A Espanya hi ha molt poques consultes ginecològiques adaptades a les dones amb discapacitat. És un tema sobre el qual no es parla gaire i que requereix més atenció, perquè la necessitat existeix. Segons dades del Centre Espanyol de Documentació i Investigació sobre Discapacitat (CEDID), dels 4,38 milions de persones que declaren tenir algun problema de discapacitat, un 58,6% són dones. I per àrees de discapacitat, la taxa més alta en dones correspon a la mobilitat: representa el 68,5%.

Aquest problema suposa limitacions per poder dur a terme qualsevol exploració de salut sexual, el seguiment d’un embaràs i les revisions de control en una consulta ginecològica estàndard. Si es volen fer en bones condicions es requereix una llitera adaptada, espai per moure’s, una grua, zeladors i més temps d’atenció, ja que el temps necessari per atendre una pacient amb mobilitat reduïda s’amplia. Són aspectes importants i recursos que no disposen tots els centres sanitaris i hospitals.

Per aquest motiu, Dexeus Dona va posar en marxa un Programa d’atenció ginecològica gratuïta a la dona amb discapacitat a través de la seva Fundació, que ha realitzat de forma continuada des de fa més de 20 anys en col·laboració amb l’Institut Guttmann. La persona que està al capdavant des del seu inici és la Dra. Dalia Rodríguez, especialista en Ginecologia i Obstetrícia i experta en Reproducció Assistida. Avui, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les persones amb Discapacitat, ens explica en què consisteix i qui se’n pot beneficiar.

Com va sorgir la idea de crear aquest Programa?
El projecte va sorgir en resposta a una realitat social i va ser impulsat pel Dr. Pedro N. Barri, actual president de la Fundació Dexeus Dona. En el nostre centre, com en molts d’altres, no disposem d’espais adaptats per dur a terme aquest tipus de consultes i vam decidir que era fonamental poder oferir atenció ginecològica a dones que, per circumstàncies personals o de l’entorn, no poguessin ser ateses en altres espais disponibles de la xarxa sanitària. Per això ens vam posar en contacte amb l’Institut Guttmann, que és un centre hospitalari de referència internacional en neurorehabilitació i vam establir un acord de col·laboració amb ells per poder visitar a les pacients en el centre. En aquest centre disposem d’una sala de consulta perfectament adaptada i comptem amb tots els recursos necessaris.

I a qui es dirigeix?
El nostre programa es dirigeix a persones afectades per lesió medul·lar o dany cerebral adquirit a causa d’accidents de trànsit o traumatismes que han provocat lesions. També es dirigeix a dones que presentin qualsevol discapacitat d’origen neurològic o patologies com l’esclerosi múltiple.

Quin tipus de serveis ofereix?
El Programa es va posar en marxa a partir del 2006, aproximadament. Des del seu inici, oferim atenció mèdica ginecològica perquè les dones puguin fer la seva revisió anual, fer les visites de seguiment de l’embaràs, així com rebre assistència al part. També practiquem intervencions quirúrgiques ginecològiques.

Com es pot sol·licitar una visita?
A través de l’Institut Guttmann. La pacient ha de contactar amb la secretaria de Ginecologia. Aquest centre ens deriva a pacients que necessiten aquest servei i nosaltres oferim la consulta d’atenció ginecològica un cop al mes. Les consultes són més llargues perquè quan hi ha problemes de mobilitat es requereix més temps d’atenció. Per això no podem atendre moltes dones. Visitem una mitjana de 8 a 10 per consulta. A més, realitzem interconsultes de les pacients que estan ingressades sol·licitades pels metges especialistes. Som conscients que un dia de visita al mes no és suficient, per això ampliar-la a dos dies. És un objectiu que volem aconseguir en el 2025.

Poden recórrer a les tècniques de reproducció assistida, si ho necessiten?
No és habitual, perquè en principi no tenen per què tenir problemes de fertilitat. Però sí que s’ha donat algun cas. També hem atès parelles en les quals l’afectat per una lesió medul·lar és l’home. En aquests casos, sí que precisen un tractament de Fecundació in vitro. Aquest tipus de pacients es deriven al Servei de Reproducció Assistida de Dexeus Dona, encara que en molts casos la Seguretat Social els cobreix el tractament, i opten per la sanitat pública.

L’assistència que ofereix el programa també inclou atenció a la salut sexual i prevenció?
Sí. Aquest fet és molt important, perquè la majoria de les dones amb discapacitat si estan embarassades o tenen pèrdues acudeixen al metge, però per a realitzar revisions rutinàries de control o consultes puntuals, no demanen cita si no creuen que tenen una patologia. A través del nostre programa realitzem una exploració completa, cultius, si és necessari, citologies per detectar lesions en el coll uterí i ecografies ginecològiques. Derivem a les pacients per realitzar les proves d’imatge com ara ecografies mamàries i mamografies a un centre de diagnòstic per la imatge de Barcelona, amb què Guttmann té un acord. També oferim informació sobre anticoncepció. En l’Institut Guttmann també hi ha assistència psicològica per tractar problemes relacionats amb la sexualitat i les relacions de parella.

Recordes algun cas especial o complex que s’hagi pogut resoldre amb èxit?

En realitat, no sol haver-hi casos més complexos que els habituals que atenem en altres consultes. Però sí que és cert que es necessita un tacte especial per tractar aquestes pacients. El més important és que es faciliti l’atenció i que les dones sàpiguen que poden comptar amb ajuda i consultes específiques per reforçar la prevenció i cuidar la seva salut sexual i reproductiva.