant en el temps, per la qual cosa cal adaptar-se. A més, també cal tenir en compte el clima, la pràctica d’esport, el cicle hormonal i l’etapa vital en la qual es troba cada dona, entre altres.

2. Respectar el pH vaginal. La vagina té una mucosa molt vascularitzada, amb un microambient i una microbiota pròpia, i un pH inferior a 4,5, que en definició és àcid. El que és habitual és entre 3.8 i 4.5. Els canvis en aquest microambient alteren l’equilibri, afectant així la microbiota, la qual cosa pot afavorir que creixin bacteris i fongs i donin lloc a infeccions vaginals. Agents externs com l’ús de sabons agressius, dutxes vaginals o productes amb perfums poden alterar aquest microambient i el seu equilibri i augmentar el risc d’infeccions i molèsties.

3. Quins productes triar per a la higiene. Fes servir un sabó suau i sense perfum, esbandeix amb aigua temperada i no introdueixis sabó dins de la vagina. No és necessari que facis servir productes específics per a la higiene íntima, però sí que siguin respectuosos amb el pH i les condicions de la flora vaginal. Pots consultar en farmàcia.

4. Quins errors convé evitar: un dels més freqüents és l’ús de productes no específics, com a sabons corporals que poden ser massa alcalins. També l’excés de neteja amb dutxes/rentats vaginals o l’ús de roba interior sintètica que no permet la transpiració adequada. Per al dia a dia cal triar peces de cotó.

5. Hidratació: En el nostre necesser tenim molts productes capil·lars i cosmètics facials o corporals, però no és habitual que les dones tinguin incorporat en el seu dia a dia una rutina de cura vulvar. La pell de la vulva té característiques específiques que la fan molt resistent als agents externs irritants i a la fricció, per la qual cosa requereix que la seva hidratació sigui de major permanència i durabilitat i mantingui la barrera lipídica natural vulvar. Existeixen productes específics per a aquesta zona, que són especialment recomanables si sols anar a la piscina, practicar aiguagim, ciclisme de sala o running. També s’aconsellen, en general, durant les vacances d’estiu, en què està més exposada a la humitat, la sal de la mar,  el clor i altres agents externs.

Consells específics per a diferents etapes vitals

Dones joves i esportistes: productes que respectin el pH vaginal i de base hidratant, que protegeixin la vulva d’agents externs i de la fricció, sobretot si practiques esport amb regularitat.

Maternitat i postpart: La sequedat és comuna durant la lactància. Es recomana productes que contribueixin a regenerar la pell i alleujar molèsties.

Dones en menopausa: El descens hormonal produeix sequedat i molèsties. Convé utilitzar productes específics per a aquesta etapa i lubrificants que ajudin a millorar la comoditat, així com a estimular i augmentar la sensibilitat vulvar. Si estàs realitzant algun tractament específic de ginecologia regenerativa, demana consell a la teva ginecòloga o ginecòleg.

Dones que viatgen amb freqüència. Porta tovalloletes d’higiene íntima sense alcohol ni perfums per mantenir l’equilibri del pH sense alterar la flora vaginal i un esprai hidratant d’ús ràpid que no requereixi aplicació directa amb les mans.

Pacients en tractament oncològic. L’exposició a quimioteràpia i radioteràpia afecta a la pell en general, i molts dels tractaments utilitzats generen una sequedat generalitzada. La pell està molt sensible. Convé utilitzar productes naturals, lliures de tòxics i adaptar la rutina a les necessitats. Consulta a la teva ginecòloga o ginecòleg i en farmàcia.