Es diuen Aisha, Mariama, Fatou, Kaddi, Sara… La majoria han nascut a Catalunya i parlen perfectament el català i/o el castellà. Moltes no han fet encara els 30 anys. Treballen, estudien i tenen projectes de futur, com qualsevol altra dona jove que hagi crescut al nostre país. I, precisament per això, no volen sentir-se diferents. Però algunes se senten diferents, perquè han estat víctimes de la mutilació genital femenina en el seu país d’origen.

Aquesta pràctica, que encara es duu a terme en alguns països d’Àfrica, es considera una violació dels drets humans i està penalitzada. A més de ser un procés dolorós i traumàtic, pot comportar greus problemes de salut: hemorràgies, problemes urinaris, infeccions com el tètanus, problemes menstruals, vaginals i sexuals. A llarg termini, pot causar també infertilitat,  complicacions durant el part i fins i tot la mort del nadó.

Per donar visibilitat a aquesta realitat i amplificar els esforços per erradicar-la, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar, en 2012, el 6 de febrer com el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF).

No obstant això, el nostre equip mèdic fa anys que coneixia aquest problema i, en el 2007 va posar en marxa un Programa gratuït de reconstrucció genital post ablació que va ser pioner a Espanya. El seu principal impulsor i actual director és el Dr. Pere Barri Soldevila, que va ser també el primer metge a realitzar aquesta intervenció quirúrgica al nostre país. El programa inclou un Servei de suport psicològic a les pacients, tant abans com després de la intervenció, un fet que també ha demostrat ser fonamental. “Cal tenir en compte que el procés que han viscut, en moltes ocasions, ha estat traumàtic. A més, la majoria són molt joves, la mitjana d’edat és de 28 anys”, explica el Dr. Pere Barri.

Actualment, i des del 2016, l’operació de reconstrucció genital també es realitza en alguns hospitals públics de Catalunya, però el Programa pioner de Dexeus Dona ha permès ajudar a moltes dones, que, gràcies a aquesta iniciativa, han pogut recuperar no sols l’aparença física, sinó la capacitat sensitiva i la funcionalitat del clítoris i de la seva àrea genital. Un fet que els ha proporcionat un major benestar personal i satisfacció sexual, a més de prevenir altres possibles complicacions i problemes de salut. També ha contribuït a augmentar la informació entre aquest col·lectiu i els professionals mèdics, així com la conscienciació social davant aquest problema. Una labor molt necessària, tenint en compte que Catalunya és la comunitat autònoma d’Espanya que concentra un major nombre de dones procedents de països africans en els quals es practica la mutilació genital.

El programa de reconstrucció genital forma part de l’acció d’assistència social de la Fundació Dexeus Dona, i compta amb el suport de l’Hospital Universitari Dexeus. En total i des del seu inici, en Dexeus Dona hem realitzat més de 200 visites per aquesta causa i dut a terme més de 150 intervencions de reconstrucció genital femenina post ablació.

La Fundació Dexeus Dona impulsa altres Programes d’atenció social en els quals ofereix assistència mèdica gratuïta: Programa preservació de la fertilitat en pacients oncològiques, l’atenció ginecològica a la dona amb discapacitat física, i Programa primer impacte que ofereix suport psicològic a la pacient diagnosticada de càncer ginecològic i als seus familiars. Si vols saber més, col·laborar o oferir el teu suport, en aquest enllaç trobaràs més informació:

Programes de responsabilitat social – Fundació Dexeus Dona

foto: © Carmen Secanella