L’estimulació ovàrica és un pas previ necessari en molts tractaments de reproducció assistida, com la fecundació in vitro (FIV) o la preservació de la fertilitat. En general és un tractament que es tolera molt bé, encara que pot resultar una mica incòmode per diverses raons. Si ja ho has fet alguna vegada, segur que les coneixes: cal administrar la medicació hormonal a través d’injeccions subcutànies durant 10-12 dies, així com realitzar controls ecogràfics i hormonals de manera regular.
Encara que l’estimulació ovàrica és segura, pot causar alguns efectes secundaris lleus. Aquests poden incloure inflor abdominal, sensibilitat en les mames, canvis d’humor i molèsties en la zona de la injecció hormonal. Aquests efectes solen desaparèixer després del procés. En casos específics, com en pacients amb alta reserva ovàrica, existeix el risc d’hiperestimulación ovàrica. No obstant això, actualment comptem amb estratègies eficaces que permeten minimitzar aquest risc.
Per tots aquests motius, els especialistes en reproducció assistida investiguen com millorar aquest tractament, tant des del punt de vista de l’experiència de les pacients -perquè els resulti més friendly, és a dir, còmode- com per optimitzar els resultats.
En Dexeus Dona hem posat en marxa diversos assajos clínics que persegueixen aquest objectiu i participem de forma regular en estudis en col·laboració amb especialistes d’altres universitats, hospitals i centres mèdics per a millorar la taxa d’èxit. “Realitzar assajos clínics és una pràctica fonamental en l’àmbit mèdic, ja que permet millorar tant els resultats clínics com l’experiència dels pacients. Per dur-los a terme, és imprescindible disposar d’un equip dedicat, compost per metges, infermeres i epidemiòlegs. El nostre centre, gràcies al seu alt volum de pacients, equiparable al de grans hospitals, la seva condició de centre universitari i la seva estructura organitzada amb un equip de recerca especialitzat, reuneix les condicions ideals per a desenvolupar assajos clínics de manera eficient”, explica la Dra. Valeria Donno, especialista en Reproducció assistida de Dexeus Dona. “Aquests estudis estan orientats no sols a millorar els resultats del tractament, sinó també a simplificar els protocols i reduir l’impacte que poden tenir sobre la qualitat de vida de la pacient” afegeix.
La participació és voluntària. Però no tothom pot ser candidat, ja que en cada assaig clínic la pacient ha de complir uns criteris de selecció. La inclusió en l’estudi, per tant, depèn de la valoració que faci el metge en cada cas.
Els avantatges per a les pacients que participen són múltiples: ja que solen comportar una reducció de costos (la medicació s’ofereix de manera gratuïta o amb preu rebaixat) i la possibilitat d’obtenir millors resultats o beneficiar-se de noves tècniques o teràpies.
En la nostra web trobaràs informació més detallada sobre els diferents assajos actualment en curs que tenim en aquest àmbit. No obstant això, en aquest post et resumim breument els objectius de tres d’ells perquè tinguis una idea de cap a on es dirigeixen els interessos dels investigadors i quines millores s’intenten aconseguir.
Estudi 2-SHOT
Pretén comparar els resultats de dues estratègies diferents d’estimulació ovàrica: l’habitual, que aplica una única injecció de CFA a l’inici del cicle i posteriorment la medicació FSHr durant 10-12 dies, i una altra nova que consisteix a aplicar únicament dues injeccions de CFA (una medicació que té un efecte prolongat en el temps i actua de manera seqüencial). L’objectiu en aquest cas és simplificar el procés en pacients que desitgen preservar els seus òvuls per motius socials.
Estudi INOVEE
Està dirigit a dones d’entre 38 i 42 anys en les quals estigui indicat realitzar un tractament de Fecundació in vitro (FIV) que inclogui Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP). Actualment en els tractaments d’estimulació ovàrica és habitual utilitzar dosis altes de medicació en dones d’edat avançada per obtenir un elevat nombre d’ovòcits i embrions. No obstant això, alguns experts creuen que una estimulació ovàrica més “suau” podria afavorir només el desenvolupament d’aquells ovòcits de major qualitat i, en conseqüència, augmentar la possibilitat d’embaràs. A més, permetria reduir també alguns dels riscos associats a aquest tractament, com un embaràs múltiple o la síndrome de hiperestimulación ovàrica.
Assaig clínic PEARL
Pretén esbrinar si el fet d’afegir una dosi suplementària de l’hormona luteïnitzant recombinant (rhLH) a la medicació habitual que s’administra en els tractaments d’estimulació ovàrica pot millorar els resultats de pacients que ofereixen una resposta baixa a aquests tractaments malgrat tenir una reserva ovàrica normal. L’hormona luteinizant és un compost hormonal present de manera fisiològica en el cicle ovàric de la dona.
Esperem que aquest post t’hagi resultat útil. Si tens dubtes sobre el teu tractament o vols ampliar la informació sobre algun d’aquests estudis, consulta al teu ginecòleg o demana informació directament en el nostre centre.
Recorda: cada cas és diferent, per això en el nostre centre intentem sempre personalitzar al màxim els tractaments i desenvolupar estratègies adaptades a les necessitats de cada pacient i la seva resposta.